Στη Βρετανία παίρνουν ένα τεράστιο ρίσκο βασισμένοι σε στατιστικές αναλύσεις και στη συμπεριφορική ψυχολογία που αν τους βγει καλώς, αν δεν τους βγει θα ζήσουν μια υγειονομική κρίση άνευ προηγουμένου. Πως το σκέφτονται λοιπόν;

Η Βρετανία θα χρησιμοποιήσει τους πολίτες της ως πειραματόζωα, και υπάρχει περίπτωση να βάλει σε όλες τις υπόλοιπες χώρες τα γυαλιά, υπάρχει όμως και κίνδυνος η φάση να εξελιχθεί σε ταινία τρόμου.

Θέλουν να προστατεύσουν και τους ασθενείς αλλά και την οικονομία, κι αντί να κάνουν τώρα Lockdown, θα αφήσουν να κολλήσει Κορωνοϊό το 60% του πληθυσμού που σημαίνει πως θα αφήσουν να πεθάνουν πάνω από 250.000 απ’ τα πιο ευάλωτα άτομα.

Αν νοσήσει το 60% για αρχή, θεωρούν πως όλοι αυτοί θα έχουν Ανοσία Αγέλης. Έπειτα θα νοσούν λίγο λίγο κι άλλοι, και στο τέλος της σεζόν η Βρετανία θα έχει πετύχει σχεδόν την απόλυτη ανοσία και θα έχει ξεμπερδέψει μια για πάντα απ’ τον Κορωνοϊό.

Αντίθετα (σύμφωνα πάντα με τις βρετανικές εκτιμήσεις), οι άλλες χώρες που προστατεύονται και περιορίζουν τα κρούσματα, θα βρίσκονται συνεχώς (μέχρι να βρεθεί εμβόλιο) στο έλεος του Κορωνοϊού και θα πρέπει από Σεπτέμβριο πάλι να κλείνονται στα σπίτια τους όλοι με τεράστιο κόστος στην οικονομία.

Με δυο λόγια, είναι σαν το τσιρότο που αν το βγάλεις γρήγορα πονάει πολύ αλλά τελείωσες, ενώ αν το βγάζεις λίγο λίγο πονάς εις το διηνεκές (ή μέχρι να βρεθεί εμβόλιο)

Όλα αυτά βέβαια ΑΝ οι υπολογισμοί αποδειχτούν σωστοί. Αν δεν μεταλλαχθεί ο ιός, αν δεν αποδειχτεί πως όσοι έχουν κολλήσει και γιατρευτεί μπορούν να ξανακολλήσουν τον ίδιο ιό (μάλλον απίθανο) ή μια μετάλλαξή του (άγνωστη πιθανότητα), αν η χώρα αντέξει τους επόμενους μήνες μέχρι και 300.000 θανάτους. Και υπάρχουν και παράμετροι που θεωρούνται άγνωστες.

Η Ανοσία Αγέλης επιτυγχάνεται όταν ένα κρίσιμο ποσοστό του πληθυσμού έχει κολλήσει τον ιό και έχει πάθει ανοσία. Έτσι οι πιθανότητες να μεταδοθεί μειώνονται (θεωρητικά τουλάχιστον) δραματικά μέχρι σταδιακά να εξαλειφθεί ο ιός.

Αυτό που λένε πως θα συμβεί στις υπόλοιπες χώρες (και στην Ελλάδα) είναι πως κάθε φορά που θα σταματάμε το Lockdown θα επανεμφανίζεται ο ιός και τα κρούσματα θα ξαναυξάνονται. Τότε θα ξανακάνουμε Lockdown, όταν θα το σταματάμε θα επανεμφανίζεται κ.ο.κ.

Υπολογίζοντας πως αργά ή γρήγορα ένα μεγάλο ποσοστό -μέχρι το 80% των πολιτών- θα προσβληθεί απ’ τον Κορωνοϊό. Αφού δεν μπορούν να το σταματήσουν θα πρέπει να το ελέγξουν, θεωρεί ο καθηγητής Ian Donald που ασχολείται με την κοινωνική ψυχολογία της μικροβιακής ανοσίας.

Και καθώς, όπως σχεδόν όλοι οι ημι-απατεώνες λαϊκιστές, ο Μπόρις Τζόνσον μοιάζει να μην έχει καθόλου ενσυναίσθηση και είπε απλώς ότι «Πολλές οικογένειες θα χάσουν τους αγαπημένους τους» λόγω της τακτικής του, οι πολίτες ανησυχούν. Θεωρούν πως παίρνουν μέρος σε ένα πείραμα που δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη, βασισμένο σε εικασίες και σε στοιχεία που η κυβέρνηση αρνείται να παρουσιάσει.

Βλέποντας μάλιστα οι Βρετανοί όλο τον υπόλοιπο κόσμο να κλείνεται στα σπίτια του και να προστατεύεται όσο πιο πολύ μπορεί, υπάρχει η περίπτωση να τον μιμηθούν. Αυτό θα χαλούσε τα σχέδια για ταχύτατη μετάδοση του ιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με τα μοντέλα στα οποία βασίζεται το πλάνο Τζόνσον και τη συμπεριφορά που παίρνουν ως δεδομένη.