Η ανατομία της Ιαπωνικής βιομηχανίας πορνό των πολλών δισεκατομμυρίων

Η ανατομία της Ιαπωνικής βιομηχανίας πορνό των πολλών δισεκατομμυρίων

Για την Κουρουμίν Αρόμα όλα ξεκίνησαν, όταν ένας άνδρας την πλησίασε σε έναν δρόμο της Ιαπωνίας, όπου περπατούσε, για να γίνει μοντέλο για μαγιό. Χωρίς να το σκεφτεί πολύ, δέχτηκε, γιατί είχε από μικρή όνειρο να γίνει τραγουδίστρια.

Η υπόσχεση του, μάλιστα, ότι θα της πλήρωνε τα μαθήματα τραγουδιού, που τόσο πολύ ήθελε να κάνει, ήταν αυτή που την οδήγησε στο δωμάτιο, που έμελλε να αλλάξει την πορεία για τη ζωή της για πάντα.

Στους χώρους του η 33χρονη σήμερα YouTuber εξαναγκάστηκε να βγάλει τα ρούχα της και να πρωταγωνιστήσει σε μια σειρά από βίντεο πορνό, που την έφεραν σύντομα ένα βήμα πριν την αυτοκτονία.

«Δεν μπορούσα να σταματήσω να σκέφτομαι τι πήγε τόσο λάθος με τη ζωή μου», λέει η ίδια στον Economist, που σε τελευταίο άρθρο του καταπιάνεται με τη βιομηχανία πορνό της Ιαπωνίας.

Μια προσοδοφόρα βιομηχανία

Είναι από τις πιο παραγωγικές και προσοδοφόρες βιομηχανίες στον κόσμο, αφού βγάζει 4.500 βίντεο το μήνα, απασχολεί 10.000 ηθοποιούς και έχει έσοδα της τάξεως των 55δισ. γιεν (380εκατ. δολαρίων) το χρόνο.

Παρότι έχει συρρικνωθεί από το απόγειο της στις αρχές της δεκαετίας του 2010, παραμένει σημαντικός εξαγωγέας πορνό και προς τη Νότια Κορέα, όπου η παραγωγή και η διανομή πορνογραφικού υλικού είναι επίσημα απαγορευμένη.

Και για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της επιτυχίας της, αρκεί να αναφερθεί ότι στην Ταϊπέι, την πρωτεύουσα της Ταιβάν, κάποτε εκδίδονταν κάρτες του μετρό με σφραγίδα, που απεικόνιζε μια Γιαπωνέζα σταρ του πορνό.

Η βιομηχανία πορνό στη νησιωτική χώρα της Ανατολικής Ασίας είχε σταθμεύσει για καιρό σε μια γκρίζα ζώνη. Αυτό άλλαξε τον Μάιο του 2022, όταν η κυβέρνηση της χώρας ψήφισε έναν νόμο που στόχευε το είδος του εξαναγκασμού, που είχε βιώσει η προαναφερόμενη.

Ο νόμος αυτός υποχρεώνει τις εταιρείες να υπογράφουν συμβάσεις με τους συμμετέχοντες στις ταινίες πορνό, στις οποίες διευκρινίζεται επακριβώς τι αναμένεται να κάνουν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Μια στις τέσσερις γυναίκες

Η μη συμμόρφωση με τα προβλεπόμενα επισείει πρόστιμα. Η ψήφιση ενός τέτοιου νόμου από το ανδροκρατούμενο κοινοβούλιο της Ιαπωνίας, όπου μόλις το 15% των βουλευτών είναι γυναίκες ήταν «θαύμα», δηλώνει στο βρετανικό περιοδικό ο Σιομούρα Αγιάκα, ο οποίος ηγήθηκε της σχετικής πρωτοβουλίας ως μέλος του αντιπολιτευόμενου Συνταγματικού Δημοκρατικού Κόμματος. «Είναι ένα τεράστιο βήμα για την προστασία των γυναικών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση».

Η κακομεταχείριση και η κακοποίηση εντός της βιομηχανίας πορνό της Ιαπωνίας αποτελεί μεγάλη πηγή ανησυχίας εδώ και καιρό. Το 2020, μια κυβερνητική έρευνα αποκάλυψε ότι μία στις τέσσερις γυναίκες κάτω των 40 ετών είχαν προσεγγιστεί, ενώ περπατούσαν στο δρόμο με την πρόταση να γίνουν μοντέλα.

Από αυτές που συμφώνησαν να κυνηγήσουν τον συγκεκριμένο επαγγελματικό δρόμο ένα 14% υποχρεώθηκε σε σεξουαλικές πράξεις. Το πρόβλημα έγινε ακόμα χειρότερο, όταν τον περασμένο χρόνο η Ιαπωνία κατέβασε την νόμιμη ηλικία ενηλικίωσης από τα 20 στα 18 χρόνια.

Οι ακτιβιστές της χώρας απευθύνουν έκτοτε συνεχείς προειδοποιήσεις ότι οι έφηβοι μπορούν να γίνουν εύκολη λεία των επιτηδείων, που στρατολογούν συνεχώς νέα άτομα για να καλύψουν τις ανάγκες της τεράστιες αυτής βιομηχανίας.

Δεν υπάρχει συναίνεση

Μέσα σε αυτό το κλίμα ανησυχίας, ο νέος νόμος, που πέρασε σε διάστημα αστραπής μόλις τριών μηνών, δεν έγινε δεκτός με ανακούφιση από τις περισσότερες εργαζόμενες στον κλάδο.

Κι αυτό γιατί θεωρούνται εκτός πραγματικότητες οι διατάξεις του που απαγορεύουν σε μια ηθοποιό να κάνει γυρίσματα για ένα μήνα αφότου υπογραφούν τα συμβόλαια, αλλά και την κυκλοφορία των σχετικά βίντεο για τέσσερις μήνες αφότου γυρίστηκαν.

Κι ενώ οι απανωτές αποκαλύψεις για γυναίκες, που εξαναγκάστηκαν να γίνουν πρωταγωνίστριες ερωτικών ταινιών οδήγησαν το 2017 στη δημιουργία της οργάνωσης AV Human Rights Ethics Organisation, το βρετανικό περιοδικό σημειώνει ότι τίποτα δεν άλλαξε επί της ουσίας, αφού πίσω από τη βιομηχανία που παρουσιάζεται διαφανής και με πρόθεση να βελτιώσει τα πράγματα, κρύβεται μια άλλη σκιώδης επιχείρηση, που αγνοεί τους κανόνες για χάρη του τεράστιου κέρδους.

«Δεν υπάρχει κανένα είδος συναίνεσης στη βιομηχανία του σεξ», είναι το καταληκτικό σχόλιο της PAPS, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που βοηθά τα θύματα της βιομηχανίας πορνό της Ιαπωνίας.