Το «Joker» κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των ταινιών που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο από τους ψηφιακούς εγκληματίες για τη διανομή κακόβουλου λογισμικού.

Οι δημοφιλείς ταινίες κερδίζουν την προσοχή των ψηφιακών εγκληματιών, και όσο η απονομή των Όσκαρ πλησιάζει, η ενασχόλησή τους με αυτές εκτοξεύεται. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι ψηφιακοί εγκληματίες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το ενδιαφέρον μας για ταινίες υψηλού προφίλ, οι ερευνητές της Kaspersky εξέτασαν την έκταση που παίρνουν τέτοιου είδους απάτες. Με περισσότερους από 20 ιστότοπους phishing και 925 κακόβουλα αρχεία που ανιχνεύθηκαν υπό το πρόσχημα των φετινών υποψηφίων ταινιών, τα ευρήματα δείχνουν ότι όσοι ψάχνουν για ένα ωραίο βράδυ μπροστά στην οθόνη παρακολουθώντας κάποιο πρόσφατο blockbuster, πρέπει να είναι σε επιφυλακή για τέτοιου είδους απάτες.
 
Η Kaspersky βρήκε πάνω από 20 ιστότοπους phishing και λογαριασμούς Twitter που προσέφεραν στους χρήστες την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν τις υποψήφιες ταινίες. Αυτοί οι ιστότοποι συγκεντρώνουν τα δεδομένα των χρηστών και τους παροτρύνουν να πραγματοποιήσουν ποικίλες εργασίες προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στην επιθυμητή ταινία. Αυτές μπορεί να ποικίλουν από τη διεξαγωγή έρευνας και την ανταλλαγή προσωπικών στοιχείων, μέχρι την εγκατάσταση adware ή ακόμα και την παραχώρηση λεπτομερειών της πιστωτικής τους κάρτας. Περιττό να πούμε ότι στο τέλος της διαδικασίας, ο χρήστης δεν παίρνει το περιεχόμενο.

Ένα παράδειγμα ιστοτόπου phishing που συγκεντρώνει στοιχεία πιστωτικής κάρτας

Για να υποστηρίξουν περαιτέρω την προώθηση απατηλών ιστότοπων, οι κυβερνοεγκληματίες δημιούργησαν επίσης λογαριασμούς Twitter, στους οποίους διανέμουν links στο περιεχόμενο. Σε συνδυασμό με κακόβουλα αρχεία που διαδίδονται μέσω διαφορετικών καναλιών, αυτό τους φέρνει επιτυχημένα αποτελέσματα. 

Τα κακόβουλα αρχεία που διαδίδονται στο διαδίκτυο ως αντίγραφα των υποψήφιων ταινιών, παρέχουν επίσης ένδειξη των επιπέδων ενδιαφέροντος προς τους υποψηφίους. Οι ερευνητές της Kaspersky συνέκριναν κακόβουλη δραστηριότητα υπό το όνομα των προτεινόμενων ταινιών κατά τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες μετά τη δημόσια πρεμιέρα της ταινίας. Ως αποτέλεσμα, το «Joker» κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των ταινιών που χρησιμοποιήθηκαν – ήταν η πιο δημοφιλής ταινία μεταξύ των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο με 304 κακόβουλα αρχεία που πήραν το όνομα του κακού της Gotham. Το «1917» βρέθηκε στη δεύτερη θέση με 215 κακόβουλα αρχεία, ο «Ιρλανδός» στην τρίτη με 179 αρχεία. Η κορεατική ταινία «Παράσιτα» δεν είχε κακόβουλη δραστηριότητα που να σχετίζεται με αυτήν.

Ένα παράδειγμα λογαριασμού Twitter που προωθεί έναν ιστότοπο phishing

Η Kaspersky εξέτασε επίσης κατά πόσο υπήρξε σημαντική αύξηση των κακόβουλων αρχείων λίγο μετά τη δημόσια κυκλοφορία της ταινίας. Αυτό έδειξε ότι τα περισσότερα κακόβουλα αρχεία εμφανίστηκαν κατά την τρίτη ή τέταρτη εβδομάδα μετά την κυκλοφορία της ταινίας στους κινηματογράφους, αν και ορισμένα διανεμήθηκαν ακόμη και πριν από την πρεμιέρα. 

Ο αριθμός κακόβουλων αρχείων που ανιχνεύθηκαν από την Kaspersky

Πώς να προστατευθείτε

Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα κακόβουλων προγραμμάτων που προσποιούνται ότι είναι δημοφιλείς ταινίες ή τηλεοπτικές εκπομπές, η Kaspersky συνιστά να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα: 

  • Δώστε προσοχή στις επίσημες ημερομηνίες κυκλοφορίας ταινιών σε κινηματογράφους, σε υπηρεσίες streaming, τηλεόραση, DVD ή άλλες πηγές. 
  • Μην κάνετε κλικ σε ύποπτα links, όπως αυτά που υπόσχονται την προβολή μιας νέας ταινίας πριν κυκλοφορήσει επίσημα. 
  • Ελέγξτε την επέκταση του αρχείου που έχετε «κατεβάσει». Ακόμη και αν πρόκειται να «κατεβάσετε» ένα αρχείο βίντεο από μια πηγή που θεωρείτε αξιόπιστη, το αρχείο θα πρέπει να έχει .avi, .mkv ή .mp4 επέκταση μεταξύ άλλων μορφών βίντεο, σίγουρα όχι .exe.
  • Ελέγξτε την αυθεντικότητα του ιστότοπου. Μην επισκέπτεστε ιστότοπους που σας επιτρέπουν να παρακολουθήσετε μια ταινία μέχρι να είστε βέβαιοι ότι είναι νόμιμοι και ότι ξεκινούν με το “https”. Επιβεβαιώστε ότι ο ιστότοπος είναι αυθεντικός, πραγματοποιώντας διπλό έλεγχο της μορφής της διεύθυνσης URL ή της ορθογραφίας του ονόματος της εταιρείας, διαβάζοντας κριτικές σχετικά με αυτό και ελέγχοντας τα δεδομένα εγγραφής του domain πριν ξεκινήσετε τη λήψη.  
  • Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας.