Μελέτη εξηγεί πώς τραγούδι των Pink Floyd επηρεάζει τα εγκεφαλικά κύματα

Tο εν λόγω τραγούδι για το οποίο έγινε η έρευνα είναι το κλασικό των Pink Floyd του Dark Side Of The Moon από το 1973, «The Great Gig in the Sky», και ο χώρος διεξαγωγής της μελέτης ήταν το Dolby Screening Room, Soho.

Τον Οκτώβριο, η Pollen Audio Group πραγματοποίησε το Brainstorms Project της στα κεντρικά γραφεία της Dolby στο Λονδίνο.

Μια ομάδα τυχερών ατόμων έλαβαν μέρος στην έρευνα και καταγράφηκε η εγκεφαλική τους δραστηριότητα ενώ άκουγαν το ατμοσφαιρικό κομμάτι από το The Dark Side of the Moon του 1973.

«Αφού έφτασα στο κτίριο Dolby στο Σόχο, με πήγαν στον κάτω όροφο στα εργαστήρια και σε ένα μικρό στούντιο με ηχομόνωση. Εδώ, συνάντησα την Erica Warp, μια ευγενική νευροεπιστήμονα που μου μίλησε για τη διαδικασία, ενώ τοποθέτησε ένα ελαστικό καπάκι από ηλεκτρόδια τόσο κοντά στο κρανίο μου. Πριν ξεκινήσουμε με το τραγούδι, μου ζητήθηκε να συμπληρώσω μια φόρμα που με ρωτούσε για την εξοικείωσή μου με το τραγούδι, τις μουσικές ικανότητες και την τρέχουσα ψυχική κατάσταση.», αναφέρει ένας από τους συμμετέχοντες.

Τα αποτελέσματα από το Brainstorms Project έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία «καλλιτεχνικών και διαισθητικών οπτικών αναπαραστάσεων του πώς ανταποκρίνεται ο εγκέφαλος όταν δοκιμάζει μουσική στο Dolby Atmos».

Στην αίθουσα του συμβουλίου, ο Richard Warp έδειξε ένα παράδειγμα μιας από αυτές τις οπτικές αναπαραστάσεις όπου τα σύννεφα καλύπτουν τον ουρανό της νύχτας σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, με αστραπές και σκοτάδι να αντανακλούν συναισθηματική διέγερση.

Ο Richard εξήγησε ότι τέτοιες αναπαραστάσεις είναι πιο απτές για λαϊκούς ανθρώπους και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για εξατομικευμένες εικόνες σε πραγματικό χρόνο σε πλατφόρμες ροής.

Φαινομενικά, τα ακουστικά του μέλλοντος θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με μη παρεμβατικά ηλεκτρόδια για μια πιο εξατομικευμένη οπτικοακουστική εμπειρία.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε μια πλήρη ανάλυση από το Brainstorms Project.

Το βίντεο παρουσιάζει τα αποτελέσματά με τη μορφή ενός θυελλώδους ουρανού, όπως παρουσιάστηκε στην αίθουσα του Dolby.

Περιέργως, τα επίπεδα άγχους και ενθουσιασμού των συμμετεχόντων μειώθηκαν στην αρχή του τραγουδιού πριν επιστρέψουν έντονα στο τέλος.