Τα ήθελε και το κεφάλι του του Μπόρις Τζόνσον. Δεν εννοούσε να εγκαταλείψει την προσπάθεια διακυβέρνησης της Βρετανίας αφ’ ότου διαγνώστηκε άρρωστος από την ίωση. Εκεί αυτός, κλεισμένος στο δωμάτιο της απομόνωσης στην Ντάουνινγκ Στριτ να δουλεύει καθημερινώς, «χωρίς ανάπαυση, όπως ίσως θα έπρεπε, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄ΠΠ» γράφει η λατρεμένη του Telegraph. Μάλιστα την επομένη της εκδήλωσης της ασθενείας του τηλεφώνησε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να διαπραγματευτεί κάποια συμφωνία για προμήθεια αναπνευστήρων. Και ο Τραμπ ήταν αυτός που πληροφόρησε σχετικά την ανθρωπότητα: «Τον ρώτησα πώς είναι στην υγεία του, εκείνος όμως μου απάντησε: ‘Χρειαζόμαστε αναπνευστήρες’».

Μέχρι και την Κόμπρα, την ομάδα των εκτάκτων αναγκών, συντόνιζε κάθε πρωί ο Μπόρις, στις 09:15 ακριβώς, στο λεγόμενο «πολεμικό συμβούλιο». Ωστόσο ο κορονοϊός απεδείχθη δύσκολος αντίπαλος για τον οργανισμό του βρετανού πρωθυπουργού. Και να πεις ότι πριν είχε τίποτα προβλήματα υγείας; Υγιέστατος ήταν, ταύρος. Ενας υπουργός του μίλησε στην Telegraph και είπε ότι «ουδέποτε υπήρξε φιλάσθενος» ο Μπόρις. Ξεροκέφαλος με την αρρώστια, ναι, υπήρξε. «Πίστευε ότι η νόσος αφορούσε μόνο τους αδυνάμους. Είχε μία περίεργη στάση απέναντί της, έτσι πρέπει να σοκαρίστηκε όταν και αυτός νόσησε» συμπλήρωσε τον υπουργό η βιογράφος τού Τζόνσον, η Σόνια Πουρνέλ, συγγραφέας του έργου «Just Boris».

H παλιά δημοσιογράφος Πουρνέλ εκτιμά ότι η ίωση «πρέπει να ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τον Μπόρις, αφού ποτέ του δεν είχε αρρωστήσει». Αμέσως ο υπουργός ξαναμπαίνει στο γαϊτανάκι των σχετικών πληροφοριών: «Εγώ ξέρω καλά τον Μπόρις, δεν πίστευε ότι θα αρρωστήσει επειδή δεν αρρωσταίνουμε συνήθως. Πρέπει να είναι πολύ θυμωμένος και απογοητευμένος τώρα. Η στάση του απέναντι στην ίωση άλλαξε. Θα το πολεμήσω αυτό, θα λέει μέσα του τώρα». Το βρετανικό Μέσο επικαλείται ανώνυμες πηγές και από την Ντάουνινγκ Στριτ. Οι άνθρωποι της πρωθυπουργικής κατοικίας είπαν ότι «στις τηλεδιασκέψεις και στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις υπήρξαν μερικές φορές που έβηχε πολύ». Και μία άλλη: «Σίγουρα δεν ήταν σε κατάσταση να μην μπορεί να μιλήσει ή να αναπνεύσει, όπως βλέπουμε ότι παθαίνουν άλλοι ασθενείς». Μέσα στο διάστημα όμως της απομόνωσής του επήλθε επιδείνωση, «ορατή από τον καθένα» λέει και η Telegraph συγκρίνοντας τα βίντεο μέσω των οποίων ο Μπόρις απευθύνθηκε στους Βρετανούς. Στο τελευταίο, η αισιοδοξία του ήταν βιασμένη, αφού δύο ημέρες αργότερα οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με τον βήχα εξαιρετικά επίμονο πλέον και με υψηλό πυρετό. Όσον αφορά τη σύντροφο του Μπόρις, την Κάρι Σίμοντς, είναι έγκυος και θα γεννήσει το παιδί τους. Έχει προσβληθεί και αυτή από τον ιό χωρίς να φαίνεται ότι κινδυνεύει. Προς το παρόν βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του ζεύγους, στο Νότιο Λονδίνο.

Το απόγευμα της Τρίτης 7 Απριλίου η Ντάουνινγκ Στριτ, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών, ανακοίνωσε ότι «ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν έχει πνευμονία, ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν σταθερή κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι παραμένει σε καλή διάθεση». Καλό σημάδι. «Λαμβάνει κανονική θεραπεία με οξυγόνο και αναπνέει χωρίς υποβοήθηση. Δεν χρειάστηκε μηχανικό αναπνευστήρα, ούτε μη επεμβατική αναπνευστική υποστήριξη». Αν και ο αντικαταστάτης του Τζόνσον, ο πρωθυπουργεύων υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ, αρρωστήσει και αυτός, τότε τα ηνία της διακυβέρνησης στη Βρετανία θα αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, ανακοινώθηκε επισήμως. Και διευκρινίστηκε ότι «ο Ράαμπ δεν έχει την εξουσία να απολύει ούτε να προσλαμβάνει στην κυβέρνηση όσο αναπληρώνει τον πρωθυπουργό και ότι, εάν απαιτηθεί σύσκεψη του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας εν τη απουσία του πρωθυπουργού, τότε επικεφαλής θα είναι ο Ντομινίκ Ράαμπ, ο οποίος θα έχει τις εξουσίες για να απαντήσει σε τυχόν στρατιωτική απειλή». Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα τερματισμού του lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «αυτή δεν είναι η στιγμή για να επικεντρωθεί η κυβέρνηση σε κάτι τέτοιο», ωστόσο δεν ξεκαθάρισε το ενδεχόμενο μιας παράτασης μετά την 16η Απριλίου.

Στις δύσκολες ώρες φαίνονται οι φίλοι, λένε. Ετσι μηνύματα συμπαράστασης και ευχές περί ταχείας ανάρρωσης έστειλαν στον Μπόρις πολλοί πολιτικοί. «Οι σκέψεις μας είναι με τον Μπόρις Τζόνσον και του ευχόμαστε γρήγορη και πλήρη ανάρρωση» ανέφερε, ως γνωστόν, σε ανάρτηση του στο Τwitter ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν που στο τηλεγράφημά του έγραψε με ύφος εκτιμητέο από Βρετανό: «Είμαι σίγουρος ότι η ενεργητικότητά σας, η αισιοδοξία σας και το χιούμορ θα σας βοηθήσουν να νικήσετε την ασθένεια».