Ζούσαν σε πιθάρια, αγκάλιαζαν άλογα και κρυβόντουσαν από επιτροπές Νόμπελ. Το ξέραμε πως κάτι δεν πάει καλά με τους φιλοσόφους αλλά το παρακάτω αφιέρωμα επιβεβαίωσε τις θεωρίες μας.

Όταν ο Διογένης μαδούσε κότες για τον Πλάτωνα!

Κάποτε, ο Διογένης ξεπουπούλιασε μια άτυχη κότα και την έστειλε μαδημένη στην φιλοσοφική σχολή του Πλάτωνα. Ωστόσο το σκηνικό  δεν ήταν απλά μια τρελή φάρσα του. Ο Πλάτωνας είχε ορίσει τον άνθρωπο ως ένα δίποδο ζώο χωρίς φτερά και από την πλευρά του ο Διογένης διαφωνούσε με αυτό τον ορισμό, θεωρώντας το ανθρώπινο είδος πιο πολύπλοκο από αυτό που πίστευε ο Πλάτωνας.  Ο Πλάτωνας παρόλα αυτά δεν ενοχλήθηκε και απλώς πρόσθεσε στον ορισμό του για τον άνθρωπο, τον χαρακτηρισμό «με φαρδιά νύχια».

Οι ξάπλες του Ντεκάρτ στο φούρνο

Μοιάζει απίστευτο, αλλά ο Ντεκάρτ σκέφτηκε τις πιο πρωτοποριακές από τις ιδέες του μέσα σε ένα…φούρνο. Καθόταν για να σκεφτεί σε ένα πέτρινο δωμάτιο, στο οποίο έκαιγε τόσο δυνατή φωτιά, όση χρειαζόταν για το μαγείρεμα. Το δωμάτιο δεν ήταν σχεδιασμένο για να μένουν άνθρωποι, αλλά ο φιλόσοφος δεν δίσταζε να κοιμάται εκεί και να φιλοσοφεί.

Η χρεοκοπημένη σχολή του Αλεξίνου

Ο Αλεξίνος ήταν ένας από τους Ηλείους φιλοσόφους της αρχαιότητας, ο οποίος πίστευε πως είναι τόσο καλός ώστε να ιδρύσει την δική του φιλοσοφική ακαδημία. Έτσι αποφάσισε να αφήσει την πατρίδα του, την Ήλιδα και πήγε στην Ολυμπία, γιατί ήθελε η σχολή του να ονομάζεται… ‘‘Ολυμπιακή’’. Ωστόσο, την πρώτη ημέρα της λειτουργίας της, οι υποψήφιοι μαθητές του αποχώρησαν μαζικά, γιατί το μέρος ήταν ανοργάνωτο. Έτσι η σχολή του έκλεισε πριν καλά-καλά ανοίξει.

Ο Σαρτρ είχε αγοραφοβία στα…Νόμπελ

Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1964, αλλά το μεγάλο του πρόβλημα είναι πως δεν το ήθελε ποτέ. Υποστήριξε πως η βράβευση αυτή θα τον συνέδεε για πάντα με την επιτροπή των Νόμπελ. Τα media της εποχής  ερεύνησαν το περιστατικό και αναζήτησαν τον μηδενιστή φιλόσοφο, αλλά εκείνος δεν απάντησε σε κανέναν, και παρέμεινε κρυμμένος στο διαμέρισμα της κουνιάδας του, μέχρι να καταλαγιάσει ο πανικός.

Ο Διογένης αυνανιζόταν δημοσίως

Ότι ο Διογένης έμενε στο πιθάρι είναι γνωστό. Αυτό που ξέρουν λίγοι, είναι πως συνήθιζε να προκαλεί τους Αθηναίους πολίτες με λογοπαίγνια όπως μάλιστα και να κάνει άσεμνες χειρονομίες. Οι πηγές μαρτυρούν πως αυνανιζόταν στο πιθάρι του μπροστά στους περαστικούς, λέγοντάς τους μάλιστα πως ευχόταν να ικανοποιούσε και την πείνα του εξίσου εύκολα, απλώς τρίβοντας το στομάχι του. Επίσης, δίνοντας το δικό του μήνυα, λέγεται πως δεν δίσταζε να ουρεί προς τους περαστικούς που τον ενοχλούσαν, καθώς και να κάνει την ανάγκη του στα αθηναϊκά θέατρα.

Οι κτηνοβασίες του Peter Singer

Ο Αυστραλός νεοφιλόσοφος έχει συνηθίσει να προκαλεί με τις δηλώσεις και τις θεωρίες του. Μία από αυτές εστίαζε στην βία ενάντια στα ζώα ή την εκμετάλλευσή τους, υποστηρίζοντας πως τελικά μπορεί και να μην είναι τόσο κακή. Ο φιλόσοφος είχε δηλώσει πως ακόμη και αν αντιτίθεται σε μορφές βίας, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι δύο πλευρές μπορούν να…ευχαριστηθούν. Όπως για παράδειγμα να δεχτεί μια γυναίκα στοματικό έρωτα από έναν σκύλο!

Ο Δημωνάξ σταμάτησε να τρώει για να πεθάνει

Ο Δημώναξ γεννήθηκε στην Κύπρο αλλά έζησε στην Αθήνα τον 2ο αιώνα μ.Χ. Η ειδικότητά του ήταν η διαμεσολάβηση για την επίλυση διαφορών, είτε μεταξύ αδελφών που διαφωνούσαν για την μοιρασιά της περιουσίας, είτε μεταξύ ζευγαριών σε δύσκολες στιγμές του γάμου τους. Κάτι μεταξύ δικηγόρου, ειρευτή και συμβολαιογράφου. Ο Κύπριος φιλόσοφος θεωρούσε ως μεγαλύτερη αρετή την αυτάρκεια, που πίστευε ότι οδηγεί στην γαλήνη της ψυχής. Κατάφερε να φτάσει μέχρι 100 χρονών και όταν διαπίστωσε πως είναι τόσο ηλικιωμένος που δύσκολα πλέον μπορούσε να φροντίζει τον εαυτό του, απλώς επέλεξε να σταματήσει να τρώει, ώστε να πεθάνει.

Το κώνειο του Σωκράτη

Πλέον ότι πιο γνωστό γνωρίζουμε από τις μεγάλες δίκες της αρχαιότητας, που δεν είχε αίσιο τέλος για τον Σωκράτη. Οι Αθηναίοι τον ονόμαζαν μύγα γιατί τους έβαζε διαρκώς να σκέφτονται χωρίς να βρίσκουν ησυχία. Όπως γνωρίζουμε από την «Απολογία» του, ο Σωκράτης ερωτήθηκε ποια πιστεύει πως θα ήταν ταιριαστή τιμωρία για τα καινά δαιμόνια που εισήγαγε στους νέους, εκείνος απάντησε πως θα έπρεπε να ζει δημοσία δαπάνη.

Η αλογίσια αδυναμία του Νίτσε

Ήταν 3 Ιανουαρίου του 1889, όταν ο Γερμανός φιλόσοφος βγήκε από την πόρτα του σπιτιού του και αντίκρισε ένα σοκαριστικό. Ένας αμαξάς μαστίγωνε το άλογό του με αποτέλεσμα ο Νίτσε να τρέξει προς το μέρος του, να απλώσει τα χέρια του γύρω από τον λαιμό του αλόγου και να κλαίει γοερά. Στην συνέχεια, λιποθύμησε και πολλοί λένε ότι ήταν  εκείνη η μέρα που η ζωή του ξεκίνησε να πηγαίνει ολόενα στο χειρότερο.

Ο Ρουσώ ήταν υπόδειγμα πατέρα

Ειρωνικά μιλώντας. Ο Ζαν Ζακ Ρουσώ για όσους δεν τον γνωρίζουν, ήταν  φιλόσοφος από την Γένοβα, γνωστός για τις θεωρίες του περί πολιτικής και κοινωνιολογίας. Σε αρκετά νεαρή ηλικία, ο Ρουσώ έγινε πατέρας πέντε παιδιών, τα οποία και εγκατέλειψε σε ένα σπίτι. Σύμφωνα με τα πιστεύω του κύκλου του εκείνη την εποχή, οι άνδρες που εγκατέλειπαν τα περισσότερα παιδιά ήταν και οι πιο αξιοθαύμαστοι, αφού είχαν αποδείξει την σεξουαλική τους πληθωρικότητα, χωρίς να δεσμευτούν από τα αποτελέσματά της. Ωστόσο αυτή η κατάσταση δεν εμπόδισε τον Ρουσώ να γίνει ένας από τους κορυφαίους φιλοσόφους που ασχολήθηκαν με την εκπαίδευση και την ανατροφή παίδων. Γι’ αυτό λέγεται πως ο Βολταίρος, που γνώριζε το παρασκήνιο της ζωής του, φρόντισε να τον κατακρίνει ως υποκριτή.