Η έρευνα Randstad Employer Brand (REBR)  που αποτελεί την πιο πλήρη, ανεξάρτητη και λεπτομερή έρευνα πάνω στην εικόνα του εργοδότη παγκοσμίως, ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της, προκρίνοντας τους ελκυστικότερους εργοδότες ανά τον κόσμο και στην οποία συμμετείχαν 6.136 εταιρείες με πάνω από 185.000 συμμετέχοντες σε 33 χώρες.

Για την Ελλάδα, η έρευνα διεξάγεται για τρίτη συνεχή χρονιά αξιολογώντας ένα δείγμα των 150 μεγαλύτερων εταιρειών, ακολουθώντας την μεθοδολογία της παγκόσμιας έρευνας. Στη φετινή έρευνα συμμετείχαν 3.504 άτομα, μεταξύ των οποίων, Έλληνες φοιτητές, εργαζόμενοι και άνεργοι ηλικίας από 18 και 65 ετών ενώ οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά τον Ιανουάριο του 2020.

Η Aegean Airlines βρέθηκε στην πρώτη θέση της κατάταξης σκαρφαλώνοντας από την τρίτη θέση της περσινής λίστας, η  Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στην δεκάδα κατακτώντας τη δεύτερη θέση ενώ στην τρίτη θέση ακολούθησε η εταιρεία Σκλαβενίτης.

Σημειώνεται ότι η έρευνα Employer Brand παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τις μη οικονομικές παροχές που εμπνέουν τους εργαζόμενους με τρόπους που δεν σχετίζονται με τα χρήματα και τα ευρήματά της αποτελούν σημαντικά στοιχεία για τη στρατηγική προσέλκυσης και διατήρησης των ταλέντων. Στο πλαίσιο της έρευνας αναδεικνύονται σημεία που αφορούν στα κίνητρα επιλογής εργασίας ανά γενιά, οι λόγοι παραμονής και αλλαγής εργασιακού περιβάλλοντος, οι ελκυστικές παροχές σύμφωνα με τη γνώμη των Ελλήνων εργαζομένων, οι κλάδοι που καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις  και οι αναδυόμενες τάσεις σε σχέση με τα κίνητρα επιλογής της εργασίας.

Η σημασία του employer branding

Όπως σημειώνει η έρευνα, η σημασία του Employer Branding διαφαίνεται κυρίως από τις επιδόσεις των εταιρειών να προσελκύουν και να διατηρούν ταλαντούχους επαγγελματίες. Αυτό επιτυγχάνεται από την στρατηγική προσέγγισή τους να καλλιεργούν μια ισχυρή εικόνα ενός υπεύθυνου και αξιόπιστου εργοδότη, υιοθετώντας πρακτικές που προσφέρουν τελικά προστιθέμενη αξία στους εργαζομένους τους.

Οι εταιρείες με θετική εικόνα λαμβάνουν διπλάσιες αιτήσεις από αυτές που λαμβάνουν οι εταιρείες με αδύναμη εικόνα. 50% των υποψηφίων παγκοσμίως δε θα διάλεγαν να εργαστούν για μια εταιρεία με κακή επωνυμία παρά τον ενδεχόμενο υψηλό μισθό. Επιπλέον, 80% των εργοδοτών συμφωνούν ότι μία ισχυρή εργοδοτική φήμη έχει σημαντική επίδραση στην ικανότητά τους να προσλαμβάνουν αξιόλογο εργατικό δυναμικό. Επιπλέον, οι εταιρείες που διατηρούν καλή φήμη και αναγνωρισημότητα προσελκύουν με διπλάσια ταχύτητα εργατικό δυναμικό ενώ οι εργαζόμενοι που βιώνουν ισχυρή σύνδεση μεταξύ της εταιρικής φήμης και της πραγματικής εταιρικής κουλτούρας είναι πολύ πιθανό να συστήσουν την συγκεκριμένη εταιρεία για εργασία.

Οι top 10 πιο ελκυστικοί εργοδότες στην Ελλάδα για το 2020

Συγχαίροντας τους νικητές, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Randstad στην Ελλάδα, κα Leigh Ostergard σημείωσε, «Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε όλο και περισσότερες εταιρείες να αρχίζουν να αξιολογούν και να επαναπροσδιορίζουν την εικόνα τους ως εργοδότες, προκειμένου να απολαμβάνουν τα οφέλη στην προσέλκυση και διατήρηση των ταλέντων τους. Και οι δέκα εταιρείες που προκρίθηκαν ανάμεσα στις 150 μεγαλύτερες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, προβάλλουν μία ισχυρή εικόνα εργοδότη, αναδεικνύοντας τις αξίες εκείνες που μπορούν να εμπνεύσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους να παραμένει ευχαριστημένο και αφοσιωμένο. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν εταιρείες που καλλιεργούν ισχυρή εταιρική κουλτούρα τόσο στο εσωτερικό κοινό τους όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον με το οποίο αλληλεπιδρούν, αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό ότι άμεση προτεραιότητα παραμένει ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Θα ήθελα να απευθύνω θερμά συγχαρητήρια και στους δέκα νικητές που κατάφεραν να κερδίσουν αυτή  την σπουδαία διάκριση.

Η έρευνα της Randstad Employer Brand μπορεί να λογιστεί ως μια καλή ευκαιρία για ακόμη περισσότερους οργανισμούς να συνεχίσουν να προσπαθούν ώστε να βελτιώσουν την εταιρική τους φήμη, αξιοποιώντας τα ευρήματά της, τα οποία προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την προώθηση μιας σύγχρονης εταιρικής κουλτούρας που βάζει το ανθρώπινο δυναμικό στον πυρήνα της στρατηγικής τους ανάπτυξης.»

1.     Aegean Airlines

2.     Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία

3.     Σκλαβενίτης

4.     ΙΟΝ

5.     Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (OTE)

6.     Ιντραλοτ

7.     Τράπεζα της Ελλάδος

8.     Pharmathen

9.     Παπαδοπούλου

10.  Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ)