Ο συγγραφέας Κλάιβ Κάσλερ, ο μυθιστοριογράφος, που δημιούργησε τον ήρωα Ντερκ Πιτ, διευθυντή των ειδικών αποστολών της NUMA (Εθνική Υπηρεσία Υποθαλάσσιου Χώρου και Θαλασσών), των ΗΠΑ, πέθανε σε ηλικία 88 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος Penguin Random House.

«Ο Κάσλερ, πέθανε την Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, στο σπίτι του στο Σκοτσντέιλ της Αριζόνα, σε ηλικία 88 ετών», δήλωσε ο Αλέξης Γουέλμπι, εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου, χωρίς όμως να αναφέρει τα αίτια του θανάτου του.

Ο Κλάιβ Κάσλερ ζούσε μια ζωή ανάλογη με αυτή του ήρωα του, Ντερκ Πιτ. Δημιούργησε την προσωπική του, Εθνική Υπηρεσία Υποθαλάσσιου Χώρου και Θαλασσών, με την οποία συμμετείχε σε δεκάδες έρευνες για παλιά πλοία, συμπεριλαμβανομένου και ένα που ανήκε στον Κορνέλιους Βάντερμπιλτ.

Είτε έψαχνε για χαμένα αεροσκάφη είτε ηγείτο αποστολών για την ανεύρεση διάσημων ναυαγίων, διέθετε μεγάλο ιστορικό επιτυχιών. Ανακάλυψε περισσότερα από εξήντα πλοία ιστορικής σημασίας, μεταξύ των οποίων και το υποβρύχιο «Hunley». Όπως ακριβώς και ο Πιτ, του άρεσε να συλλέγει κλασικά αυτοκίνητα. Συγγραφέας δεκαεφτά βιβλίων, ο Κάσλερ μοίραζε τον χρόνο του ανάμεσα στις ερήμους της Αριζόνα και τα βουνά του Κολοράντο.

Στην πορεία του ως ερευνητής υπήρξαν πολλές διαφωνίες σε σχέση με τα ευρήματα του, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που τον αμφισβήτησαν, όπως ο δρ. Ε.Λι Σπένσερ, με τον οποίο είχαν έρθει σε σύγκρουση για το ποιός από τους δύο είχε ανακαλύψει ένα συμμαχικό υποβρύχιο.

Το βιβλίο του με τίτλο «Σαχάρα», γυρίστηκε σε ταινία, το 2005, με πρωταγωνιστές τον Μάθιου Μακόναχι και την Πενέλοπι Κρουζ.

Στις 10 Μαρτίου αναμένεται να κυκλοφορήσει το καινούργιο του βιβλίο, με τίτλο, «Journey of the Pharaohs» (Ταξίδι των Φαραώ), ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν και αρκετά ακόμα.