Στα χρόνια που προηγήθηκαν της Beatlemania, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ αγόρασε το «αγαπημένο» του ηλεκτρικό μπάσο, μοντέλο του κατασκευαστή Höfner, έναντι μόλις τριάντα λιρών από το Steinway Musikhaus του Αμβούργου.

Τώρα, ο Γερμανός κατασκευαστής οργάνων ξεκίνησε μια παγκόσμια αναζήτηση με το όνομα The Lost Bass Project, προσκαλώντας οποιονδήποτε να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται το μπάσο, το οποίο εθεάθη τελευταία την περίοδο της διάλυσης του μυθικού συγκροτήματος, πριν από περισσότερα από 50 χρόνια.

«Για περίπου 30 λίρες, βρήκα αυτό το μπάσο σε σχήμα βιολιού της Höfner», είπε ο 81χρονος ΜακΚάρτνεϊ. «Και σε εμένα, επειδή ήμουν αριστερόχειρας, μου φαινόταν λιγότερο αστείο επειδή ήταν συμμετρικό. Και μόλις το αγόρασα, το ερωτεύτηκα».

Από το Top Ten Club στο Αμβούργο το 1961 μέχρι τις πρώτες ηχογραφήσεις του συγκροτήματος στο Abbey Road, το μπάσο, που χρησιμοποιήθηκε από το 1961 έως το 1963, ακούγεται στα «Love Me Do», «She Loves You» και «Twist and Shout».

«Δεν αρκεί μόνο αυτό για να πάρει πίσω αυτό το μπάσο;» είπε ο Νικ Βας, ο οποίος εργάστηκε για 12 χρόνια ως διευθυντής μάρκετινγκ της Höfner.