Ακριβώς ένα χρόνο πριν, Φεβρουάριο του 2022, γράφαμε πως ο πραγματικός παγκόσμιος πόλεμος παίζεται με έπαθλο το ψηφιακό χρήμα. Πρόκειται για ένα σύγχρονο «cyber» ψυχρό πόλεμο που εκτυλίσσεται σιωπηλά κάτω από τις μύτες των περισσοτέρων, με τεκτονικές γεωπολιτικές και οικονομικές αναταράξεις που θα αλλάξουν για πάντα τον κόσμο του χρήματος, τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε.

Την ώρα που η κοινή γνώμη αποπροσανατολίζεται σε UFO μπαλόνια καθώς και τις συνεχιζόμενες φυσικά πολεμικές συρράξεις που όσο διαιωνίζονται, τόσο μπαίνουν σε εφαρμογή νέες κανονικότητες στις ζωές μας, το πραγματικό πεδίο μάχης είναι ψηφιακό. Το ψηφιακό χρήμα μετατρέπεται σε μοχλοβραχίονα της τεράστιας μετατόπισης γεωπολιτικών ισορροπιών που συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Και αυτός που θα κερδίσει αυτή τη μάχη να είστε σίγουροι πως θα είναι ο πραγματικός νικητής του πολέμου. Και το πεδίο μάχης είναι παγκόσμιο, από τη μία πλευρά με ένα δολάριο στη «δύση» του, που τα τελευταία χρόνια φουσκώνει εκθετικά σε μια υπερ-πληθωριστική λαίλαπα σαν άλλος κόκκινος γίγαντας λίγο πριν εκραγεί σε ένα θεαματικό, χαοτικό σούπερνοβα.

Και από την άλλη πλευρά, βρίσκονται οι αναδυόμενες BRICS που καθημερινά κλείνουν γιγαντιαία deals ισχυροποιώνοντας τη θέση ήδη πανίσχυρων γιγάντων όπως η Ινδία, η Κίνα, Νότια Αφρική, Ρωσία με νέους παίχτες από τη Μέση Ανατολή να δρουν ως γέφυρες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ήδη και μόνο σε ό,τι αφορά το μερίδιο παγκόσμιων συναλλαγών, έχει ξεκινήσει η αποσταθεροποίηση του δολαρίου. Η Federal Reserve (η ίδια η κεντρική τράπεζα που με τις καταστροφικές νομισματικές πολιτικές οδήγησε στην απαξίωση του δυτικού νομισματικού συστήματος) έχει πλέον κάθε λόγο να φοβάται την απειλή του κινεζικού (ψηφιακού) γουάν.

Το e-CNY θα αποτελέσει κάτι περισσότερο από ψηφιακό νόμισμα για την οικονομία της Κίνας. Η χρήση του στον διακανονισμό των εμπορικών συναλλαγών αποτελεί πρόκληση για το αμερικανικό νόμισμα και το δυτικό οικονομικό σύστημα γενικότερα.

Το e-CNY ενσωματώνεται στο λεγόμενο Faster Payment System του Χονγκ Κονγκ, ένα δίκτυο που επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν μεταξύ του συναλλαγές και να διακανονίζουν τους λογαριασμούς σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας αριθμούς κινητών τηλεφώνων, διευθύνσεις email ή κωδικούς QR.

Ψηφιακό ευρώ: Ευρωπαίοι και Έλληνες θέλουν ενιαίο σύστημα πληρωμών

Μόλις εγκατασταθεί αυτός ο σύνδεσμος, κάποιος με τραπεζικό λογαριασμό στο Χονγκ Κονγκ θα πρέπει να μπορεί να πραγματοποιεί αγορές με ψηφιακό γουάν στους ιστότοπους Tmall και Taobao της Alibaba Group Holding Ltd. χωρίς τις χρεώσεις που σχετίζονται με τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες — ή τις καθυστερήσεις και την αβεβαιότητα κατά την πληρωμή μέσω τοπικών τραπεζικών λογαριασμών που συνδέονται με το ψηφιακό portfolio AlipayHK.

Το Χονγκ Κονγκ είναι απλώς μια δοκιμαστική περίπτωση. Ξεκινώντας με τη Νότια Κορέα στις αρχές της νέας χιλιετίας, περισσότερες από 60 οικονομίες έχουν δημιουργήσει τις δικές τους εκδόσεις συστημάτων λιανικής πληρωμών που βασίζονται σε smartphone, σε πραγματικό χρόνο.

Η Κίνα μπορεί να θέλει να συνδεθεί με περισσότερα από αυτά προκειμένου να διευρύνει τη χρήση του e-CNY, αλλά μόνο για τους διεθνείς διακανονισμούς των συναλλαγών. Ως ειδική διοικητική περιοχή της Κίνας, το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται σε μοναδική θέση, επισημαίνεται από τους ειδικούς.

Σε γενικές γραμμές, το Πεκίνο θα ήταν προσεκτικό να μην εμπλακεί περαιτέρω με το εγχώριο σύστημα πληρωμών, προκειμένου να μην κατηγορηθεί για καταπάτηση της νομισματικής κυριαρχίας άλλων εθνών. Το όφελος από την προώθηση του e-yuan στο εμπόριο θα είναι ότι ακόμη και οι πιο μικροί προμηθευτές της ηπειρωτικής χώρας θα μπορούν να αναφέρουν τιμές σε ξένους στο τοπικό νόμισμα.

Οι υψηλές χρεώσεις συναλλαγών στις πύλες διασυνοριακών πληρωμών δεν θα παρεμποδίσουν τη επέκτασή του. Το μερίδιο του κινεζικού νομίσματος στις παγκόσμιες πληρωμές θα έχει την ευκαιρία να ανέβει από το 2% όπου έχει κολλήσει παρά τις δύο δεκαετίες προσπαθειών διεθνοποίησης του γουάν.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα προχωρήσει στη δημιουργία του ψηφιακού δολαρίου. Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, όπως ο διοικητής της Fed, Christopher Waller, έχουν δηλώσει ότι ένα νέο μέσο πληρωμής μπορεί να μην είναι απαραίτητο για την προστασία της προνομιακής θέσης του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο πώς το e-CNY θα μπορούσε δυνητικά να αποσπάσει το αμερικανικό νόμισμα από το περιφερειακό εμπόριο, τουλάχιστον στην Ασία και τη Μέση Ανατολή.

H Fed άνοιξε τον δρόμο για το ψηφιακό δολάριο – Τα συν και τα πλην

Εγκατάλειψη του ευρώ, διεθνοποίηση του γουάν και αποδολαριοποίηση;

Ένα κυρίαρχο νόμισμα, ένα μέσο που αλλάζει χέρια σχεδόν στο 90% όλων των συναλλαγών σε συνάλλαγμα, δεν θα ανατραπεί σε μια νύχτα.

Ωστόσο, μπορεί να έχει νόημα να θυμόμαστε πως εκτιμάται ότι το 36% έως το 40% της ζήτησης του δολαρίου προέρχεται από γεγονός ότι είναι ένα καλό «όχημα» για την έμμεση ανταλλαγή δύο νομισμάτων εκτός δολαρίου. Αυτή η λειτουργία έχει κόστος.

Οι τράπεζες χρεώνουν 120 δισεκατομμύρια δολάρια – σχεδόν ισοδύναμο με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Μαρόκου – για να μεταφέρουν 23,5 τρισεκατομμύρια δολάρια διασυνοριακά ετησίως, σύμφωνα με έρευνα των Oliver Wyman και JPMorgan Chase & Co. Ένας Ταϊλανδός εισαγωγέας που πληρώνει κάτω από 3.000 δολ. σε έναν Ινδονήσιο εξαγωγέα πρέπει να πληρώσει 40 δολ. σε τέλη.

Πρώτον, η τράπεζα του εισαγωγέα πληρώνει για τη μεταφορά των κεφαλαίων σε ένα τραπεζικό ίδρυμα που θα ανταλλάξει το Ταϊλανδικο μπατ σε δολάρια. Αυτά τα δολάρια στη συνέχεια βρίσκουν το δρόμο τους σε ένα μεγάλο ίδρυμα που είναι μέλος του αμερικανικού τραπεζικού δικτύου εκκαθάρισης των διεθνών συναλλαγών.

Τα κεφάλαια μπορεί να χρειαστεί να μεταφερθούν ξανά για να φτάσουν σε άλλο μέλος του δικτύου που έχει λογαριασμό σε τράπεζα στην Ινδονησία. Μόλις λάβει οδηγίες, αυτός ο μεσάζων θα ανταλλάξει τα δολάρια σε ρουπίες Ινδονησίας και θα τα παραδώσει στην τράπεζα του δικαιούχου, η οποία θα πληρώσει τον εξαγωγέα. Υπάρχουν χρεώσεις σε κάθε στάδιο – που μειώνουν την κερδοφορία όλων των συντελεστών της παραγωγής.

Ολόκληρη αυτή η αλυσίδα θα μπορούσε να συρρικνωθεί και το κόστος να μειωθεί δραματικά, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αποκεντρωμένης κατανομής της εκκαθάρισης των συναλλαγών (distributed ledger technology) . Αυτή είναι η ιδέα πίσω από το mBridge, ένα κοινό project των νομισματικών αρχών της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ, της Ταϊλάνδης και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σε μια πιλοτική δοκιμή συγκεντρώθηκαν 20 από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματά τους σε ένα κοινό blockchain.

Εκεί, αντάλλαξαν πρωτότυπα ψηφιακά νομίσματα που εκδόθηκαν από τις κεντρικές τους τράπεζες για να διευθετήσουν διασυνοριακές απαιτήσεις των εταιρικών πελατών τους.

Τα κεφάλαια δεν έπρεπε να μετακινηθούν από τη μια τράπεζα στην άλλη. Οι τραπεζικές λειτουργίες που αφορούν την εκκαθάριση συναλλαγών σε διαφορετικά νομίσματα εμφανίστηκε στα τέλη του 1800, επομένως είναι φυσικό να αναμένουμε ότι μια μετατόπιση από το καθεστώε αυτό θα πάρει χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Αλλά τουλάχιστον τα εργαλεία για απομειωθεί η ισχύς του δολαρίου ως νόμισμα διενέργειας διεθνών συναλλαγών αλλά και ως αποθεματικό νόμισμα στην ασιατική νομισματική περιφέρεια έχουν αρχίσει να εμφανίζονται.

Το e-CNY εξυπηρετεί δύο στόχους. ο πιο επείγον στόχος είναι καλύψει ένα εγχώριο κενό. Η χρήση φυσικών μετρητών στην οικονομία της Κίνας μειώνεται, όπως συμβαίνει στη Σουηδία και σε ορισμένα άλλα μέρη της Ευρώπης. Δεδομένου ότι η νομισματική κυκλοφορία εντός μιας εθνικής οικονομίας είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί εξ ολοκλήρου στον ιδιωτικό τομέα, οι αρχές έχουν βρει μια ψηφιακή εναλλακτική για το νόμιμο χρήμα.

Ωστόσο, η διεθνοποίηση του e-CNY έχει ένα διαφορετικό, περισσότερο γεωπολιτικό, κίνητρο. Το νέο αυτό μέσο πληρωμών δίνει στο Πεκίνο μια νέα ευκαιρία να πραγματοποιήσει τον μακροπρόθεσμο στόχο του να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια νομισματική τάξη που αυτή τη στιγμή έχει επίκεντρο τις ΗΠΑ. Για να κατανοήσει πλήρως την επερχόμενη πρόκληση, η Ουάσιγκτον ίσως πρέπει να εξετάσει πώς λειτουργεί το ψηφιακό γιουάν και τις νέες ανάγκες που ανακύπτουν στο νέο πεδίο διεξαγωγής των διεθνών συναλλαγών.

Οι BRICS σχεδιάζουν το δικό τους κοινό νόμισμα

Εκεί ενδέχεται να υπάρξει ο κίνδυνος βίαιης ανατροπής των συσχετισμών κατά του δολαρίου.

Οι σχέσεις μεταξύ των κρατών της ομάδας των BRICS εμβαθύνουν, καθώς χαρακτηριστικά το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2023 ότι θα μηδενίσει το μερίδιο του ευρώ στο Ταμείο Εθνικής Περιουσίας (NWF) από φέτος, αφήνοντας μόνο χρυσό, κινεζικό γουάν και ρούβλια, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν σημαίνει μόνο τη δραστική αλλαγή στη δομή των κρατικών αποθεματικών της Ρωσίας ως στρατηγικής δύναμης, αλλά επίσης προωθεί άμεσα τη διεθνοποίηση του γιουάν σε υψηλότερο επίπεδο, υποστήριξαν οι αναλυτές, σημειώνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει επίσης σε περαιτέρω αποδολαριοποίηση.

«Εάν το ερώτημα είναι αν θα γίνει επαναφορά του ευρώ, τότε σίγουρα θα επαναρυθμιστεί φέτος (σ.σ. η δομή του ταμείου)», δήλωσε ο Vladimir Kolychev, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας. Το ταμείο θα αποτελείται από έως και 60% γιουάν και όχι περισσότερο από 40% χρυσό και η Ρωσία μπορεί να προσθέσει ρούβλια στο κρατικό επενδυτικό ταμείο, σημείωσε ο Kolychev. Προηγουμένως, το γιουάν αντιπροσώπευε το 30% ενώ ο χρυσός υπολογιζόταν στο 20%.

Από την 1η Φεβρουαρίου 2023, το NWF είχε στους λογαριασμούς του 10,46 δισεκατομμύρια ευρώ (11,2 δισεκατομμύρια δολάρια), 307,44 δισεκατομμύρια γιουάν (45,2 δισεκατομμύρια δολάρια), 551,27 τόνους χρυσού και 530,1 εκατομμύρια ρούβλια (7,3 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με έκθεση του ρωσικού υπουργείου των Οικονομικών.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας εισήγαγε το γιουάν στο Χρηματιστήριο της Μόσχας από τις 13 Ιανουαρίου 2023. Η εγκατάλειψη του ευρώ από το NWF είναι στην ουσία μια συνέχεια της προηγούμενης συστηματικής πολιτικής αποδολαριοποίησης της Ρωσίας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν λίγες επιλογές στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος για τη συγκριτική αξιολόγηση του συστήματος δολαρίων ΗΠΑ με βάση την fintech, την οικονομική ισχύ και την κλίμακα των εμπορικών συνάλλαγων, το σύστημα γουάν είναι αντικειμενικά η καλύτερη λύση για την ‘αποδολαριοποίηση της οικονομίας της Ρωσίας και άλλων χωρών, ο Chen Jia, ανεξάρτητος αναλυτής για τη διεθνή νομισματική στρατηγική, δήλωσε σε ρωσικά και κινεζική ΜΜΕ την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023.

Αυτό μπορεί να φανεί από τις διευρυμένες συναλλαγές γιουάν στο χρηματιστήριο της Μόσχας μετά τις κυρώσεις των δυτικών χωρών στα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το 2022. Το γιουάν αντιπροσώπευε το 48% των συναλλαγών συναλλάγματος στο χρηματιστήριο της Μόσχας τον Νοέμβριο του 2022, από 0,2% στην αρχή του έτος.

Το γιουάν έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου. Η αύξηση της αναλογίας του όγκου συναλλαγών και του διακανονισμού των συναλλαγών σε γιουάν θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου και στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στη ρωσική οικονομία, σημείωσαν οι αναλυτές.

Αυτό είναι επίσης αποτέλεσμα των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία, που την οδήγησαν να αναζητήσει ένα ασφαλέστερο νόμισμα, επισήμανεν αναλυτές, προσθέτοντας ότι η δημοτικότητα του γιουάν μεταξύ των Ρώσων επιχειρηματιών είναι απόδειξη ότι οι εταιρείες στρέφονται σε νέες αγορές, ιδιαίτερα στην Κίνα.

Bitcoin, κρυπτονομίσματα.

Ράλι στα «παραδοσιακά» ψηφιακά νομίσματα

Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο των original, “παραδοσιακών” ψηφιακών νομισμάτων (που φτάσαμε, να έχει “παλιώσει” και το Bitcoin), βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι τεχνικά μιλώντας, από άποψη τιμής. Εδώ και αρκετές εβδομάδες σχηματίζεται ένα κλασσικό “τριγωνάκι”, όπου η αγορά παίζει σε ολοένα και πιο στενά όρια ανώτατης-κατώτατης τιμής (βραχυπρόθεσμα πάντα), με τις φάλαινες φυσικά να συσσωρεύουν την ώρα που τα ψαράκια χάνουν λίγο-λίγο από τα ήδη πενιχρά χαρτοφυλάκιά τους.

Αυτός είναι κι ο λόγος που, τεχνικά μιλώντας, η αγορά μόλις φτάσει στο break point – το σημείο όπου τα όρια πλέον είναι τόσο στενά όπου φυσιολογικά συμβαίνει μια (συνήθως εκρηκτική) κίνηση είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω – κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθεί προς τα πάνω.

Διότι πολύ απλά γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο συσσωρεύει (accumulation). Κατά την άποψη του γράφοντα, σύντομα θα δούμε ένα ισχυρό βραχυπρόθεσμο ανοδικό ξέσπασμα, το οποίο ωστόσο δε θα φτάσει σε καμία περίπτωση τα ιστορικά υψηλά (ίσως κάπου παραπάνω από τα μισά του All-time-high). Και ακριβώς επειδή και αυτή θα είναι απλώς μια τεχνική κίνηση, μεσοπρόθεσμα θα συνεχιστεί η bear market. Τι λένε οι αναλυτές;

Ράλι στα 24.552 δολ. σημειώσε το bitcoin αυτήν την εβδομάδα. Υπάρχουν «αυξημένες ενδείξεις ότι η αγορά έπιασε πάτο τον περασμένο Νοέμβριο και πλέον εισέρχεται σε ανοδική πορεία», δήλωσε στο CNBC ο Vijay Ayyar, αντιπρόεδρος εταιρικής ανάπτυξης στο ανταλλακτήριο Luno. Ο Yuya Hasegawa, αναλυτής στην ιαπωνική εταιρεία κρυπτογράφησης Bitcoin Bank, είπε ότι υπάρχει μια μετατόπιση από τα λεγόμενα altcoin, ή εναλλακτικά νομίσματα, στο bitcoin στον απόηχο της ρυθμιστικής δράσης.

«Κερδίζουμε δυναμική και κάθε άσχημη είδηση αποσιωπάται, χαρακτηριστικά σημάδια ότι η αγορά πιστεύει ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει.

Το τρέχον περιβάλλον σίγουρα μοιάζει με αντίθετο άνεμο για την αγορά, αλλά φαίνεται ότι κάποια χρήματα μετακινούνται από τα altcoin στο bitcoin, καθώς το bitcoin είναι το μόνο κρυπτονόμισμα που χαρακτηρίζεται ως εμπόρευμα από τη SEC. Κατά συνέπεια, η κυριαρχία του bitcoin στην αγορά αυξάνεται» επεσήμανε. «Γενικά, στις αγορές αρέσει το γεγονός ότι ο πληθωρισμός μειώνεται, οι αυξήσεις των επιτοκίων αναμένεται να χαλαρώσουν, αλλά και ότι μπορεί να καταλήξουμε είτε με μεγάλη ύφεση είτε με κάτι πολύ ήπιο» είπε ο Ayyar.

Το 2023 για το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων ξεκίνησε με τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές να έχουν εξαπολύσει ένα άγριο κυνήγι μαγισσών, που πλέον απειλεί την ίδια την ύπαρξη μίας από τις μεγαλύτερες κρυπτοαγοράς στον κόσμο. Τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχει εκκινήσει μια σειρά από ενέργειες εναντίον ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και των token τους.

CNBC-Bitcoin: Πέντε βασικοί λόγοι για την μεγάλη κατρακύλα

Ταυτόχρονα, πολλές από τις τράπεζες στις οποίες βασίζονται αυτές οι εταιρείες για τις πληρωμές και τη φύλαξη των περιουσιακών στοιχείων τελούν επίσης υπό νέο έλεγχο. Η νέα δυναμική προσέγγιση έπληξε τη βιομηχανία κρυπτογράφησης που προσπαθεί να συνέλθει από ένα βαρύ έτος πτώσης των τιμών και μια κρίση εμπιστοσύνης που οδήγησε στην κατάρρευση ορισμένων από τους μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένου του ανταλλακτηρίου FTX και των Voyager Digital και Celsius Network.

Αυτή την εβδομάδα, το Υπουργείο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης έκλεισε την έκδοση του BUSD, του stablecoin που χρησιμοποιείται ευρέως στο Binance, και το οποίο φέρει την επωνυμία του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου στον κόσμο. Μετά την εφαρμογή της επίμαχης διάταξης, το ποσό των BUSD σε κυκλοφορία μειώθηκε κατά περίπου 1 δισ. δολάρια σε λίγες μέρες, καθώς οι επενδυτές μετέφεραν τα μετρητά τους αλλού.

«Η καταστολή των κρυπτονομισμάτων από τις ΗΠΑ έχει γίνει πολύ πιο επιθετική από ό,τι έχουμε δει από ρυθμιστικές αρχές σε πολλές άλλες μεγάλες δικαιοδοσίες», δήλωσε ο Ilan Solot, συνεπικεφαλής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στη Marex Solutions.

Η Federal Reserve απέρριψε τον περασμένο μήνα αίτηση από την Custodia Bank, ένα ίδρυμα που εστιάζει στην κρυπτογράφηση, για ένταξη στο σύστημα πληρωμών της, επειδή οι προγραμματισμένες δραστηριότητές της «είναι πολύ πιθανό να είναι ασυνεπείς με ασφαλείς και υγιείς τραπεζικές πρακτικές».

Η Silvergate, μια άλλη τράπεζα που εστιάζει στην κρυπτογράφηση, αντιμετωπίζει έλεγχο από τους νομοθέτες των ΗΠΑ για τον ρόλο της στην παροχή υπηρεσιών στην FTX. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ στρέφουν την προσοχή τους στους δεσμούς μεταξύ του κόσμου της κρυπτογράφησης και του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η Federal Reserve απέρριψε τον περασμένο μήνα αίτηση από την Custodia Bank, ένα ίδρυμα που εστιάζει στην κρυπτογράφηση, για ένταξη στο σύστημα πληρωμών της, επειδή οι προγραμματισμένες δραστηριότητές της «είναι πολύ πιθανό να είναι ασυνεπείς με ασφαλείς και υγιείς τραπεζικές πρακτικές».

Η Silvergate, μια άλλη τράπεζα που εστιάζει στην κρυπτογράφηση, αντιμετωπίζει έλεγχο από τους νομοθέτες των ΗΠΑ για τον ρόλο της στην παροχή υπηρεσιών στην FTX.