Μείωση τιμών κατά περίπου 15% αποφάσισε η Watchfinder & Co, η διαδικτυακή πλατφόρμα πώλησης ρολογιών που ελέγχεται από τον πολυτελή όμιλο Richemont, καθώς η αξία των μεταχειρισμένων Rolex και άλλων κορυφαίων μοντέλων έπεσαν.

«Υπάρχει σίγουρα πρόβλημα», είπε σε συνέντευξή του ο Arjen van de Vall, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Watchfinder το 2021. «Βλέπετε ότι η προσφορά αυξάνεται σημαντικά για πολλά μοντέλα».

Όπως επισημαίνεται, μετά από μια άνευ προηγουμένου άνοδο το 2021 και το πρώτο 3μηνο του 2022, οι τιμές για τα πιο διάσημα μοντέλα Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet έχουν πέσει κατακόρυφα. Οι αξίες των ρολογιών έχουν πληγεί από την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, τα υψηλότερα επιτόκια και την κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων.

Οι έμποροι και οι επενδυτές ρολογιών έχουν κατακλύσει την αγορά, τους τελευταίους μήνες, προσφέροντας τα άλλοτε περιζήτητα μοντέλα Rolex Daytona, Patek Nautilus και AP Royal Oak, οδηγώντας σε πτώση 24% του δείκτη αγοράς πολυτελών ρολογιών, που καταρτίστηκε από το Watchcharts. Ο δείκτης περιλαμβάνει 60 ρολόγια από τις 10 κορυφαίες μάρκες ρολογιών πολυτελείας ανά αξία συναλλαγής.

Πολυτελή ρολόγια: Ποιο είναι το πιο δημοφιλές brand στον κόσμο

Η μέση τιμή πώλησης του Watchfinder για ένα πολυτελές ρολόι είναι περίπου 7.000 λίρες (8.445 δολάρια), σύμφωνα με τον CEO της Watchfinder. Αυτό δεν έχει αλλάξει πολύ παρά τη διόρθωση της τιμής, καθώς οι αγοραστές αγοράζουν μοντέλα υψηλότερης κατηγορίας σε χαμηλότερες τιμές.

«Μερικά από τα προϊόντα υψηλότερης ποιότητας, με την καθίζηση των τιμών, έγιναν πιο ελκυστικά», τονίζει ο van de Vall.

Η Rolex παραμένει η κορυφαία σε πωλήσεις μάρκα πολυτελών ρολογιών στο Watchfinder, τόσο σε όγκο όσο και σε αξία. Ωστόσο, μάρκες με χαμηλότερες τιμές, όπως τα ρολόγια που κατασκευάζονται από την Cartier, ανεβαίνουν στη λίστα. Η Cartier είναι αυτή τη στιγμή η έκτη πιο δημοφιλής μάρκα σε όγκο, αλλά σύντομα θα περάσει στην πέμπτη θέση εν μέσω αυξανόμενης δημοτικότητας για τα μοντέλα Tank και Santos, αναφέρει ο van de Vall.

Πολυτελή ρολόγια: Ποιο είναι το πιο δημοφιλές brand στον κόσμο

Απότομη πτώση

Με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, το Watchfinder συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων διαδικτυακών πωλητών πολυτελών ρολογιών και έχει επεκταθεί σε άλλες αγορές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία. Διαθέτει επίσης φυσικά καταστήματα στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Γενεύη, το Μόναχο, το Χονγκ Κονγκ και τη Νέα Υόρκη, δίνοντας στην εταιρεία ιδιαίτερη υψηλή θέση σε ό,τι αφορά τις τάσεις ζήτησης της αγοράς ρολογιών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είπε ότι η διόρθωση των τιμών και η αύξηση της προσφοράς δεν ήταν έκπληξη για το Watchfinder, το οποίο χρησιμοποιεί δεδομένα για να παρακολουθεί και να προβλέπει την απόδοση της αγοράς καθώς οι προμήθειες αυξάνονται. Ωστόσο, το εύρος και η ταχύτητα της πώλησης ήταν απροσδόκητη.

Το Watchfinder επεκτείνεται για να προσθέσει μια πλατφόρμα συναλλαγών στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός από την αγορά αποθέματος ρολογιών για μεταπώληση στον ιστότοπό του και στα καταστήματά του. Το νέο πρόγραμμα θα επιτρέψει σε αντιπροσώπους και ιδιώτες πωλητές να δημοσιεύουν ρολόγια προς πώληση στο Watchfinder με την εταιρεία να λαμβάνει προμήθεια 175 λίρες  για κάθε ρολόι και μερίδιο 4,9% στην αξία πωλήσεων.

Τα ρολόγια που πωλούνται στην πλατφόρμα θα ελέγχονται για τη γνησιότητα και την κατάσταση τους από το Watchfinder. Η κίνηση θέτει την εταιρεία σε άμεσο ανταγωνισμό με την Chrono24 GmbH, τη μεγαλύτερη διαδικτυακή πλατφόρμα συναλλαγών ρολογιών, καθώς και την eBay Inc. Η Chrono24 πρόσφατα μείωσε περίπου το 13% του εργατικού της δυναμικού σε μια αναδιάρθρωση εν μέσω της πτώσης των τιμών στην δευτερογενή αγορά.