Τα δύο νέα μεγάλα πρότζεκτ του Γιώργου Στάσση και της ΔΕΗ
Δύο νέα μεγάλα στοιχήματα έβαλε ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ πρόσφατα και εάν κρίνουμε από τη μέχρι σήμερα πορεία του, θα τα κερδίσει αμφότερα.
Συγκεκριμένα η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου συνολικής ονομαστικής αξίας €500 εκατομμυρίων με λήξη το 2031, ενώ παράλληλα βάζει μπροστά την κατασκευή μεγάλης μονάδας αφαλάτωσης στο Λαύριο για να αντιμετωπίσει τη λειψυδρία.
Η κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης στο Λαύριο, ως λύση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Αττική, είναι σε συνεννόηση με την ΕΥΔΑΠ, και ενώ το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκεται σε αναζήτηση της βέλτιστης, ταχύτερης και οικονομικότερης λύσης στο πρόβλημα.
Παραγωγική αξιοποίηση των εσόδων απο το ομόλογο
Αναφορικά με το ομόλογο, τα έσοδα από την Προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση των υπό εξέλιξη έργων κεφαλαιακών δαπανών της ΔΕΗ και των θυγατρικών της και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της Προσφοράς.
Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών στο χρηματιστήριο Euronext του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο κατάλληλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών είναι οι Citigroup Global Markets Europe AG, η Goldman Sachs Bank Europe SE και η HSBC Continental Europe και Συνδιαχειριστές η BNP PARIBAS, η Deutsche Bank Aktiengesellschaft, η Nomura Financial Products Europe GmbH, η Société Générale, και οι Alpha Bank Α.Ε., Eurobank Α.Ε., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Τράπεζα Optima Α.Ε., Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., Ambrosia Capital Μονοπρόσωπη Α.Ε., AXIA Ventures Group Limited, και Euroxx Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ.
Το roadshow της Προσφοράς ξεκίνησε ήδη στις 21 Οκτωβρίου του μηνός.
Το προφίλ της ΔΕΗ
Η ΔΕΗ είναι η κορυφαία εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και φορέας υποδομών καίριας σημασίας, που δραστηριοποιείται κυρίως στην Ελλάδα και τη Ρουμανία.
Για περισσότερα από 70 χρόνια, η ΔΕΗ είναι στην πρώτη γραμμή στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας και αναπόσπαστο μέρος του εξηλεκτρισμού της χώρας.
Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 5,6 εκατομμύρια τελικούς πελάτες στις 30 Ιουνίου 2024.
Κατέχει επίσης το 51% του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε., του μοναδικού ιδιοκτήτη και διαχειριστή του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.
Στη Ρουμανία, η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας και ο δεύτερος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, παρέχοντας ενέργεια σε περίπου 3,2 εκατομμύρια τελικούς πελάτες στις 30 Ιουνίου 2024.
Η ΔΕΗ είναι εισηγμένη εταιρεία και οι μετοχές της διαπραγματεύονται στην Κύρια (Ρυθμιζόμενη) Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με κεφαλαιοποίηση περίπου €4,3 δισεκατομμυρίων στις 30 Ιουνίου 2024.
Το μεγάλο πρότζεκτ της αφαλάτωσης
Το ενδεχόμενο κατασκευής μονάδας αφαλάτωσης στο Λαύριο, ως λύση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Αττική, βλέπει πλέον ο Γιώργος Στάσης και η ΔΕΗ, σε συνεννόηση με την ΕΥΔΑΠ, και ενώ το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκεται σε αναζήτηση της βέλτιστης, ταχύτερης και οικονομικότερης λύσης στο πρόβλημα.
Υπό τις σημερινές συνθήκες ανομβρίας, η Αττική υπολογίζεται ότι θα έχει νερό το πολύ για ακόμη 4 χρόνια, συνεπώς η κατασκευή από τη ΔΕH ενός εργοστασίου αφαλάτωσης που θα μετατρέπει το θαλασσινό νερό σε πόσιμο και μετά θα το πουλάει στην ΕΥΔΑΠ, είναι η βέλτιστη λύση.
Ο χώρος εγκατάστασης βρίσκεται στη μεγάλη και ανεκμετάλλευτη έκταση του Ενεργειακού Κέντρου Λαυρίου και προσφέρεται, καθώς έχει απευθείας πρόσβαση στη θάλασσα.
Το επιβεβαίωσε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης σε πάνελ με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και με αντικείμενο τη λειψυδρία.
Εδώ και μια τριετία, όπως είπε, έχει ξεκινήσει συζήτηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάση, ώστε η τελευταία να αναπτύξει στο Λαύριο, σε χώρο όπου στεγάζονταν οι παλαιές ηλεκτροπαραγωγικές της μονάδες, μια μονάδα αφαλάτωσης που θα τροφοδοτεί με πόσιμο νερό το Λεκανοπέδιο.
Στο ερώτημα κατά πόσο πρόκειται για σχέδιο που παραμένει στο τραπέζι, ο κ. Σαχίνης το άφησε ανοικτό, λέγοντας ότι η αφαλάτωση χρειάζεται ενέργεια, τα κόστη της οποίας πέφτουν, και ότι είναι μια λύση που μελετάται μαζί με άλλες για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στο Λεκανοπέδιο.
Οι συζητήσεις με τη ΔΕΗ δεν έχουν σταματήσει. Η τεχνολογία υπάρχει, ο χώρος του Λαυρίου ανήκει ιδιοκτησιακά στην επιχείρηση, άρα έχει ξεκάθαρο νομικό καθεστώς, επομένως η τυχόν λήψη μιας τέτοιας απόφασης θα σήμαινε ότι η επένδυση θα μπορούσε ενδεχομένως να ολοκληρωθεί ταχύτερα και οικονομικότερα έναντι άλλων λύσεων που ίσως ξεπεράσουν το ορόσημο της 4ετίας.
Σιγοντάρει και το ΥΠΕΝ αρκεί να μην καθυστερήσει
Αν και είναι πολύ πρόωρο να μιλήσει κανείς για αποφάσεις, η λύση του Λαυρίου βρίσκεται στα «υπόψιν» του ΥΠΕΝ, το οποίο δεν έχει καταλήξει ακόμη ποιο πλάνο συμφέρει περισσότερο, αυτό της ΕΥΔΑΠ ή εκείνο των αφαλατώσεων, με όλα τα σενάρια να τίθενται σύντομα σε ευρεία σύσκεψη που θα γίνει για το θέμα υπό τον κ. Σκυλακάκη.
Η ΕΥΔΑΠ προωθεί για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Αττική, ένα δικό της μεγαλόπνοο έργο, όπως είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβρη, της απόληψης νερού μέσω σηράγγων από δύο ποτάμια της Ευρυτανίας για την ενίσχυση της τεχνητής λίμνης του Ευήνου, για το οποίο η προκαταρκτική μελέτη παραδόθηκε στην ΕΥΔΑΠ την Πέμπτη.
«Ενα τέτοιο έργο, αφού γίνει η τελική μελέτη, θέλει περίπου 2 χρόνια για να κατασκευαστεί», είπε ο Διευθύνων της ΕΥΔΑΠ, για να τον διακόψει ο Θ. Σκυλακάκης λέγοντας ότι «ενδιαμέσως θα πρέπει να γίνει και η διαγωνιστική διαδικασία», με τον υπουργό να υπονοεί ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει το ακριβές χρονοδιάγραμμα ενός τόσο σύνθετου project, λόγω τυχόν προσφυγών από περιβαλλοντικές οργανώσεις, τοπικές αντιδράσεις.
Εαν συνυπολογιστούν και οι τυχόν ενστάσεις που πάντα συνοδεύουν τα μεγάλα έργα υποδομών ειδικά στην Ελλάδα, η ολοκλήρωση ενός τέτοιας σύνθετης κατασκευής, με τούνελ κάτω από βουνά και αντλίες, θα μπορούσε να πάρει και 7-8 χρόνια, το δε, κόστος του να ξεπεράσει και τα 500 εκατ. ευρώ. Κατά τη παρουσίαση του Σεπτεμβρίου, ο κ. Σαχίνης το είχε αποτιμήσει στα 450 εκατ ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ προωθεί συνδυαστικά με την ενίσχυση του ταμιευτήρα του Ευήνου, αλλά ως χωριστό έργο, και τη κατασκευή μιας τρίτης (στη σειρά) σήραγγας, περίπου 11 χλμ., μέχρι τη λίμνη των Κρεμαστών.
Επειδή όμως η λίμνη έχει υψομετρική διαφορά (βρίσκεται χαμηλότερα), η σήραγγα θα φτάνει δίπλα στη λίμνη όπου θα πρέπει να κατασκευαστεί ένας μικρός ταμιευτήρας. Αυτό σημαίνει ότι το νερό θα πρέπει να αντληθεί από τα Κρεμαστά λόγω υψομετρικής διαφοράς.
Πάντως τα Κρεμαστά, όπου και βρίσκεται το υδροηλεκτρικό έργο της ΔΕΗ, έχουν σήμερα λιγότερο νερό και από τον Εύηνο, παρ’ ότι αυτός βρίσκεται ψηλότερα. Το κόστος του δεύτερου αυτού έργου είχε υπολογιστεί στα 250 εκατ. ευρώ.
Τα εναλλακτικά σχέδια
Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει κάποιο plan B, δηλαδή μια εναλλακτική λύση στο σενάριο που το έργο δεν προλάβει να κατασκευαστεί εντός της 4ετίας, ο κ. Σαχίνης απάντησε ότι υπάρχουν διάφορα backups, μιλώντας ακόμη και για την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης, θυμίζοντας ότι «τη προηγούμενη φορά που είχαμε μεγάλο θέμα, μειώθηκε η κατανάλωση κατά 25%, γεγονός που θα μας βοηθήσει να κερδίσουμε έναν ακόμη χρόνο».
Είναι προφανές από τα παραπάνω πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα και γιατί εξετάζονται όλα τα σενάρια, με τον κ. Σκυλακάκη να μιλά για ένα καλάθι λύσεων που θα μας διασφαλίζει απέναντι σε κάθε περίπτωση, και να «φωτογραφίζει» ως πιθανό καλύτερο μοντέλο σ’ αυτή τη φάση, τις αφαλατώσεις. «Οι αφαλατώσεις θέλουν πολύ λιγότερο χρόνο και επίσης δεν έχεις ανάγκη να κάνεις ένα διαγωνισμό που να φτιάχνεις έργα.
ΥΠΕΝ: Ζητούνται 6 δις, υπάρχουν μόνο 500 εκατομμύρια!
Το άλλο ερώτημα αφορά από που θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά τα γιγάντια έργα, όπου ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης ήταν σαφής: «Έχουμε, αιτήματα για έργα ύδρευσης πανελλαδικά, χωρίς να υπολογίζουμε αυτά από ΕΥΔΑΠ, και ΕΥΑΘ, συνολικού ύψους 6 δισ ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι διαθέσιμοι πόροι από το ΕΣΠΑ είναι κάτω από 500 εκατ. ευρώ, και από το ΠΔΕ δεν υπάρχουν καθόλου», είπε ο υπουργός, μιλώντας για την ανάγκη να αποκτήσουμε φορείς αξιόπιστους, ικανούς να δανείζονται από τις τράπεζες και παραπέμποντας στη μεταρρύθμιση των ΔΕΥΑ.
Ο λόγος για το νομοσχέδιο που έρχεται σύντομα, με το οποίο οι 123 ΔΕΥΑ συγχωνεύονται, με στόχο, να δημιουργηθεί μια Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης ανά νομό, «καθαρή» από χρέη, και οικονομικά βιώσιμη, ώστε να μπορεί να απευθυνθεί στις τράπεζες για δανεισμό. Σήμερα πάντως καμιά από τις 123 δημοτικές επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να απευθυνθεί σε τράπεζα για να ζητήσει δάνειο.
Κάθε ένα από τα παραπάνω σενάρια θα τεθεί σύντομα σε ευρεία σύσκεψη υπό τον ΥΠΕΝ που θα γίνει για το θέμα, με την εξίσωση για το πρόβλημα της Αττικής να έχει τρεις αβεβαιότητες: Το αν θα υπάρχει νερό και από που αυτό θα έρχεται, ποιο θα είναι το ενεργειακό κόστος, το οποίο ο κ. Σκυλακάκης εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια θα υποχωρήσει σημαντικά και ειδικά στο σενάριο της αφαλάτωσης, πόσες ώρες θα δουλεύει η μονάδα, όλο το 24ωρο ή μονο εκείνες με πολύ χαμηλό και μηδενικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!