Ενα υδραγωγείο απομεινάρι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ένας ραδιοφωνικός σταθμός στα Ιμαλάια, η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας… η πέτρα είναι ένα εκπληκτικό κατασκευαστικό υλικό που προσφέρει άπειρες δυνατότητες, καθώς μπορεί να είναι κομψή, επίσημη, παιχνιδιάρικη, αλλά και αναζωογονητική. Στο νέο του βιβλίο «Stone», ο συγγραφέας και σχεδιαστής Γουίλιαμ Χολ μας ξεναγεί στα καλύτερα πέτρινα κτίρια των τελευταίων 5.000 χρόνων, υμνώντας την ομορφιά αυτού του αρχαίου και ταπεινού υλικού.

O ραδιοφωνικός σταθμός στεγάζεται στο εκπληκτικό απομακρυσμένο κτίριο Himalesque στα Ιμαλάια, περιτριγυρισμένο από τη φύση του Νεπάλ. «Στα 3.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ήταν κατάλληλο και απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν ντόπια υλικά (όπως η συγκεκριμένη πέτρα)» εξηγεί ο Γουίλιαμ Χολ.
Η Εθνική Οπερα και Μπαλέτο της Νορβηγίας σε ένα μοντέρνο, επιβλητικό κτίριο στο Οσλο.
«Το Σπίτι του Βράχου» («Casa do Penedo») στο Φάφε της Πορτογαλίας χτίστηκε από έναν μηχανικό, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τους τεράστιος παγετώδεις βράχους που υπήρχαν διάσπαρτοι στο τοπίο. Χρησιμοποιώντας τσιμέντο θωράκισε τους τοίχους, δημιουργώντας ένα απλό καταφύγιο στη μέση ενός αιολικού πάρκου.
Αυτό το εξαιρετικό ρωμαϊκό υδραγωγείο πάνω από τον ποταμό Gardon στη Γαλλία, το ψηλότερο στον κόσμο ύψους 49 μέτρων, ήταν μέρος ενός καναλιού μήκους 50 χιλιομέτρων, το οποίο παρέδιδε καθημερινά περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα φρέσκου νερού πηγής στην πόλη Νιμ. Μετά την πτώση της αυτοκρατορίας, πολλές ρωμαϊκές κατασκευές καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν για τις πέτρες τους, αλλά το παραπάνω παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό άθικτο, πιθανώς λόγω της χρήσης του ως γέφυρα διοδίων.
Η πελώρια βιβλιοθήκη και πολιτιστικό κέντρο στην Αλεξάνδρεια κατασκευάστηκε το 2001 με στόχο να αναζωογονήσει την Αλεξάνδρεια ως τόπο μάθησης, θυμίζοντας την εποχή που ήταν στο απόγειο της έχοντας τη σημαντικότερη βιβλιοθήκη στον αρχαίο κόσμο. Το κτίριο σε σχήμα δίσκου γέρνει προς τη Μεσόγειο, έχει εφταόροφο αναγνωστήριο -το μεγαλύτερο στον κόσμο- και χωράει 2.000 επισκέπτες.
Η μονολιθική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Αιθιοπία, φωτογραφημένη από ψηλά. H εκπληκτική αυτή εκκλησία λαξεύτηκε μέσα σε ηφαιστειακές πέτρες στις αρχές του 13ου αιώνα. Τα παράθυρα, τα δάπεδα, οι οροφές και οι τοίχοι είναι όλα σκαλισμένα στο χέρι με απίστευτη ευλάβεια και σκληρή δουλειά.
Στο νέο οικονομικό κέντρο του Ριάντ, το οποίο κόστισε συνολικά 10 δισεκατομμύρια, δεσπόζει το Μεγάλο Τζαμί του Βασιλιά Αμπντουλάχ. Το σχήμα της οροφής του κτιρίου αντλεί έμπνευση από ένα φυσικό φαινόμενο που συναντάται στην έρημο όταν σχηματίζονται κρυστάλλινες συστάδες, γνωστές ως το τριαντάφυλλο της ερήμου.
Η εκκλησία-σπήλαιο Spassky στο Βορονέτς της Ρωσίας είναι χτισμένη μέσα σε βράχους κιμωλίας και χρονολογείται στο 1600.
Φυτά, πέτρες, κανάλια νερού και φεγγίτες κυριαρχούν στην εκκλησία προς τιμήν του Ουτσιμούρα Κάντζο στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας, η οποία χτίστηκε το 1988. Ο Ουτσιμούρα Κάντζο, ο χριστιανός φιλόσοφος που ίδρυσε το Ιαπωνικό Μη- Εκκλησιαστικό Κίνημα (Japanese Nonchurch Movement), προωθούσε μέσω της διδασκαλίας του την αίσθηση ελευθερίας μέσα στην φύση.
Η φτιαγμένη από μάρμαρο και πέτρα εκκλησία του Σαν Τζιοβάνι Μπατίστα στην Ελβετία κατασκευάστηκε το 1996 στην θέση μιας εκκλησίας του 17ου αιώνα που είχε καταστραφεί από χιονοστιβάδα το 1986. Το μόνο που είχε σωθεί από τότε ήταν δύο καμπάνες του 1746 που συνεχίζουν να κοσμούν το σημερινό ηλιόλουστο εκκλησάκι του αρχιτέκτονα Μάριο Μπότα.