Τεχνητή Νοημοσύνη, το «πυρηνικό όπλο» του μέλλοντος

Τεχνητή Νοημοσύνη, το «πυρηνικό όπλο» του μέλλοντος

Είναι φούσκα η Τεχνητή Νοημοσύνη; Όχι… και ναι. Πόσο “νοήμων” είναι; Όχι τόσο, όσο πουλιέται. Κινδυνεύουμε από τα ρομπότ; Η ζωή μας όχι (ακόμα), οι δουλειές μας, ναι…


Την Nvidia μέχρι πριν μερικά χρόνια γνώριζαν μόνο οι λάτρεις των βιντεοπαιχνιδιών. Κι οι περισσότεροι από αυτούς δεν την εκτιμούσαν ιδιαίτερα, αφού το αντίπαλο δέος της, η AMD, κατασκεύαζε ανώτερης ποιότητας τσιπάκια για τα απαιτητικά PC τους.

Έλα όμως που η Nvidia έφτασε να ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση την Alphabet (μητρική της Google) και ετοιμάζεται να «φαει» Apple και Microsoft. Να γίνει, κατά κάποιον τρόπο, κοσμοκράτορας, αφού οι τεχνολογικές εξουσιάζουν στην εποχή μας. Τα κέρδη της είναι αστρονομικά, με τη μετοχή να εκτοξεύεται πάνω από 250% τον τελευταίο χρόνο. Πρακτικά μόνη της ανεβοκατεβάζει τη Wall Street.

Κάνε πέρα, Tesla

Τα κέρδη της εκτοξεύθηκαν σχεδόν 800% στο δ’ τρίμηνο, στα $12,2 δισ. με νέο ρεκόρ στα έσοδα, ενώ έγινε και επίσημα η πιο δημοφιλής μετοχή του 2024, μια θέση που κατείχε η Tesla έως τώρα, διακινώντας καθημερινά πακέτα 30 δισ. δολαρίων.

Τεχνητή Νοημοσύνη, το «πυρηνικό όπλο» του μέλλοντος

Τεχνητή Νοημοσύνη, το «πυρηνικό όπλο» του μέλλοντος

Το ράλι της Nvidia συμπαρασέρνει φυσικά όλες τις τεχνολογικές που έχουν να κάνουν με Τεχνητή Νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης και της OpenAI του Altman, ο οποίος φιλοδοξεί να χτυπήσει το μονοπώλιο της Nvidia. Μάλιστα το κρυπτόνομισμά του, το Worldcoin (WLD), έχει εκτοξευθεί κατά 750% το τελευταίο εξάμηνο!

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία κρύβεται πίσω από το επικείμενο λανσάρισμα μιας παγκόσμιας βιομετρικής ταυτότητας, και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς αφορά το άμεσο μέλλον μας… Αναλυτικό αφιέρωμα είχαμε παρουσιάσει έξι μήνες πριν, ακριβώς πριν την εκτόξευση, όταν και εξηγήσαμε γιατί το Worldcoin θα υιοθετηθεί από το παγκόσμιο κατεστημένο προκειμένου να παίξει το ρόλο ενός “ψηφιακού διαβατηρίου”.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι κυριολεκτικά όλα τα λεφτά

Η Nvidia είναι το νέο “talk of the town” στις χρηματιστηριακές πιάτσες και όχι μόνο. Όλοι θέλουν ένα κομμάτι της – η φάση αρχίζει να θυμίζει και πάλι εποχές dot com. Όλοι μιλούν γι’ αυτήν. Κανάλια, κυβερνήσεις, οι απλοί πολίτες που σπεύδουν (αργοπορημένοι) να αγοράσουν μια πολύτιμη μετοχή της (“μόλις” στα $800), μέσω κάποιου χρηματιστηριακού app που πλέον όλοι έχουν στα κινητά τους. Ακόμη και η βασική εφαρμογή e-banking σάς προσφέρει πλέον αυτή τη δυνατότητα.

Ζούμε σε έναν κόσμο που «καζινοποιείται» με αυξανόμενο ρυθμό. Τα πάντα έχουν γίνει τζόγος, από τη φορολοτταρία μέχρι τα χρωματιστά χαρτάκια του ρεύματος.

Τεχνητή Νοημοσύνη, το «πυρηνικό όπλο» του μέλλοντος

Για να μη παρεξηγηθώ – εδώ δε θα αναλύσω το αν η Nvidia ή το ράλι της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι χρηματιστηριακή φούσκα. Για την ακρίβεια το αντίθετο θα συμπεράνει κανείς, αν διαβάσει μέχρι τέλους.

Η φρενίτιδα και το χρήμα που πέφτει αυτή τη στιγμή σε αυτήν την τεχνολογία εννοείται πως ΔΕΝ είναι φούσκα. Εννοείται πως ΞΕΡΟΥΝ τι κάνουν. Είμαστε στην αυγή μιας νέας εποχής, της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Ο πόλεμος ήδη πραγματοποιείται μέσα από υπολογιστές – πλέον ανεβαίνει επίπεδο. Κι όποιος θα κρατά αυτά τα όπλα, κερδίζει.

Επομένως τώρα γίνονται οι τοποθετήσεις. Άρα δε θα με εξέπληττε αν η Nvidia φτάσει κάποτε όχι 800, αλλά 8.000 δολάρια ανά μετοχή. Αλλά ας αφήσουμε το χρηματιστηριακό κομμάτι. Δεν έχουμε ιδέα τι θα γίνει άλλωστε. Το θέμα μου δεν είναι αν η ΑΙ (Artificial Intelligence) είναι φούσκα, χρηματιστηριακά ή όχι. Ξεκάθαρα δεν είναι, αφού η αυτοματοποίηση φαίνεται πως αποτελεί τη “φυσική” εξέλιξη των πραγμάτων.

Τεχνητή Νοημοσύνη, το «πυρηνικό όπλο» του μέλλοντος

Το θέμα είναι αν ο πολιτισμός της Δύσης φτάνει σιγά σιγά στο σημείο να είναι ο ίδιος φούσκα, μη βιώσιμος.

Ψεύτικη Εποχή, Ψεύτικες Αξίες

Η δυτική κοινωνία αποτελεί μια εμφανή –πλέον στον οποιονδήποτε– γιγαντιαία Φούσκα των Πάντων (η λεγόμενη «Everything Bubble»). Κι αυτό γιατί δεν αφορά μόνο στην οικονομία της, αλλά σε κάθε πτυχή της μη βιώσιμης ζωής μας. Από το αυξανόμενο δημογραφικό πρόβλημα (ο γηγενής πληθυσμός ειδικά της Ευρώπης συρρικνώνεται δραματικά), μέχρι το πώς συμπεριφερόμαστε και αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας. Σχέσεις μιας βραδιάς, μηδενικές αξίες και παραδόσεις, άνθρωποι που ζουν μέσα σε μια οθόνη, ένα ψέμα, μια φούσκα.

Σε μια τόσο ψεύτικη εποχή είναι απολύτως ταιριαστό να κυριαρχεί και χρηματιστηριακά η βιομηχανία του τεχνητού, του ψηφιακού. Η Τεχνητή Νοημοσύνη κατακτά γοργά έδαφος καθώς απορροφά θέσεις εργασίας, οικονομικές αξίες, ακόμη και τις ίδιες μας τις σκέψεις.

Πλέον σκέπτεται αυτή για εμάς. Γράφει τραγούδια και σενάρια, διδακτορικές μελέτες, λύνει μαθηματικά και κάθε λογής προβλήματα, γενικώς «λύνει χέρια» σε -αδύναμα κατ’ εμέ ανθρωπάκια- που ίσως τώρα να ενθουσιάζονται με τις δυνατότητές, ίσως και την παραγωγικότητα και άρα προστιθέμενη αξία που φέρνει η AI, όμως με τι κόστος για το μέλλον;

Είναι αυτή η ανθρωπότητα που θέλουμε; Ξέρω, ακούγονται οπισθοδρομικά αυτά, η τεχνολογία άλλωστε δε σταματά, έχουν ξαναναλυθεί, όμως είμαι κι εγώ παιδί της τεχνολογίας, και περισσότερο από όλους λαχταρούσα το φουτουριστικό μέλλον που διάβαζα στα βιβλία και έβλεπα στις ταινίες.

Η “εξολόθρευση” δε θα έρθει με όπλα και εκρήξεις, αλλά μέσω της αποβλάκωσης

Όμως τώρα που το μέλλον είναι εδώ, παρατηρώ μια ανησυχτική τάση, η οποία με κάνει να αναρωτιέμαι αν τελικά αξίζει όλο αυτό. Και η τάση αυτή είναι η σταδιακή αποβλάκωση του ανθρώπινου είδους, το οποίο από όρθιο Homo Sapiens μετατρέπεται ξανά σε… πηθίκι. Χειρότερα από πηθίκι, το πηθίκι προσπαθεί. Εμείς πλέον περιμένουμε τα πάντα από την τεχνολογία. Και χάνουμε τα αυγά και τα πασχάλια σαν πέσει το Ίντερνετ για λίγες ώρες, αισθανόμαστε ανήμποροι και κενοί. Ποιο είναι το μέλλον μιας τέτοιας ανθρωπότητας;

Τεχνητή Νοημοσύνη, το «πυρηνικό όπλο» του μέλλοντος

Ίσως όλο αυτό είναι απλά «διόρθωση», όπως στις μετοχές. Μια απαραίτητη σφαλιάρα που θα μας κάνει να αναθεωρήσουμε αξίες και να πορευτούμε σε άλλο πλαίσιο, παρέα με την τεχνητή νοημοσύνη.

Η οποία παρεμπιπτόντως δεν είναι και τόσο «νοημοσύνη» όσο πουλιέται. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο λεγόμενο «singularity», το σημείο όπου η δυαδικού τύπου αυτή οντότητα θα αποκτήσει συνείδηση, και άρα δική της βούληση και δικές της σκέψεις, και ορέξεις, ενδεχομένως βίαιες, αν η ανθρωπότητα στέκεται εμπόδιο στα «μάτια» της! Άλλωστε αυτό ακριβώς κάνει ένας υπολογιστής: διαρκώς βελτιστοποιεί.

Ό,τι κάνει και η Φύση, βασικά. Πετάει οτιδήποτε μη αποδοτικό και εξελίσσεται. Αν η ανθρωπότητα κριθεί «μη αποδοτική» από έναν υπερ-υπολογιστή, τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισής της. Αυτό δεν αποτελεί επιστημονική φαντασία, αλλά μαθηματικά.

Και, μεταξύ μας, κρίνοντας από το πόσο εξαρτημένος, απογυμνωμένος από τα κινητήρια ένστικα επιβίωσης, είναι ο σημερινός δυτικός άνθρωπος, δε θα μου έκανε εντύπωση αν τόσο η Φύση όσο και η Τεχνητή Νοημοσύνη (ίσως τελικά να είναι το ίδιο πράγμα) αποφασίσουν να μας πετάξουν στα άχρηστα.

Τεχνητή Νοημοσύνη, το «πυρηνικό όπλο» του μέλλοντος

Στη διάσημη ταινία “Ο Εξολοθρευτής” (Terminator), το SkyNet ήταν το υπερ-δίκτυο Τεχνητής Νοημοσύνης το οποίο απέκτησε συνείδηση και έκρινε τους ανθρώπους… άχρηστους, ξεκινώντας τη διαδικασία… τερματισμού τους.

Βέβαια, ο άνθρωπος προγραμματίζει την ΑΙ, άρα αν θέλει θέτει και τις παραμέτρους να μας «εξαιρέσει» από τις μαύρες λίστες της. Για τώρα… Και αυτός είναι κι ο λόγος που προς το παρόν η ΑΙ δε διαθέτει ενσυναίσθηση (άρα δε μπορεί να θεωρηθεί αληθινή “Νοημοσύνη”), παρά μόνο υπηρετεί και εκτελεί αλγορίθμους βασισμένους στα δεδομένα που συλλέγει από εμάς.

Δεν είναι “νοημοσύνη”. Είναι απλά “ηχώ” των σκέψεων και πράξεων μας (των δεδομένων μας)

Ό,τι «σκέψεις» έχει μέχρι τώρα αποτελούν δικές μας σκέψεις και βιώματα. Αυτό ακριβώς όμως είναι το πρόβλημα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να γεννήσει πρωτογενές υλικό. Ναι μεν αν την βάλεις να σου γράψει ένα ευφάνταστο σενάριο για μια σαπουνόπερα μπορεί να σου εμφανίσει ένα έργο που δεν έχει ξαναπαιχτεί, όμως στην πραγματικότητα αυτό θα αποτελεί ένα συνονθύλευμα με βάση όλα τα πιθανά σενάρια που έχουν παιχτεί ποτέ. Η «φαντασία» της έχει όρια. Τα όρια είναι όλα τα μέχρι τώρα βιώματα των ανθρώπων.

Κι αυτό γεννά το εξής πρόβλημα: Προς το παρόν είμαστε στη χρυσή ισορροπία. Τη φάση όπου ο άνθρωπος συνεχίζει ως άλλοτε να παράγει, να πιέζει το μυαλό του να σκεφτεί, να φανταστεί και να ξεπεράσει όρια. Και παράλληλα απέκτησε αυτό το εργαλείο, την Τεχνητή Νοημοσύνη, ως συμπληρωματικό μέσο. Να τον βοηθάει εκεί που «κολλάει» ή να εκτελεί βαρετές αυτοματοποιημένες εντολές. Η ΑΙ δηλαδή, όπου εφαρμόζεται, λειτουργεί ως υποκατάστατο του ανθρώπου. Και όντως έτσι πρέπει να είναι, κατ’ εμέ.

Τι θα γίνει, όμως, όταν αναπόφευκτα, με μαθηματική ακριβεία, εξαπλωθεί η χρήση της, σε σημείο κατάχρησης, και αρχίσει να «αντικαθιστά» τον άνθρωπο; Όχι επειδή η ίδια το αποφάσισε, αλλά επειδή το ίδιο το σύγχρονο αδύναμο ανθρωπάκι, θέλοντας και μη, από ένα σημείο και μετά, προκειμένου ο ίδιος να είναι πιο «αποδοτικός» και ανταγωνιστικός, θα την χρησιμοποιεί σε κάθε τι, μέχρι να μη μπορεί να λειτουργήσει πλέον χωρίς αυτήν;

Προς το παρόν βρισκόμαστε στη χρυσή τομή της ωφέλιμης συμβίωσης. Μας έχει ανάγκη, την έχουμε ανάγκη. Αλλά καθώς εξαρτώμαστε περισσότερο, καθώς θα της παραχωρούμε χώρο και εργασίες, καθώς η τεχνογνωσία του ανθρώπου θα χάνεται κι ο ίδιος θα “αχρηστεύεται”, οι ισορροπίες θα αλλάξουν…

Τεχνητή Νοημοσύνη, το «πυρηνικό όπλο» του μέλλοντος

Πως η ΑΙ «εξουδετερώνει» το σύγχρονο άνθρωπο

Αυτό που περιγράφω δεν αποτελεί επιστημονική φαντασία, βρίσκεται ήδη εδώ. Το βλέπουμε με τη χρήση των smartphones, τα οποία Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελούν στην ουσία, και χωρίς τα οποία δεν μπορούμε πλέον να δουλέψουμε, να ψυχαγωγηθούμε, να μάθουμε, να λειτουργήσουμε. Και η πιο εξελιγμένη ΑΙ, τα γλωσσικά μοντέλα Chat GPT ή της Google πιο πρόσφατα (Gemini) κ.λ.π., τα οποία στην ουσία μετατρέπουν σε κείμενα και εικόνες (οπτικοποίηση) τις εντολές, ήδη εξαπλώνονται με εκθετικό ρυθμό. Στην εργασία, στην εκμάθηση, στις κυβερνήσεις, παντού.

Η εκτόξευση της Nvidia (η οποία παράγει το απαιτούμενο hardware για αυτήν τη δουλειά) αποτελεί απόδειξη αυτού. Ο πλανήτης διψά για όλο και περισσότερα τσιπάκια, η ζήτηση είναι ακόρεστη, διότι οδεύουμε όχι μόνο προς πλήρη ψηφιοποίηση των πάντων –αυτό έχει ήδη συμβεί πρακτικά– αλλά στο επόμενο βήμα αυτού, στην αυτοματοποίηση των πάντων μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Η λεγόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση. Εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα εξαφανιστούν. Πώς θα ζήσει ο ανειδίκευτος κόσμος; Με κάποιο είδος Καθολικού Επιδόματος (UBI) – τα έχουμε ήδη αναλύσει αυτά σε παλαιότερα αφιερώματα.

Τεχνητή Νοημοσύνη, το «πυρηνικό όπλο» του μέλλοντος

Όσοι αφελείς διαλαλούν πως η Τεχνητή Νοημοσύνη ναι μεν θα εξαφανίσει θέσεις εργασίας αλλά θα δημιουργήσει άλλες (περισσότερες), απατώνται. Χονδρικά, για κάθε 10 θέσεις εργασίας που θα εξαφανίζονται θα δημιουργείται μόλις μία νέα.

Ήδη μπορείτε να το δείτε μόνοι σας αυτό. Ρίχτε μια ματιά στα σουπερμάρκετ. Καθώς οι ταμίες εξαφανίζονται, ένας μόλις άνθρωπος αναλαμβάνει να καλύψει το κενό τους. Ο τεχνικός/προγραμματιστής που χειρίζεται την ΑΙ (η οποία αντικατέστησε τους ταμίες). Κι αυτός ο ένας τεχνικός όχι μόνο δε χρειάζεται να παρίσταται καθημερινά στο χώρο εργασίας, αλλά θα μπορεί να χειρίζεται πολλαπλά καταστήματα.

Το ίδιο θα συμβεί σε όλους τους κλάδους. Σε όσους, τέλος πάντων, θα είναι δυνατή η είσοδος της ΑΙ. Τι θα κάνουμε, θα γίνουμε όλοι κομπιουτεράκηδες; Και να μπορούσαμε, και να θέλαμε, η αγορά θα μπορεί να απορροφήσει περιορισμένο αριθμό αυτών.

Τεχνητή Νοημοσύνη, το «πυρηνικό όπλο» του μέλλοντος

Γιατί τα λέω αυτά, μήπως στεναχωριέμαι για όσους χάσουν τη δουλειά τους στα διόδια ή στα ταμεία; Στα οικονομικά δεν υπάρχει χώρος για στεναχώριες και συμπάθειες. Η ζωή είναι σκληρή, και ο κόσμος θα πρέπει να προσαρμοστεί, αλλιώς δε θα επιβιώσει.

Όμως προβληματίζομαι, διότι βλέπω έναν κόσμο που διαρκώς ομογενοποιείται. Και αυτό δεν είναι ποτέ καλό. Διότι επιταχύνει την εντροπία (την πορεία προς τον θάνατο). Το πρόβλημα δεν είναι ότι θα εξαφανιστούν θέσεις εργασίας σε απόλυτο αριθμό. Το πρόβλημα είναι ότι θα μειωθεί η ποικιλία τους.

Και καθώς ο άνθρωπος θα χρησιμοποιεί και θα εθίζεται και θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από την ΑΙ, από το να τον βοηθήσει να αλλάξει λάστιχο μέχρι να γράψει ένα τραγούδι, τόσο θα σκοτώνεται και θα περιορίζεται η φαντασία. Ο κόσμος θα μετατρέπεται σταδιακά σε ένα βαρετό ομογενές μίγμα δίποδων που περπατούν, σκέπτονται και συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Το βλέπουμε ήδη γύρω μας.

Τεχνητή Νοημοσύνη, το «πυρηνικό όπλο» του μέλλοντος

Στην ταινία “Ηλιθιοκρατία” (2006) ο κόσμος το 2500 μ.Χ. είναι ένας κόσμος απόλυτα αποβλακωμένος όντας εξαρτημένος από την τεχνολογία, η τεχνογνωσία και εμπειρίες αιώνων έχουν χαθεί, κι οι άνθρωποι αδυνατούν να κάνουν βασικά πράγματα δίχως τη βοήθεια της ΑΙ…

Data, το νόμισμα της ψηφιακής Εποχής

Η ΑΙ «τρέφεται» με data, από τις σκέψεις και πράξεις μας. Στην ουσία όμως ανακυκλώνει αυτά, δεν παράγει πρωτογενείς σκέψεις και πράξεις. Όσο εμείς θα την χρησιμοποιούμε περισσότερο και αυτή θα αναλαμβάνει μεγαλύτερο μερίδιο στη ζωή μας, τόσο θα πολλαπλασιάζονται οι ανακυκλωμένες αυτές σκέψεις και θα μειώνονται οι πρωτογενείς.

Μέχρι που αναπόφευκτα θα φτάσουμε σε τέλμα. Στη φάση όπου στο σκάκι δεν έχεις άλλες κινήσεις (εκτός κι αν ο αντίπαλος κάνει κάτι παράλογο – πράγμα αδύνατον στην περίπτωση της ΑΙ). Κανείς δε χάνει, αλλά κανείς δεν κερδίζει κιόλας.

Και το πρόβλημα με όλα αυτά είναι πως δεν υπάρχει τρόπος να περιοριστεί το φαινόμενο. Ήδη οι κυβερνήσεις μιλούν για τους κινδύνους και πως πρέπει τα κράτη να συνάψουν συνθήκες κ.λ.π., όμως θεωρώ ότι αυτό είναι αδύνατον. Διότι «το τζίνι έχει ήδη βγει απ΄ το λυχνάρι». Κι εφόσον βγήκε, δεν ξαναμπαίνει. Για τον απλούστατο λόγο πως το χρήμα κινεί τον κόσμο.

Η ΑΙ είναι ένα υπερ-όπλο που δε μπορεί να περιοριστεί

Αυτή τη στιγμή, ΑΙ σημαίνει αποδοτικότητα, ανταγωνιστικότητα, σημαίνει χρήμα. Ασχέτως αν στο μέλλον συμβούν ή δε συμβούν όσα αναφέρω παραπάνω. Προς το παρόν, όμως, αποτελεί γεγονός πως όποιος διαθέτει ισχυρά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εκτοξεύσει την παραγωγικότητά του. Κι αυτό από μόνο του εξασφαλίζει πως η ΑΙ θα βρει τον δρόμο της μέσα από οποιεσδήποτε δήθεν συνθήκες συνάψουν οι χαρτογιακάδες, διότι πολύ απλά το χρήμα θα της ανοίξει τον δρόμο.

Οι όποιες συνθήκες το πολύ-πολύ να έχουν ισχύ μόνο για τον απλό πολίτη, ενώ οι μεγάλοι κολοσσοί και οι κυβερνήσεις θα απολαμβάνουν τα τρομακτικά οφέλη της ΑΙ. Θα είναι σαν να κρατάνε όπλα, και εμείς θα είμαστε άοπλοι. Ή την απαγορεύεις εντελώς, και παίζουμε όλοι με ίσους όρους, ή την αφήνεις ελεύθερη. Αμφιβάλλω ότι θα συμβεί είτε το ένα είτε το άλλο. Θα βάλουν περιορισμούς που θα ισχύουν μόνο για τον απλό πολίτη, την ώρα που οι ίδιοι θα κρατάνε πυρηνικά στα χέρια τους.

Τεχνητή Νοημοσύνη, το «πυρηνικό όπλο» του μέλλοντος

Σε τι στηρίζεται ο S&P; Τα τυπωμένα τρις. της Nvidia;

Γι αυτό κυριολεκτικά όλα τα λεφτά του πλανήτη αυτή τη στιγμή ρίχνονται στα πόδια των τεχνολογικών όπως η Nvidia. Η Nvidia μετατρέπεται στο νέο καμάρι των Αμερικανών, το πρωτοπαλλήκαρο τους, αφού άλλωστε στους άλλους βιομηχανικούς κλάδους υστερεί έναντι της Ανατολής, και το ξέρει. Οπότε επικεντρώνεται στο ένα ισχυρό της όπλο.

Όμως το να βάζεις όλα σου τα αυγά στο ίδιο καλάθι αποτελεί συνταγή καταστροφής. Αυτή τη στιγμή οι Αμερικανοί ρισκάρουν τα πάντα, την ίδια την αυτοκρατορία τους, αφού αν κοιτάξεις τον S&P, τον πάλαι ποτέ δείκτη-βαρόμετρο που έβριθε από ποικιλία και κλάδους (δείγμα υγιούς οικονομίας), πλέον θα δεις ότι κυριαρχείται από τεχνολογικές και μόνο.

Οι λεγόμενες “Magnificent Seven”, δηλαδή «οι 7 υπέροχες» Apple, Microsoft, Google, Tesla, Nvidia, Amazon και Facebook είναι οι μόνες που κρατάνε όρθια τη Wall Street και είναι όλες… αέρας, κατά κάποιον τρόπο, δηλαδή ψηφιακά νούμερα, με εξαίρεση ας πούμε την αυτοκινητοβιομηχανία του Musk (αλλά κι αυτή στην ουσία περισσότερο αυτοματοποίηση πουλά παρά αμάξια)…

Τεχνητή Νοημοσύνη, το «πυρηνικό όπλο» του μέλλοντος

Την ίδια ώρα η πραγματική οικονομία των ΗΠΑ αιμορραγεί. Τεχνικά βρίσκεται ήδη σε ύφεση, το χρέος και ο πληθωρισμός διογκώνονται, η ανεργία αυξάνεται, ενώ 2 στους 3 ενηλίκους ζουν στο σπίτι των γονιών τους.

Από τη μία λοιπόν έχουμε μια παρακμάζουσα, μη βιώσιμη οικονομία, και από την άλλη έχουμε… το Ίνσταγκραμ. Και δε λέω, μια χώρα μπορεί θεωρητικά να στηριχθεί σε έναν μόνο κλάδο (η Ελλάδα στηρίζεται στον τουρισμό), αλλά στην πράξη αυτό δε μπορεί να συμβεί για πολύ, δεν είναι βιώσιμο, είναι ψέμα.

Όπως η Ελλάδα βασίζεται ουσιαστικά σε δανεικά, έτσι και οι ΗΠΑ τρώει τα πόδια της αυτή τη στιγμή, τρέφεται από ένα διογκώμενο χρέος που σταδιακά διαλύει την κοινωνία της. Αλλά φυσικά αυτό δεν ενδιαφέρει τη Wall Street. Ας γκρεμιστούν όλα, αρκεί να παίρνουμε τα μπόνους μας… Μόνο που έρχεται και η δική της ώρα.

Σε τι πραγματικά βασίζεται ο S&P στις 5.000 μονάδες; Στα 2 τρισ. κεφαλαιοποίηση της Nvidia; Στο ότι η Fed χαμηλώνει τα επιτόκια ενώ έχουμε ύφεση; Το τύπωμα χρήματος δηλαδή;

Τεχνητή Νοημοσύνη, το «πυρηνικό όπλο» του μέλλοντος

Τα πράγματα είναι τραγικά. Έχουμε μπροστά μας τη μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών. Και δε μιλάω άπο άποψη κεφαλαιοποίησης. Δε με ενδιαφέρουν αυτά τα νούμερα. Άλλωστε, τυπωμένο χρήμα είναι, μπορεί να φτάσει τις 8.000 μονάδες και η Nvidia το τετράκις εκατομμύριο και να γίνει… βασιλιάς της Γης.

Φούσκα είναι άπο άποψη ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ, όπως εξήγησα πριν. Ομογενοποίησης. Είσαι ΗΠΑ, ήσουν κοσμοκράτορας (με πολέμους), ασχολιόσουν με τα πάντα και ήσουν η καλύτερη σε αυτό. Τώρα πουλάς τσιπάκια (τα οποία δεν παράγονται καν στο έδαφός σου) και τεχνογνωσία. Οκ… μέχρι πότε όμως; Νομίζεις δε θα σε φτάσει και θα σε ξεπεράσει η Ανατολή (BRICS) σε έναν και μόνο τομέα; Εδώ το έκανε σε πολλαπλούς τομείς. Και σε μια εποχή που οι οικονομίες τους ήταν πιο κλειστές.

Πλέον τα πάντα είναι ελεύθερα εκεί έξω, ακόμη και η δήθεν τεχνογνωσία που κατέχουν οι ΗΠΑ. Αν δε με πιστεύετε ρωτήστε τους Γερμανούς, που κι αυτοί νόμιζαν ότι κατείχαν αυτή τη δύναμη κι ότι αυτό αρκούσε, και είδαμε πού κατέληξαν…

Τεχνητή Νοημοσύνη, το «πυρηνικό όπλο» του μέλλοντος

Η Αμερική έχει παίξει τα ρέστα της στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Αυτό που θέλω να πω είναι το να ποντάρεις τα πάντα σε ένα άλογο είναι συνταγή καταστροφής. Διότι και ο καλύτερος να είσαι, εγκλωβίζεσαι σε αυτή σου την επένδυση, γίνεσαι προβλέψιμος για τον αντίπαλο, μείωνονται οι κινήσεις σου, οι προοπτικές ανάπτυξης και η φαντασία σου.

Όταν, δε, αυτό το άλογο είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία εκ φύσεως σταδιακά σε εγκλωβίζει ακόμη περισσότερο, ειδικά αν δεν έχεις προνοήσει για τους υπόλοιπους βιομηχανικούς κλάδους (στους οποίους θα εισχωρήσει), τότε έχουμε μπροστά μας ένα κάστρο από άμμο. Μια γιγαντιαία φούσκα σε όλους τους τομείς, από το χρηματιστήριο μέχρι τις καθημερινές ζωές των ανθρώπων, η οποία είναι απλώς θέμα χρόνου να σκάσει.

Με συγχωρείτε, αλλά παρότι πολίτης της Δύσης και λάτρης του δυτικού τρόπου ζωής, αν με ρωτούσατε ψυχρά επενδυτικά πού θα έβαζα τα χρήματά μου τώρα, δε θα ήταν στη Δύση, στις ψηφιακές πορδές του Ίνσταγκραμ και στον «προοδευτικό» τρόπο ζωής όπου άντρας=γυναίκα και δεν υπάρχει ποικιλία. Αλλά στην Ανατολή, στα μέταλλα, στη γη, στις αληθινές αξίες που τρέφουν έναν πολιτισμό.


Ξέρω, όλα αυτά θα φανούν ίσως ασυναρτησίες στους “έλα μωρέ” και στους “αποκλείεται να συμβεί αυτό” (οι ίδιοι που πίστευαν σε παροδικό πληθωρισμό και άλλα ωραία τα τελευταία 4 χρόνια)… Τούτη εδώ η στήλη φημίζεται για το 100% των επιτυχιών της σε καίρια ζητήματα της κοινωνίας μας, όχι μόνο οικονομικά.

Όμως αυτή εδώ δεν αποτελεί καν πρόβλεψη, παρά απλή καταγραφή όσων ήδη εξελίσσονται μπροστά στα μάτια μας. Όσοι δε ζουν σε ψευδαισθήσεις και έχουν ανοιχτά μάτια, βλέπουν…

Τεχνητή Νοημοσύνη, το «πυρηνικό όπλο» του μέλλοντος

“Ουδείς αναντικατάστατος” λέγαμε κάποτε. Πλέον δε θα χρειάζεται καν να αντικατασταθεί από άλλο ανθρώπινο ον…

Γιάννης Τσιρογιάννης