Σε αιματηρές οικονομίες θα υποχρεωθούν οι τράπεζες, μετά τη συμφωνία με την κυβέρνηση για την επιδότηση των εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.

Η πολύωρη διαπραγμάτευση με τον υπουργό Οικονομικών, παρά τα εκατέρωθεν …μπινελίκια που όπως αποκάλυψε ο κ. Σταϊκούρας ανταλλάχθηκαν, έληξε με νίκη της κυβέρνησης έστω και στα σημεία.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο τρόπος διαχείρισης της μείζονος σημασίας υπόθεσης από τον Σταϊκούρα υπήρξε λανθασμένη και επικίνδυνη!

Καθώς θα μπορούσε με πολύ πιο εύσχημο τρόπο, χωρίς λαϊκισμούς και ακρότητες, να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα ίσως και καλύτερο, χωρίς να δημιουργήσει ζήτημα στις σχέσεις κυβέρνησης – τραπεζών και χωρίς ΒΑ δημιουργούνται καχυποψίες εκατέρωθεν οι οποίες δυναμιτίζουν το επενδυτικό κλίμα, το χρηματιστήριο και την ισορροπία της αγοράς!

Το τίμημα για τις τράπεζες θα είναι βαρύ.

Πιθανόν και μέχρι τις εκλογές ( κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει μετά ) , να κοπούν τα bonus στα στελέχη τους που θα άρχισαν να χορηγούν εκ νέου από το 2023 .

Ίσως οι αιματηρές οικονομίες τις οποίες θα κληθούν να κάνουν για να καλύψουν το 50% του κόστους από την αύξηση των επιτοκίων στα εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια , να οδηγήσει σε περικοπές των διαφημίσεων των τραπεζών σε τηλεόραση και κυριακάτικες εφημερίδες.

Πάντως όλα αυτά θα είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας , αφού όπως εκτιμάται το συνολικό κόστος των τραπεζών από την γενναία επιδότηση, μπορεί εύκολα να αντισταθμιστεί από την περικοπή των τηλεοπτικών διαφημίσεων για μία – δύο βδομάδες και των καταχωρήσεων των τραπεζών στις κυριακάτικες για σχεδόν έναν μήνα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όπως υπολογίζουν οι ίδιες οι τράπεζες από τη συμφωνία θα επωφεληθούν περί τους τυχεροί 30.000 δανειολήπτες, με ενήμερα δάνεια.

Οι άλλοι 670.000 από τους δανειολήπτες θα πρέπει να λύσουν το πρόβλημα μόνοι τους.

Επιμένουμε στο χαρακτηρισμό «τυχεροί» γιατί πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις :

  1. Να διαθέτουν μέγιστο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 21.000 ευρώ, άλλωστε πόσες οικογένειες είναι σήμερα πολύτεκνες;
  2. Το συνολικό ποσό των καταθέσεων τους να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ , με πλαφόν τα 21.000 ευρώ.
  3. Η καθυστέρηση των δανείων να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες και η επιδότηση θα διακόπτεται άμεσα αν ξεπεραστεί αυτό το όριο.
  4. Η διάρκεια της επιδότησης δεν μπορεί να υπερβεί τους 12 μήνες.
  5.  Οι λεπτομέρειες θα ρυθμιστούν με τη δημιουργία ενός ταμείου εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των συστημικών τραπεζών . Το ποσό που θα εισφέρουν οι τράπεζες στο ταμείο αυτό , δεν ανακοινώθηκε κάποιοι κακεντρεχείς εκτιμούν ότι συνολικά δεν θα υπερβεί τα 20 εκατ. ευρώ.

 Τι εξασφάλισαν έναντι όλων αυτών οι τράπεζες;

Λίγα πράγματα: Η διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης θα παραμείνει στα χέρια τους, τα επιτόκια καταθέσεων και οι ακριβές προμήθειες πρόκειται να ρυθμιστούν από την κάθε τράπεζα με …αυτονομία στο μέλλον !