Η ΔΕΗ σχεδιάζει στο τέλος του χρόνου, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, να επικαιροποιήσει τη στρατηγική της που παρουσίασε στους αναλυτές στο Capital Markets Day τον Ιανουάριο του 2024.

Τι σημαίνει για τη ΔΕΗ η μεγάλη εξαγορά στη Ρουμανία από την Macquarie

Μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται να κλείσει η συναλλαγή για την εξαγορά του νέου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία από τη ΔΕΗ. Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου στους αναλυτές ο κ. Στάσσης εξήγησε τη σημασία και το μέγεθος της συμφωνίας που ανακοινώθηκε για την εξαγορά από τη Macquarie 629MW ΑΠΕ στη Ρουμανία.

Όπως τόνισε, η εξαγορά συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τη στρατηγική της ΔΕΗ για ανάπτυξη ΑΠΕ. Η συμφωνία έχει καλή αποτίμηση, τα ΑΠΕ που αγοράζονται είναι πολύ καλά, σε εξαιρετική τοποθεσία ,με ιδανικό αιολικό δυναμικό, και είναι περίπου 8-10 χρόνων που θεωρούνται νέα για αιολικά.

Με την εξαγορά των ΑΠΕ της Macquarie, η ΔΕΗ προσθέτει 1,4TWh στην παραγωγή της από ΑΠΕ.

Η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ που εξαγοράζει η ΔΕΗ από τη Macquarie αντιστοιχούν περίπου στο 13% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στη Ρουμανία.

Όπως τονίστηκε, η παραγωγή ενέργειας της PPC Romania είναι μικρότερη από τις πωλήσεις της στη χώρα οπότε η συμφωνία αυτή καλύπτει μέρος από αυτό το κενό.

Η Διοίκηση της εταιρείας τόνισε ότι σε καμία περίπτωση η συμφωνία αυτή δε σημαίνει ότι σταματάει η οργανική ανάπτυξη ΑΠΕ στη Ρουμανία και υπενθύμισε την ανακοίνωση προ ολίγων ημερών για την έναρξη κατασκευής νέου αιολικού πάρκου στη 140MW στη Ρουμανία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Στάσσης, η συμφωνία έχει ένα IRR 10% για τη ΔΕΗ χωρίς να υπολογίζονται οι συνέργειες που προκύπτουν.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γ. Στάσσης, πρόκειται η ΔΕΗ θα αποκτήσει 629MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία και συγκεκριμένα 600MW χερσαίων αιολικών, 22 MW υδροηλεκτρικών, 6MW μονάδων αποθήκευσης και 1 MW φωτοβολταϊκών. Στο χαρτοφυλάκιο που αποκτάται από τη Macquarie περιλαμβάνεται επίσης και ένα pipeline έργων υπό ανάπτυξη ισχύος 145MW. Πρόκειται όπως είπε ο κ. Στάσσης για το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ σε λειτουργία στη Ρουμανία, το οποίο περιλαμβάνει εξαιρετικά ελκυστικά assets σε στρατηγικές τοποθεσίες, με το enterprise value της συναλλαγής να φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο η εξαγορά γίνεται σε εξαιρετικά ελκυστική αποτίμηση σε σύγκριση με προηγούμενα deals και προσφέρει δυνατότητες δημιουργίας αξίας για την εταιρεία. Η συνολική αποτίμηση είναι ευθυγραμμισμένη με προηγούμενες συναλλαγές στην αγορά αλλά και με την εξαγορά της Enel Romania ενώ υπάρχουν ευκαιρίες συνεργειών μέσα στο χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ λόγω των πρόσφατων εξαγορών αλλά και των στρατηγικών στόχων της εταιρείας.

Παράλληλα θα ενισχύσει την ηγετική θέση στη Ρουμανία καθώς το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Macquarie θα δώσει την δυνατότητα στη ΔΕΗ να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, ιδιαίτερα στα αιολικά στη χώρα. Η αύξηση του χαρτοφυλακίου των υπό ανάπτυξη έργων εξάλλου θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να ενισχύσει περαιτέρω τις μελλοντικές της δυνατότητες.

Επιπρόσθετη αξία προσθέτει το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των έργων είναι αιολικά γεγονός που μεταφράζεται σε καλύτερη ισορροπία με τα φωτοβολταϊκά asset που διαθέτει η ΔΕΗ στη χώρα. Επίσης θα δημιουργηθούν συνέργειες στον τομέα της λειτουργίας και συντήρησης των έργων με δεδομένη τη κοντινή γεωγραφική διασπορά των assets με το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ στη Ρουμανία.

Προοπτικές εξάλλου δημιουργούνται και από τα υδροηλεκτρικά και τα υβριδικά έργα που εξαγοράζονται. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει διαφοροποίηση στην υδροηλεκτρική ενέργεια, η οποία εμφανίζει υψηλότερους δείκτες αποτίμησης σε σύγκριση με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Υπάρχουν 22MW υδροηλεκτρικών παγίων με φράγματα, σε στρατηγική τοποθεσία και υψηλής ποιότητας. Επίσης στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται 100MW υβριδικών ηλιακών έργων και 45MW έργων αποθήκευσης με μπαταρία.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η Διοίκηση της εταιρείας, μετά και τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου είναι πολύ αισιόδοξη, ακόμη πιο αισιόδοξη από πριν, για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης και των οικονομικών στόχων που έχουν τεθεί στο Capital Markets Day του Ιανουαρίου.

Η ΔΕΗ σχεδιάζει στο τέλος του χρόνου, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, να επικαιροποιήσει τη στρατηγική της που παρουσίασε στους αναλυτές στο Capital Markets Day τον Ιανουάριο του 2024.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *