«Χάπι άσκησης»: Το νέο φάρμακο που αδυνατίζει καθώς ξεγελά το σώμα που νομίζει ότι γυμνάζεται

Όταν εργάζεστε σκληρά για να γυμναστείτε και να χάσετε βάρος με ασφάλεια, θέλετε μια τακτική ρουτίνα που να προσφέρει αποτελέσματα.

Επιλέγετε συνήθως ένα πρόγραμμα γυμναστικής που σας ταιριάζει, αγοράζετε τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως παπούτσια, αθλητικά ρούχα και προσέχετε κατά γράμμα τις ενδείξεις του διατροφολόγου σας για τις διατροφικές σας επιλογές.

Όλα αυτά υπόσχεται να αντικαταστήσει το SLU-PP-332, το νέο φάρμακο που δοκιμάστηκε σε ποντίκια από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα και ξεγελά το σώμα ώστε να νομίζει ότι γυμνάζεται, οδηγώντας έτσι σε απώλεια βάρους, αυξημένη αντοχή και ενισχυμένο μεταβολισμό χωρίς να επηρεάζει την όρεξη ή τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Αν και βρίσκεται σε στάδιο εξέλιξης, το χάπι ήδη έχει δημιουργήσει αρκετό θόρυβο και όχι αδίκως αφού ξεπερνά κατά πολύ σε ιδιότητες τους προκατόχους του.

Το χάπι δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα, αλλά φαίνεται ότι θα έρθει να προστεθεί στην όλο και πιο περιζήτητη λίστα φαρμάκων που μειώνουν δραστικά το σωματικό μας βάρος και χρησιμοποιούνται από όλο και αυξανόμενη μερίδα του κοινού.

Το Ozempic (σεμαγλουτίδη) και το Mounjaro (τιρεζεπατίδη) ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, υποστηρίζονται από μεγάλες, μακροχρόνιες κλινικές δοκιμές, προκαλούν 12% έως 18% απώλεια βάρους και μειώνουν απότομα τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, με ελάχιστες παρενέργειες.

Η λίστα από ότι φαίνεται θα μεγαλώσει, μετά την κυκλοφορία του SLU-PP-332.

Το φάρμακο αυτό δρα στους υποδοχείς που σχετίζονται με τους υποδοχείς οιστρογόνων (ERRs), οι οποίοι βρίσκονται σε ιστούς που απαιτούν πολλή ενέργεια, όπως οι σκελετικοί μύες, το ήπαρ και η καρδιά.

Όταν ενεργοποιούνται προκαλούν μεταβολικές αλλαγές που σχετίζονται με την άσκηση, όπως η αύξηση της ικανότητας των μυών να καταναλώνουν οξυγόνο, η ενίσχυση της διάσπασης του λίπους για ενέργεια και η αναζωογόνηση του μεταβολισμού.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, η ερευνητική ομάδα έδωσε σε υγιή ποντίκια το SLU-PP-332 και διαπίστωσε ότι μπορούσαν να τρέξουν 70% περισσότερο και 45% μακρύτερα από τα ποντίκια που δεν έλαβαν το φάρμακο.

Σε μια πιο πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα, δοκίμασαν ξανά το SLU-PP-332 σε ποντίκια, αυτή τη φορά για να παρατηρήσουν τις επιδράσεις του στον έλεγχο του βάρους και τον μεταβολισμό.

Έδωσαν το φάρμακο σε παχύσαρκα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και σε άλλα έδωσαν εικονικό φάρμακο για τέσσερις εβδομάδες.

Στο τέλος της μελέτης, τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε το SLU-PP-332 ζύγιζαν 12% λιγότερο από τα αντίστοιχα του ελέγχου, παρά το γεγονός ότι έτρωγαν την ίδια ποσότητα τροφής.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η διαφορά βάρους προήλθε όλη από τη μείωση της λιπώδους μάζας. Τα ποντίκια που έλαβαν το φάρμακο για την απώλεια βάρους απλώς χρησιμοποιούσαν περισσότερη ενέργεια, ιδίως από το σωματικό λίπος, ενώ δεν υπήρξαν σοβαρές παρενέργειες.

Φυσικά, αυτό κάνει το χάπι ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο για την απώλεια βάρους, καθώς ξεγελά το σώμα μας ώστε να νομίζει ότι γυμνάζεται, καταναλώνοντας από τις αποθήκες λίπους του.

Ωστόσο, το SLU-PP-332 έχει πάρα πολύ δρόμο μπροστά του μέχρι να μπορέσει να ενταχθεί στην αγορά μαζί με το Ozempic ή το Mounjaro, καθώς η κατάλληλη δοσολογία στον άνθρωπο, η εξισορρόπηση των παρενεργειών και της αποτελεσματικότητάς του, μπορεί να αποδειχθούν δυσεύρετες.

Παρόλα αυτά το χάπι έχει ήδη 2,2 εκατομμύρια προβολές στο Tiktok και απολαμβάνει την περιέργεια και προσμονή του κοινού για να βγει στην κυκλοφορία, ακόμα και αν οι περισσότερες μελέτες που πρόκειται να ακολουθήσουν για να επισπεύσουν την εισαγωγή του στην αγορά, αναδείξουν και τις σχετικές του παρενέργειες.