Γιατί η πολεμική αεροπορία της Φινλανδίας έχει στο έμβλημα ακόμα τη σβάστικα;

Η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Φινλανδίας επιβεβαίωσε ότι έχει αφαιρέσει τις «προ-ναζιστικές» σβάστικες από το κεντρικό της έμβλημά της το 2017, αν και εξακολουθούν να εμφανίζονται σε μερικές διακοσμήσεις και σημαίες. «Θεωρήθηκε ανέφικτο να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το παλιό έμβλημα της μονάδας Διοίκησης Πολεμικής Αεροπορίας (μια σβάστικα με ένα ζευγάρι φτερά), το οποίο προκάλεσε παρεξηγήσεις από καιρό σε καιρό, ειδικά στο εξωτερικό», δήλωσε εκπρόσωπος της Φινλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Bloomberg την Παρασκευή.

Η απόφαση για την απομάκρυνση της σβάστικας πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη έως ότου εντοπίστηκε από τον Τέιβο Τεϊβάiνεν, καθηγητή διεθνούς πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, ο οποίος έχει κάνει έρευνα για την ιστορία και τη χρήση του συμβόλου από τη Φινλανδία, και διαπίστωσε ότι το σύμβολο αποκαθηλώνεται… διακριτικά. Το tweet του κέρδισε στο πλαίσιο μιας διεθνούς εκστρατείας εναντίον του ρατσισμού που ξεκίνησε μετά από τη δολοφονία της αστυνομίας Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία. Οι διαδηλωτές έχουν στοχεύσει αγάλματα ιστορικών μορφών που σχετίζονται με τη δουλεία και το αποικιακό παρελθόν της Δύσης, από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Γροιλανδία.

Μια μπλε εκδοχή του γεωμετρικού σχήματος χιλιάδων ετών – πριν χρησιμοποιηθεί ως background για τις ναζιστικές θηριωδίες – χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη φινλανδική πολεμική αεροπορία το 1918, όταν ο Σουηδός Κόμης Έρικ φον Ρόζεν το χρησιμοποίησε σε ένα αεροπλάνο που δωρήθηκε στην πολεμική αεροπορία που τότε ήταν στα σπάργανα. Παρέμεινε στα στρατιωτικά αεροσκάφη της Φινλανδίας μέχρι το 1945.

«Έχοντας γίνει το σύμβολο του Φον Ρόζεν και το πρώτο εθνικό διακριτικό των φινλανδικών στρατιωτικών αεροσκαφών, η σβάστικα παραμένει μέρος των σημάτων και των εμβλημάτων της Πολεμικής μας Αεροπορίας καθώς και σε μερικές διακοσμήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.