Γυναικολόγος στο Αφγανιστάν: είναι το πιο δύσκολο επάγγελμα στον κόσμο;

Το να είσαι γυναίκα στο Αφγανιστάν δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για την ακρίβεια, ποτέ δεν ήταν, αλλά εν έτει 2019 τα πράγματα είναι χειρότερα παρά ποτέ. Μάλιστα, σύμφωνα με έναν καινούργιο νόμο στη χώρα, απαγορεύεται στους συγγενείς ενός κατηγορουμένου να καταθέσουν εναντίον του στο δικαστήριο. Πρακτικά, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Guardian, αυτό σημαίνει ότι οι φρικτές πράξεις ενδοοικογενειακής βίας – κάτι που στην χώρα είναι καθημερινό φαινόμενο και όχι απλώς μια πράξη σε κινηματογραφική μπομπίνα (βλέπε «Miss Violence»)- θα παραμένουν ατιμώρητες. Εδώ, όμως, μιλάμε για την πραγματική ζωή. Για τους «weird Afghanistan’s laws» και όχι για το «weird cinema». Μια γυναίκα, λοιπόν, από αυτό το κομμάτι γης στη νότια κεντρική Ασία δηλώνει αποφασισμένη να βοηθά τις γυναίκες της χώρας της. Είναι γυναικολόγος στο επάγγελμα και χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Λίμα. Γιατί χρησιμοποιεί ψευδώνυμο; Γιατί αυτά που κάνει μπορούν να χαρακτηριστούν επικίνδυνα για την σωματική της ακεραιότητα;

ΟΙ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ ΤΗΣ «Dr ΛΙΜΑ»

Το 2006 μια 17χρονη κοπέλα είχε επισκεφθεί τη γιατρό και της ζήτησε να κάνει έκτρωση, επειδή είχε μείνει έγκυος εκτός γάμου. Η γιατρός αρνήθηκε και οι γονείς της  17χρονης έσταζαν στο φαγητό της ένα συγκεκριμένο φάρμακο το οποίο  σταδιακά την έκανε να χάνει τις δυνάμεις της. Στο τέλος, αποφάσισαν να πάρουν πιο δραστικά μέτρα. Οι γονείς σκότωσαν την κόρη τους,  πνίγοντάς την με ένα μαξιλάρι! Από τότε, εξαιτίας αυτού του θλιβερού περιστατικού η «Dr Λίμα» αποφάσισε να κάνει κρυφά αμβλώσεις σε γυναίκες που, είτε έχουν μείνει έγκυες εκτός γάμου ( λόγω βιασμού), είτε έχουν βιαστεί από τον ίδιο τον σύζυγό τους, κάτι που αποτελεί συχνό φαινόμενο στο Αφγανιστάν.  

Η γυναικολόγος δεν έχει αποκαλύψει μέχρι σήμερα το πρόσωπό της (σ’ αυτό βοηθάει και η μπούρκα που όλες οι μουσουλμάνες είναι υποχρεωμένες να φοράνε) και αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος για τον οποίο είναι ακόμα ζωντανή και δεν έχει λιθοβοληθεί μέχρι θανάτου ή –στην καλύτερη των περιπτώσεων- συρθεί μέχρι τα δικαστήρια για να ακούσει την καταδίκη της. Όπως η ίδια η «Dr Λίμα»  υποστηρίζει, υπάρχουν γυναίκες στο Αφγανιστάν που έχουν ήδη πολλά παιδιά, αλλά οι σύζυγοί τους θέλουν κι άλλα. Άλλωστε, οι γυναίκες στο Αφγανιστάν είναι μια μηχανή τεκνοποίησης που δεν έχουν ουσιαστικά κανένα  δικαίωμα.

Η γυναικολόγος, λοιπόν, αναλαμβάνει το δύσκολο έργο. Δίνει κρυφά αντισυλληπτικά χάπια στις γυναίκες και εξηγεί στους άντρες τους ότι η σύζυγός τους χρειάζεται ένα χρονικό περιθώριο ενός ή δύο ετών για να δυναμώσει και να μπορέσει να τεκνοποιήσει ξανά.

Παρά τους κινδύνους, που καθημερινά ελλοχεύουν για την ίδια σε περίπτωση που η δράση της ανακαλυφθεί, η γιατρός δηλώνει αποφασισμένη να βοηθά τις γυναίκες στη χώρα της, που στερούνται εκπαίδευσης, αλλά και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχουν πέσει θύματα βιασμού από τους ίδιους τους άντρες τους.

Μάλιστα, έχει δεχθεί τόσες απειλές για τη ζωή της και για τη ζωή των δικών της ανθρώπων, που το 2009 όταν τραυματίστηκε ο γιος της από χειροβομβίδα που πέταξαν οι Ταλιμπάν έξω από το σπίτι της, έχει μετακομίσει σε τοποθεσία στο Αφγανιστάν που την κρατά μυστική. Παρ’ όλα αυτά, η «Dr Λίμα»  δηλώνει  αποφασισμένη να μη σταματήσει να βοηθά τις γυναίκες στη χώρα της και στο πλευρό της έχει τον σύζυγό της, που είναι ο μόνος ο οποίος γνωρίζει τη δράση της. Αυτός είναι ο άνθρωπος που την ενθαρρύνει να συνεχίσει να πραγματοποιεί αμβλώσεις και να δίνει συμβουλές και χάπια αντισύλληψης στις γυναίκες.

Μπορεί, η  Μανίζα Ναντέρι, διευθύντρια της οργάνωσης «Women for Afghan Women» («Γυναίκες υπέρ των Γυναικών του Αφγανιστάν») να κάνει ότι μπορεί για να προασπίσει την γυναικεία αξιοπρέπεια στην χώρα, όμως με την δράση της γυναίκας με το ψευδώνυμο «Dr Λίμα» αποδεικνύεται ότι μόνο μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία μπορούν να σωθούν ζωές σε μια χώρα στην οποία το «ανθρωπιστικό δίκαιο» είναι μόνο λέξεις, αποτελούν σχήμα οξύμωρο και θυμηδία όταν προφέρονται μαζί.