Η ακούραστη λιμόζα πετάει 13.000 χλμ. χωρίς στάση!

Η ακούραστη λιμόζα πετάει 13.000 χλμ. χωρίς στάση!

Αυτό δεν είναι πτηνό, είναι πραγματικός πρωταθλητής! Η λιμόζα, ένα μεταναστευτικό πτηνό μεγάλων αποστάσεων, που μοιάζει να έχει την κατασκευή “μαχητικού τζετ”, μπορεί να πετά ασταμάτητα ακόμα και καλύπτοντας αποστάσεις που αγγίζουν σχεδόν τα 13.000 χιλιόμετρα, από την Αλάσκα μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, χωρίς ούτε μία στάση, για φαγητό, νερό ή ξεκούραση.

Αυτό το ασταμάτητο πτηνό της οικογένειας των Σκολοπακιδών βάζουν στο μικροσκόπιο με άρθρο τους οι Times της Νέας Υόρκης.

Tις εντυπωσιακές πτήσεις αυτών των ακούραστων πτηνών καταγράφουν κατά καιρούς διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις, για να διαπιστώσουν πως στην ουσία πρόκειται για “υπερηχητικά μαχητικά”, που σπάνε χρόνο με το χρόνο, το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, στις αδιάλειπτες πτήσεις τους.

Το αεροδυναμικό τους σχήμα τα βοηθά για τέτοιου είδους άθλους, φθάνοντας χωρίς στάση από την Αλάσκα στη Νέα Ζηλανδία. Μπορούν να πετούν για πάνω από 220 ώρες, μένοντας διαρκώς στον αέρα. Το δε ταξίδι τους υπολογίζεται περίπου στις 10 ημέρες.

Σύμφωνα με την οργάνωση Global Flyway Network, ένα δίκτυο επιστημόνων που παρακολουθούν με πομπούς τα μεγάλα μεταναστευτικά ταξίδια αυτών των πτηνών, η λιμόζα μπορεί να διανύει ακούραστα τέτοιες αποστάσεις σε βάθος χρόνου, έχοντας ένα μυστικό: Διπλασιάζει το βάρος της πριν από κάθε ταξίδι, για να έχει αποθέματα, μπορεί όμως, λόγω της ανατομίας της, να συρρικνώνει τα εσωτερικά της όργανα, ώστε να μειώνει το βάρος της, κατά την πτήση.

Φαίνεται δε, πως διαθέτει την ικανότητα να γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται πάνω στη Γη, μοιάζοντας στην πραγματικότητα σαν να είναι εφοδιασμένη με έναν πραγματικό χάρτη ταξιδιού.

Από το 2020, το ρεκόρ κατέχει μια αρσενική λιμόζα, γνωστή ως 4BBRW, η οποία κάλυψε 12.854 χιλιόμετρα, φθάνοντας χωρίς στάση από την Αλάσκα στη Νέα Ζηλανδία. Πετούσε για 224 ώρες, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2007, όταν εκείνο το πτηνό είχε διανύσει ασταμάτητα 11.680 χιλιόμετρα.