Ιδού γιατί ο Ανδρουλάκης επιμένει στο ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας

Ιδού γιατί ο Ανδρουλάκης επιμένει στο ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας

Ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, που τα εκλογικά επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων δεν έχουν λάβει υπόψη στα σενάρια για τις μετεκλογικές εξελίξεις, βρίσκεται πίσω από την επιμονή του ΠΑΣΟΚ να απορρίπτει το ενδεχόμενο συμμετοχής του στην κυβέρνηση, τόσο στην περίπτωση που η ΝΔ εξασφαλίσει την πρωτιά στις εκλογές της 21ης Μαΐου , είτε αυτό συμβεί – που οι δημοσκοπήσεις δε δείχνουν – από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πραγματικότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει με κάθε τρόπο το κόμμα του να μείνει «έξω από το κάδρο», της ανάληψης ευθυνών με τη συμμετοχή του στην επόμενη κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πολύ καλά ότι ως δεύτερος εταίρος σε μια συμμαχική κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πρόκειται να εξασφαλίσει οφέλη αλλά θα υποστεί όλη τη φθορά, όπως έχει συμβεί σε πολλές κυβερνήσει συνεργασίας στην Ευρώπη.

Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος πράγμα που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στα εκλογικά μεγέθη του κόμματος, είναι το ΠΑΣΟΚ να μείνει εκτός των κυβερνητικών ευθυνών.

Εφόσον λοιπόν από τα εκλογικά αποτελέσματα το βράδυ της 21ης του μηνός, προκύψει πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης με το πρώτο κόμμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιδιώξει να πάρει την τρίτη εντολή – μετά την εξάντληση των τριήμερων προθεσμιών από την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ – με δύο συγκεκριμένα προστάγματα:

Το πρώτο θα έχει σχέση με την σταθερή επιμονή σε σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα: Η Νέα Δημοκρατία δύσκολα θα στέρξει σε σημεία του προγράμματος που αφορούν τη δημόσια υγεία, το κοινωνικό κράτος και στην αναψηλάφηση του ζητήματος των υποκλοπών.

Αλλά τόσο για την ΝΔ όσο και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να δεχθεί βασικές θέσεις του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ σε σοσιαλδημοκρατικό πλαίσιο, υπάρχει ένας απαράβατος όρος στον οποίο ο Ανδρουλάκης δύσκολα θα κάνει πίσω.

Εκλογές 2023: Τα κρυφά χαρτιά στη μάχη των 27 ημερών

Πρόκειται για το περίφημο ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας.

Όταν για πρώτη φορά τέθηκε το ζήτημα αυτό ως όρος για την περίπτωση που υπάρξει συμφωνία επί του προγράμματος, τα δύο μεγάλα κόμματα διείδαν προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να επιβάλλει τους όρους του για τον επόμενο πρωθυπουργό, πράγμα το οποίο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως Kinder – έκπληξη.

Θα μπορούσε να ήταν έτσι, όμως δεν είναι: Το επιτελείο του τρίτου κόμματος της πολιτικής σκηνής έχει εδώ και καιρό οδηγηθεί στην απόφαση το ΠΑΣΟΚ να μείνει εκτός της επόμενης κυβέρνησης, αλλά όχι να μην τη στηρίξει.

Πράγματι τα εκλογικά δεδομένα έστω και υπό τους πλέον δυσμενείς όρους για το ΠΑΣΟΚ, του δίνουν τη δυνατότητα να μείνει εκτός κυβέρνησης και να επιλέξει ψήφο ανοχής, ακόμα και από την περίπτωση της εκλογικής αναμέτρησης του τρέχοντος μηνός .

Αυτό εκτιμάται ότι θα προσπορίσει πολλαπλά οφέλη στο κόμμα: Πρώτο θα αποφύγει τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που λόγω κλίματος, αλλά και του νέου εκλογικού νόμου θα εξελιχθεί σε μονομαχία μεταξύ των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑπεριορίζοντας την απήχηση των άλλων μικρότερων κομμάτων.

Δεύτερο, ίσως και σημαντικότερο για το ΠΑΣΟΚ: Μένοντας εκτός κυβερνητικών ευθυνών το κόμμα θα μπορεί μέσω της Βουλής να υιοθετεί στάση και πολιτικές οι οποίες θα το ενισχύουν στο εκλογικό σώμα, χωρίς μάλιστα να εισπράττει την φθορά που εύλογα θα προκύψει για την νέα κυβέρνηση , μετά την αρχική μικρή περίοδο χάριτος.

Αν το σχέδιο τελεσφορήσει το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να αναμένει σε οφέλη που θα προκύψουν πολύ σύντομα.

Όπως είναι γνωστό το φθινόπωρο θα διεξαχθούν οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, στις οποίες ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κάθε λόγο να προσβλέπει, της ισχυρής παρουσίας του κόμματός του στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και της φθοράς που αναμένεται ως τότε να έχει προκύψει για την επόμενη κυβέρνηση.

Παράλληλα οι ευρωεκλογές στις οποίες πάγια καταγράφεται ενίσχυση των μικρότερων κομμάτων οι οποίες θα διεξαχθούν στα μέσα του 2024 , ίσως προσφέρουν την ευκαιρία της ολικής επαναφοράς του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή.