Οι 16 πιο ακριβοί πίνακες στην ιστορία της τέχνης

Η τέχνη είναι σύμβολο δύναμης, πλούτου αλλά και επένδυση που δεν χάνει την αξία της.Η τέχνη είναι επίσης και ακριβή. Τα τελευταία, μάλιστα χρόνια, οι πωλήσεις με τιμές ρεκόρ σε δημοπρασίες, διαδέχονται η μία την άλλη. Δεν είναι λίγες οι φορές, που μαθαίνουμε για πάμπλουτους επιχειρηματίες και εραστές της τέχνης, ότι κονταροχτυπήθηκαν σε δημοπρασίες, προκειμένου να αποκτήσουν έναν πίνακα με την υπογραφή ενός εκ των πιο διάσημων ζωγράφων. Ωστόσο στην αγορά έργων τέχνης, τα ρεκόρ υπάρχουν για να ανατρέπονται, με τους πίνακες ζωγραφικής να πωλούνται, έναντι εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Αν αναρωτιέστε για τι ποσά μιλάμε, παρακάτω θα βρείτε τη λίστα με τους 16 ακριβότερους πίνακες όλων των εποχών, όπως τουλάχιστον διαμορφώνεται μέχρι σήμερα.

16. Κλωντ Μονέ «Meules» — 110,7 εκατ. δολάρια

Έναντι 110,7 εκ. δολαρίων, τον Μάρτιο του 2019, σε δημοπρασία που διοργανώθηκε από τον οίκο Sotheby’s πωλείται πίνακας του Κλοντ Μονέ από την περίφημη σειρά «Θημωνιές» που έχει ζωγραφίσει ο Γάλλος ζωγράφος.Ο πίνακας ανήκει σε μια σειρά έργων που έκανε ο Γάλλος ζωγράφος τον χειμώνα του 1890-1891, στο σπίτι του στο Ζιβερνί στη Νορμανδία.Ήταν η πρώτη φορά, που ένας πίνακας του διάσημου ιμπρεσιονιστή καλλιτέχνη, ξεπέρασε το συμβολικό όριο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

15. Τζάκσον Πόλοκ «No. 5, 1948» — 140 εκατ. δολάρια

Θεωρείται το πρώτο έργο της τεχνοτροπίας του action painting, η οποία ορίστηκε το 1952 από τον κριτικό Ντέιβιντ Ρόζενμπεργκ, και περιλαμβάνει το γνωστό «dripping» του αμερικανού Τζάκσον Πόλοκ.Αφού ο πίνακας άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες, το Νοέμβριο του 2006 το Νο. 5 του Πόλοκ, πωλείται τελικά από τον οίκο Sotheby’s σε ιδιώτη, στην τιμή των 140 εκατομμυρίων δολαρίων.

14. Φράνσις Μπέικον «Three Studies of Lucian Freud» — 142,4 εκατ. δολάρια

Το τρίπτυχο «Τρεις μελέτες του Λούσιαν Φρόυντ» (1969) θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Φράνσις Μπέικον.Ο πίνακας, στον οποίο απεικονίζεται ο φίλος του Μπέικονμ Λουσιάν Φρόυντ, έγινε ένα από τα πιο ακριβά έργα τέχνης που έχει ποτέ πουληθεί καθώς ο αγοραστής του, σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη, που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2013, έδωσε 142,4 εκατομμύρια δολάρια για να τον αποκτήσει.

13. Γκούσταφ Κλιμτ «Adele Bloch-Bauer II» — 150 εκατ. δολάρια

Η προσωπογραφία παρουσιάζει σε χρυσό φόντο την Αντέλ Μπλοχ-Μπάουερ, σύζυγο ενός Εβραίου βιομηχάνου ζάχαρης και οικοδέσποινα καλλιτεχνικού σαλονιού της Βιέννης.Είναι ένα από τα αριστουργήματα της ζωγραφικής τέχνης του 20ου αιώνα και σίγουρα, λόγω της ιδιαίτερης ιστορίας του, ένα από τα πιο γνωστά έργα του Γκούσταφ Κλιμτ.Πωλήθηκε το 2016 στην τιμή των 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

12. Πάμπλο Πικάσο «Le Rêve» — 155 εκατ. δολάρια

Ο πίνακας «Το Όνειρο», που φιλοτεχνήθηκε το 1932, απεικονίζει πιθανότατα τη νεαρή ερωμένη του διάσημου ζωγράφου, Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ την ώρα που κοιμάται.Το πρόσωπο της Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ, εμφανίστηκε την ίδια περίοδο σε πολλούς πίνακες, αλλά και σε γλυπτά του. Απεικονίστηκε να κοιμάται, να διαβάζει, νωχελικά ξαπλωμένη, ντυμένη, γυμνή, στον καθρέφτη, στην πολυθρόνα, στο κρεβάτι, στο τραπέζι.Το «Όνειρο» του Πικάσο τελικά πωλήθηκε τον Μάρτιο του 2013 έναντι 155 εκατομμυρίων δολαρίων.

11. Αμεντέο Μοντιλιάνι «Nu couché» — 157,2 εκατ. δολάρια

Ο πίνακας «Nu couché» του ιταλού ζωγράφου Αμεντέο Μοντιλιάνι πωλήθηκε αντί 157,2 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο του 2018 από τον οίκο Sotheby’s και έγινε ένας από τους πιο ακριβούς πίνακες που πωλήθηκε σε δημοπρασία.

10. Ρόι Λίχτενσταϊν «Masterpiece» — 165 εκατ. δολάρια

Ο πρωτοπόρος της «εφήμερης» τέχνης, ο νεοϋορκέζος ζωγράφος και γλύπτης Ρόι Λιχτενστάιν, δημιουργεί το 1962, τον πίνακα «Masterpiece».Τον Ιανουάριο του 2017 έναντι 165 εκατομμυρίων δολαρίων, ο πίνακας βρίσκει τη δική του ξεχωριστή θέση σε ιδιωτική συλλογή.

09. Αμεντέο Μοντιλιάνι «Nu Couché» — 170.4 εκατ. δολάρια

Ένα ακόμα «Ξαπλωμένο Γυμνό» του Μοντιλιάνι πωλήθηκε από τον οίκο Christie’ s αντί 170,4 εκατομμυρίων δολαρίων, το Νοέμβριο του 2015.

08. Πάμπλο Πικάσο «Les Femmes d’Alger (Version O)» — 179.4 εκατ. δολάρια

Τον Μάιο του 2015, ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο «Οι Γυναίκες του Αλγερίου» πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie’ s έναντι 179,4 εκατομμυρίων δολαρίων, και έγινε τότε, ο πιο ακριβός πίνακας στην ιστορία της τέχνης.Πρόκειται για την εκδοχή Ο, τη διασημότερη από τη σειρά εκδοχών των «Γυναικών του Αλγερίου», την οποία φιλοτέχνησε ο ισπανός ζωγράφος το 1955.Ο Πάμπλο Πικάσο είχε ξεκινήσει τη σειρά των Γυναικών του Αλγερίου, με βάση τον Ντελακρουά, προς τιμήν του Ματίς αμέσως μετά τον θάνατό του.Έφτιαξε συνολικά 15 πίνακες (από το Α μέχρι το Ο), εκ των οποίων η εκδοχή Ο θεωρείται η κορυφαία.

07. Ρέμπραντ «Pendant portraits of Maerten Soolmans & Oopjen Coppit» — 180 εκατ. δολάρια

O Ρέμπραντ Χάρμενσοον φαν Ράι- ευρύτερα γνωστός ως Ρέμπραντ, ήταν κορυφαίος Ολλανδός ζωγράφος και χαράκτης του 17ου αιώνα, που σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων δασκάλων της ζωγραφικής.Το όνομά του συμβολίζει την περίοδο της «χρυσής εποχής» της Ολλανδίας, στην οποία ανήκει χρονικά και το έργο του.Φιλοτέχνησε συνολικά περίπου 400 πίνακες, περισσότερα από 1000 σχέδια ζωγραφικής και περίπου 290 χαρακτικά.Τα πορτρέτα «Maerten Soolmans and Oopjen Coppit» που φιλοτέχνησε ο Ρέμπραντ, πωλήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015 στην τιμή των 180 εκατομμυρίων δολαρίων.

06. Μαρκ Ρόθκο «No. 6 (Violet, Green and Red)» — 186 εκατ. δολάρια

Ο πίνακας «No. 6 Μωβ, Πράσινο και Κόκκινο» είναι έργο του ρωσοαμερικανού εξπρεσιονιστή, Μάρκ Ρόθκο. Ο Ρόθκο δημιούργησε τον πίνακα αυτόν το 1951.Όπως συμβαίνει με τα άλλα έργα του Ρόθκο από την περίοδο αυτή, το «Νο. 6» αποτελείται από μεγάλες εκτάσεις χρώματος που οριοθετούνται από άνισες, θολές αποχρώσεις.Η τιμή πώλησής του τον Αύγουστο του 2014, άγγιξε τα 186 εκατομμύρια δολάρια.

05. Τζάκσον Πόλοκ «Number 17A» — 200 εκ. δολάρια

Ο Τζάκσον Πόλοκ κέρδισε τον τίτλο του ιδρυτή του πρώτου αμερικάνικου καλλιτεχνικού κινήματος, του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.Το κοινό λάτρεψε τον ανατρεπτικό καλλιτέχνη και ενθουσιάστηκε με την ιδέα μιας τέχνης που δεν είχε καμία σχέση με την Ευρώπη.Ο πίνακάς του «Number 17A» πωλήθηκε το Σεπτέμβριο του 2015, έναντι 200 εκατομμυρίων δολαρίων, μπαίνοντας σε ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης.

04. Πωλ Γκωγκέν «Nafea Faa Ipoipo (When Will You Marry?)» — 210 εκ. δολάρια

Ο Γκωγκέν είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Γάλλους ζωγράφους, εκπρόσωπος του ρεύματος τού μετα-ιμπρεσιονισμού και έντονα πειραματικός, που επηρέασε τα ρεύματα της μοντέρνας τέχνης.Θεωρείται, σήμερα, ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους όλων των εποχών.Ο πίνακας «Nafea Faa Ipoipo» (Πότε θα παντρευτείς;) του Πωλ Γκωγκέν, πωλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 έναντι 210 εκατομμυρίων δολαρίων.Ο πίνακας, έργο του 1892, ανήκε σε Ελβετό συλλέκτη, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι αγοράστηκε από Μουσείο στο Κατάρ.

03. Πωλ Σεζάν «The Card Players» — 250 εκατ. δολάρια

Ο Πωλ Σεζάν αντιμετώπισε το θέμα των χαρτοπαικτών, εκτός από τις προπαρασκευαστικές μελέτες, σε πέντε πίνακες που διαφοροποιούνται μεταξύ τους στις διαστάσεις, στον αριθμό των προσώπων και στη σημασία που έχει το περιβάλλον.«Οι Χαρτοπαίκτες» του 1895 πωλήθηκε από τους κληρονόμους του Γιώργου Εμπειρίκου, τον Απρίλιο του 2011 στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ έναντι του αστρονομικού ποσού των 250 εκατομμυρίων ευρώ.

02. Γουίλεμ ντε Κούνινγκ «Interchange» — 300 εκ. δολάρια

Ο Βίλεμ Ντε Κούνινγκ, γεννημένος το 1904, ήταν Ολλανδοαμερικανός ζωγράφος, ηγετική μορφή του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.Όταν ήταν μόλις πέντε ετών η μητέρα του –μία δυναμική γκαρσόνα- χώρισε τον πατέρα του, γεγονός που υπήρξε η αφορμή για τις διάφορες ψυχαναλυτικές ερμηνείες των περίφημων Γυναικών που ζωγράφισε και που τον έκαναν διάσημο.Υπήρξε ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, χωρίς ποτέ να φτάσει στις αφαιρετικές αιχμές του Πόλοκ. Ο πίνακάς του «Interchange» πωλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, έναντι 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

01. Λεονάρντο ντα Βίντσι «Salvator Mundi» — 450.3 εκ. δολάρια

Έναντι του ασύλληπτου ποσού των 450.3 εκατομμυρίων δολαρίων ο πίνακας του Λεονάρντο ντα Βίντσι, «Salvator Mundi» (Σωτήρας του Κόσμου) πωλήθηκε το Νοέμβριο του 2017, μετά από μόλις δεκαεννέα λεπτά κατάθεσης προσφορών σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη.Είναι το μεγαλύτερο ποσό που διατέθηκε ποτέ για αγορά έργου τέχνης σε δημοπρασία και όταν ανακοινώθηκε, προκάλεσε επευφημίες και χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους.