Πρίγκιπας: To καλύτερο σουβλάκι (και όχι μόνο) στα Νότια προάστια

Ο Πρίγκιπας άνοιξε στα Εξάρχεια πριν από μερικά χρόνια και δημιούργησε συνωστισμό στη Χαριλάου Τρικούπη. Για πρώτη φορά, όλοι εμείς οι πιστοί υπήκοοι του βασιλιά Σουβλάκι, είδαμε πώς το εθνικό μας street food τρώγεται κι αλλιώς. Με κρέας που μέχρι τότε μόνο σε (μάλλον ακριβά) εστιατόρια μπορούσαμε να βρούμε, με χειροποίητες σάλτσες και χωρίς προτηγανισμένες πατάτες (αυτή τη μάστιγα). Ήταν μια αληθινή επανάσταση.

Σουβλάκι με καλαμάκι κοτόπουλο στο νέο κατάστημα του Πρίγκιπα στον Άλιμο

Και αφού ο ιδιοκτήτης Κωστής Χριστάκης χόρτασε το κέντρο, αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να μεταδώσει τη σοφία του και στα νότια. Ένας δεύτερος Πρίγκιπας, έχοντας προσθέσει τον γνωστό δημοσιογράφο Γιάννη Χελιώτη στην ομάδα, εμφανίστηκε στον Άλιμο και μια νέα μέρα ξημέρωσε πάνω από το Πριγκιπάτο των Νοτίων Προαστίων. Στα αλήθεια, δεν μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει αυτό μέχρι να δαγκώσεις την πρώτη μπουκιά από το τυλιχτό με κεμπάπια Φλωρίνης περιχυμένα με την τρομερή σάλτσα Άιβαρ.

Το δεύτερο κατάστημα του Πρίγκιπα στον Άλιμο

Όταν λέμε «κεμπάπια» μην έχεις στο μυαλό σου το κεμπάπ που ξέρεις. Καμία σχέση. «Στη Φλώρινα» λέει ο Κωστής «οι συνταγές για τα κεμπάπια είναι πάρα πολλές, κάθε ταβέρνα έχει τη δικιά της. Μόνο σε ταβέρνες θα τα βρεις, γιατί είναι πολύ δύσκολο να τα φτιάξεις στο σπίτι. Είναι φαγητό με πολλές τεχνικές δυσκολίες και μπόλικα μυστικά. Ένα από αυτά είναι ότι πρέπει να ψηθούν στα κάρβουνα. Έχουν τις ρίζες τους στα Βαλκάνια και δεν μοιάζουν με το ανατολίτικο κεμπάπ. Τα κεμπάπια είναι μια μίξη από μοσχαρίσιο, χοιρινό και πρόβειο κιμά, ενώ το κεμπάπ –που στα τουρκικά σημαίνει “ψημένο”- φτιάχνεται από αρνί. Γιατί το λέμε κεμπάπι; Γιατί έτσι λέγεται το κεμπάπ στα ελληνικά!». Τα δικά του κεμπάπια ο Κωστής τα προμηθεύεται από το κρεοπωλείο Γάστης στη Φλώρινα, που φτιάχνει την ίδια συνταγή εδώ και 60 χρόνια.  Όσο για τη σάλτσα Άιβαρ, και αυτή από τη Φλώρινα κρατάει. Πρόκειται για μια σάλτσα από ψητή αλεσμένη πιπεριά Φλωρίνης και μελιτζάνα, χρονοβόρα στην παρασκευή της, αλλά απίστευτα νόστιμη.

Καλαμάκι Προβατίνας στο νέο κατάστημα του Πρίγκιπα στον Άλιμο

Τα κεμπάπια είναι το μεγάλο ατού του Πρίγκιπα, όχι όμως και το μοναδικό. Η σκέψη του Κωστή ήταν να ανοίξει ένα μαγαζί όπου θα μπορούσε κανείς να βρει σε μορφή street food όλα εκείνα τα διαλεχτά κρέατα που συνήθως βρίσκουμε στα καλά εστιατόρια. Έτσι, εκτός από τα πατροπαράδοτα κεμπάπια, θα βρεις ακόμα καλαμάκι προβατίνας, καλαμάκι μαύρου χοίρου, καλαμάκι από βουβάλι Κερκίνης, λουκάνικο Τζουμαγιάς ή ακόμη και καλαμάκι με συκώτι μοσχαρίσιο! Όλα τα παραπάνω  σερβίρονται σε μερίδες, τυλίγονται σε υπέροχες καλαμποκένιες πίτες ή μπαίνουν μέσα σε σάντουιτς από λευκό ψωμί. Κι αν ακόμη παραμένεις ασυγκίνητος, άκου κι αυτό: ο Πρίγκιπας έχει επίσης ένα από τα πιο «δυνατά» burgers της πόλης. Ξέχνα τα μπιφτεκόψωμα που έχεις συνηθίσει. Εδώ το μπιφτέκι είναι από 100% βουβαλίσιο κιμά ή από μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά που έχει όμως ζυμωθεί μέσα σε βουβαλίσιο γάλα! Θα το βρεις σε 5 παραλλαγές (+ μία vegan) και δεν θα το ξεχάσεις ποτέ.

To burger του Πρίγκιπα

Στον Πρίγκιπα το burger φτιάχνεται με μπιφτέκι από 100% βουβαλίσιο κιμά ή από μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά που έχει όμως ζυμωθεί μέσα σε βουβαλίσιο γάλα και σερβίρεται με φρέσκες τηγανιτές πατάτες

Ο Πρίγκιπας έχει και σουβλάκι με καπνιστό ψάρι για όσους νηστεύουν ή δεν τρώνε κρέας

Στον Πρίγκιπα παραπονεμένος δεν μένει κανείς. Ούτε καν εκείνοι που νηστεύουν ή δεν τρώνε κρέας. Αλλά κι εσύ που δεν αλλάζεις το κρέας με τίποτα, στοίχημα ότι θα το ξανασκεφτείς μόλις δοκιμάσεις το τυλιχτό με καπνιστό φιλέτο πέστροφας (ή καπνιστό χέλι), βελούδινη φάβα, κάπαρη και κρεμμύδι! Το σουβλάκι με καπνιστό ψάρι σε συνδυασμό με τη φάβα είναι από τις πιο νόστιμες ιδέες που είχε ο Κωστής. Η καπνιστή πέστροφα έρχεται από τις πηγές του Λούρου, το καπνιστό χέλι από την Παμβότιδα, ενώ όλα τα κρέατα είναι από μικρές φάρμες της Βορείου Ελλάδας. Όσο για το τσίπουρο (προφανώς και υπάρχει τσίπουρο) πιθανολογώ ότι προέρχεται από τον Παράδεισο, για αυτό και στον κατάλογο αναγράφεται ως «το καλύτερο του κόσμου»

Ο Πρίγκιπας στον Άλιμο

Ο Πρίγκιπας στον Άλιμο βρίσκεται ακριβώς έξω από τον σταθμό του μετρό “Άλιμος”

Λεωφ. Βουλιαγμένης 560, Άλιμος, 211 1824242, www.prigkipas.gr