Πωλ Ευμορφίδης: Το αφεντικό της Coco – Mat ξεκινά από την Αθήνα με ποδήλατο για να ανέβει στο Everest

Πάνω απο 7.500 χιλιόμετρα, 8 χώρες, πολλά διαφορετικά κλίματα με έναν σκοπό: να ανεβεί 8.848 μέτρα, στην υψηλότερη κορυφή του βουνού Everest. Το ταξίδι του Πωλ Ευμορφίδη μόλις ξεκίνησε με απώτερο στόχο, να υποστηρίξει τις αποστολές της WWF.

Ποιος είναι όμως ο Πωλ Ευμορφίδης; Για τους περισσότερους είναι κατεξοχήν παράδειγμα δραστήριου ατόμου. Πρόκειται για τον ιδρυτή της εταιρείας COCO-MAT, τον άνθρωπο που δημιούργησε μια ολόκληρη εταιρεία με παρουσία σε 22 χώρες, έπειτα από ένα βράδυ που κοιμήθηκε πάνω σε… φύκια! Όπως λέγεται γι’ αυτόν, δεν θυμίζει σε τίποτα τον κλασικό επιχειρηματία. Δεν φοράει κοστούμι, δεν έχει κινητό, δεν έχει ακριβό αυτοκίνητο – για την ακρίβεια δεν έχει καθόλου αυτοκίνητο, οδηγεί το ξύλινο ποδήλατο που ο ίδιος κατασκευάζει στο χωρίς καμινάδες εργοστάσιο της COCO-MAT.bike, στη Λυκόβρυση Αττικής.

Πρόσφατα, ο 61χρονος επιχειρηματίας αποφάσισε να ξεκινήσει το μεγαλύτερο σε διάρκεια, αλλά και σημασία ταξίδι της ζωής του, με «συνοδοιπόρο» το WWF Ελλάς και με κεντρικό σύνθημα “Move for Nature: Challenge yourself- Save your planet”, με στόχο την αφύπνιση των πολιτών γύρω από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αλλά και τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων για την ενίσχυση του έργου του WWF Ελλάς. Για τον λόγο αυτό θα διανύσει με ένα ξύλινο ποδήλατο μια απόσταση 7.500 χιλιομέτρων, ξεκινώντας από την Αθήνα. Μέσα σε 3 μήνες, θα διασχίσει συνολικά 8 διαφορετικές χώρες, με τελικό προορισμό το Νεπάλ, απ’ όπου και θα ξεκινήσει για να ανέβει την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ, σε υψόμετρο 8.848 μέτρων.

«Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος αλλά δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω, καθώς ο δρόμος που επιλέγω συνήθως δεν είναι ο συντομότερος αλλά είναι αυτός που κάνει το ταξίδι όντως να μετράει. Στις 8 Ιανουαρίου ξεκινάω με το ποδήλατό μου ένα μεγάλο ταξίδι που θα διαρκέσει 6 μήνες. Ένα ριψοπκίνδυνο ταξίδι από την Αθήνα ως το Έβερεστ, για να στείλω το μήνυμα της σωτηρίας του πλανήτη. Το πάθος μου για τη φύση θα είναι το μοναδικό μου «καύσιμο» στην παράτολμη διαδρομή των 7.500 χιλιομέτρων, μέσω Τουρκίας, Γεωργίας, Αζερμπαϊτζάν και Ιράν, με στόχο να βρεθώ στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Από εκεί, θα συνεχίσω να ποδηλατώ, με τελικό προορισμό το Νεπάλ, όπου θα ξεκινήσω την ανάβασή μου στην κορυφή του κόσμου, στα 8.848 μέτρα, στο όρος Έβερεστ!» λέει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τη WWF, το 2020 είναι η χρονιά που η ανθρωπότητα καλείται να σφραγίσει το μέλλον της και οι παγκόσμιοι ηγέτες θα κληθούν να αποδείξουν, μέσα από κομβικές συμφωνίες για τη βιοποικιλότητα και την κλιματική κρίση, αν είναι αποφασισμένοι να σώσουν τον πλανήτη και να υπογράψουν μια «νέα συμφωνία για τη φύση και τον άνθρωπο». 0 πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η κλιματική κρίση είναι ορατή παντού: Στην πλημμυρισμένη πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, στις καλλιέργειες στα χωράφια μας, στις τεράστιες πυρκαγιές από τη Σιβηρία μέχρι τον Αμαζόνιο. Ταυτόχρονα, το 60% της ζωής του πλανήτη έχει αφανιστεί τα τελευταία 50 χρόνια.