Τα 3+1 «ψέματα» του Αλέξη Τσίπρα για την ΔΕΗ

Τα 3+1 «ψέματα» του Αλέξη Τσίπρα για την ΔΕΗ

Μολονότι η παρέμβαση του σε θέματα δημοκρατίας υπήρξε αξιοσημείωτη από το βήμα της ΔΕΘ όπως και η άσκηση σκληρής αντιπολίτευσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο για μια ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται και απογοητεύει τον κόσμο της αγοράς και των επιχειρήσεων αναπτύσσοντας μια επιχειρηματολογία έωλη που στερείται βάσης, ενταγμένη σε λαϊκισμούς του παρελθόντος και παλαιοκομματικές εμμονές στηριγμένες στις θέσεις των συνδικαλιστών και κατ’ επάγγελμα εργατοπατέρων των πρώην ΔΕΚΟ!

Και δυστυχώς έτσι, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα κατορθώσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της αγοράς και να μετεξελιχθεί σε σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κίνημα!

Επί του προκειμένου τώρα, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σήκωσε το γάντι στην ΔΕΗ και στάθηκε σκληρά απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της επιχειρηματολογώντας με 3 «ψέματα»!

Ψέμα Νο. 1: Είπε ο Αλέξης Τσίπρας ότι η ΔΕΗ «δουλεύει» για τους μετόχους της, για να τους διανέμει μέρισμα, δηλαδή Έλληνες και ξένοι να καρπούνται την κερδοφορία της!

Η αλήθεια βεβαίως είναι ότι η ΔΕΗ τα τελευταία 10 χρόνια ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΝΕΙΜΕΙ ΜΕΡΙΣΜΑ. Αλλά αντιθέτως, όπως συνέβη και φέτος, όχι μόνο δεν μοίρασε μέρισμα σε όσους επένδυσαν τα κεφάλαια τους σε αυτή, αλλά προχώρησε σε μια τεράστια κοινωνική παροχή και στήριξη προς την κοινωνία και τους καταναλωτές!!!

Ψέμα Νο. 2: Είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι διεθνείς επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί στη μετοχή της ΔΕΗ είναι τυχοδιώκτες, κερδοσκόποι, που ήρθαν για την αρπαχτή! Δηλαδή αποκάλεσε δημοσίως την Goldman Sachs, το Hellikon, το CVC, την Blackrock, την Fidelity και πολλούς άλλους «αρπακτικά» που κονομάνε εις βάρος των πολλών!

Ξεχνάει ωστόσο ή δεν του το έχουν πει, ότι όλα αυτά τα «αρπακτικά» μπήκαν στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ στα 9 ευρώ και σήμερα η μετοχή διαπραγματεύεται κάτω από τα 6 καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 30%-40%!!!

Επιπροσθέτως στους ξένους αυτούς, τους κορυφαίους στον κόσμο θα πρέπει να απευθυνθεί εάν και όταν αναλάβει ξανά την εξουσία, για να προωθήσει τα επενδυτικά σχέδια της χώρας! Και θα έπρεπε κάποιος να του θυμίσει πως με την διαρροή ενός και μόνο email στην παρουσίαση της Eurobank στο Λονδίνο, όλοι οι ξένοι επενδυτές έφυγαν τρέχοντας για πολλά χρόνια από την Ελλάδα!

Ψέμα Νο. 3: Αναφέρθηκε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην κρατικοποίηση των αντίστοιχων Δημοσίων Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού στην Γερμανία και την Γαλλία, ως επιχείρημα για την πρόθεση του να κρατικοποίηση την ελληνική ΔΕΗ.

Μόνο που δεν είπε ότι η ΔΕΗ της Γερμανίας φαλίρισε καθώς περιοριζόταν μόνο σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, ενώ η Γαλλική ΔΕΗ παράγει πυρηνική ενέργεια, ήταν κατά 85% κρατική, ενώ η απόκτηση από το γαλλικό δημόσιο του υπόλοιπου 15% έγινε σε τιμή υψηλότερη κατά 30% από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή!

Υπάρχει και ένα τέταρτο ζήτημα: Το σταθερό συμβόλαιο στην τιμή της χονδρικής! Γιατί επιμένει άραγε τόσο πολύ ο Αλέξης Τσίπρας; Ποιος ωφελείται; Ποιον θέλει να εξυπηρετήσει με τη σταθερή τιμή ενέργειας;