Όνειδος για την δημοκρατία οι όροι για το debate των πολιτικών αρχηγών

Όνειδος για την δημοκρατία οι όροι για το debate των πολιτικών αρχηγών

Δεν μας ενδιαφέρουν οι δικαιολογίες που επιστρατεύθηκαν, αλλά η απόφαση της διακομματικής που ουσιαστικά απαγορεύει στους δημοσιογράφους κατά την επικείμενη τηλεοπτική αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών να θέσουν έστω μία και μόνο ερώτηση έξω από τα πλαίσια που τα κόμματα συμφώνησαν, είναι πολλαπλά ανησυχητικό σημείο.

Αποκαλύπτει κατ΄αρχήν, τη νοοτροπία που επικρατεί στο πολιτικό προσωπικό της χώρας και κυρίως πως αντιμετωπίζουν τους δημοσιογράφους.

Μόνο θλιβερές σκέψεις για το επίπεδο της δημοκρατίας μας , προκαλεί το γεγονός πως τα έξι κόμματα που μετείχαν μέχρι πρόσφατα στη Βουλή, δεν αντιμετωπίζουν τους δημοσιογράφους ως ελεύθερες φωνές έκφρασης της κοινωνίας των πολιτών, αλλά ως «γλάστρες» που μπορεί συμβάλλουν στην προβολή των κομματικών θέσεων αλλά δεν έχουν γνώμη, δεν έχουν άποψη …

Τόσο μεγάλη ανασφάλεια λοιπόν στις κορυφές της πολιτικής ηγεσίας του τόπου;

Γιατί αυτή η απαξίωση για έξι καλούς δημοσιογράφους με καταξίωση πολλών χρόνων στη δουλειά τους και συγκροτημένη άποψη , διαφωνεί ή όχι κανείς μαζί τους , σε τι άλλο μπορεί να οφείλεται παρά στο ότι οι έξι πολιτικοί αρχηγοί φοβούνται «δύσκολες» ερωτήσεις;

Αν αυτό συμβαίνει τότε δεν διαθέτουν πολιτική συγκρότηση και είναι καρποί άλλων διεργασιών , πολιτικοί κληρονόμοι χωρίς έρμα και προϊόντα του κομματικού σωλήνα.

Διαφορετικά ας μας απαντήσουν και τα έξι κόμματα γιατί συμφώνησαν στη στάση αυτή.

Διότι με τη στάση τους δυστυχώς δικαιώνουν την κατάταξη της χώρας μας σε μια από την έσχατες θέσεις στη λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Ευχής έργον θα ήταν η ΕΣΗΕΑ να αντιδράσει στην απαξιωτική στάση των κομμάτων έναντι της δημοσιογραφίας , δεν χωρούν στην περίπτωση αυτή παντός είδους συμψηφισμοί .

Σο σημείο αυτό να επισημάνουμε και τις πολλές ευθύνες του κλάδου μας.

Από τη στιγμή που ένα σημαντικό μέρος των μέσων ενημέρωσης έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα της φιλοξενίας πολιτικών σε «προστατευμένο περιβάλλον», ο έλεγχος της εξουσίας πάει περίπατο και οι πολιτικοί ταγοί μας θεωρούν ότι μπορεί να υπαγορεύσουν τους όρους του παιχνιδιού.

Κλείνουμε με το εξής: Αν όπως κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία κατά τη σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής υπήρξε ομοφωνία των εκπροσώπων των κομμάτων για να μην υπάρξει ελεύθερη ερώτηση των δημοσιογράφων τότε είμαστε άξιοι της – δυστήνου – μοίρας μας , ως πολίτες ως λαός και ως χώρα.

Εφόσον υπήρξαν διαφωνίες αξιώνουμε να μάθουμε ποια κόμματα διαφώνησαν : όχι μόνο για την ιστορία, αλλά για να το λάβουμε ως ψηφοφόροι υπόψη , στην τελική μας κρίση.