10 σπάνιες φωτογραφίες της Kim Gordon από το νέο βιβλίο «No Icon»

Μετά το βιβλίο με τα απομνημονεύματά της που έφερε τον λιτό τίτλο Girl in a Band, η θρυλική τραγουδίστρια των Sonic Youth, Kim Gordon πρωταγωνιστεί σε μια ακόμη έκδοση, φωτογραφική αυτή τη φορά. Από τον εκδοτικό οίκο Rizzoli κυκλοφορεί το No Icon, γεμάτο σπάνιες φωτογραφίες της αειθαλούς ιέρειας της ροκ.  

Στην έκδοση μπορεί κανείς να θαυμάσει προσωπικές φωτογραφίες από το αρχείο της Gordon, φωτογραφικά αφιερώματα περιοδικών, artworks, εικόνες από συναυλίες των Sonic Youth και όχι μόνο. Οι φωτογραφίες δεν είναι τοποθετημένες με χρονολογική σειρά και συνθέτουν ένα άναρχο πορτρέτο της σημαντικής καλλιτέχνιδας. 

Οι παρακάτω φωτογραφίες που προέρχονται από το βιβλίο, συνοδεύονται από σχόλια της ίδιας της Gordon. 

«Αυτή είναι τραβηγμένη από τον Richard Kern. Πρέπει να ήταν το ‘94 ή το ‘95 γιατί θυμάμαι πως ήταν μετά τη γέννηση της κόρης μου. Δεν ξέρω γιατί αλλά ήθελε να με φωτογραφίσει στη μπανιέρα. Ειλικρινά, δεν ήξερα για που προοριζόταν. Αλλά είμαστε φίλοι. Ο ίδιος γύρισε το βίντεο του Death Valley ‘69 και χρησιμοποιήσαμε μία από τις φωτογραφίες του στο EVOL (άλμπουμ των Sonic Youth). Αν παρατηρήσεις με προσοχή θα δεις ένα πλαστικό παπάκι».

«Δεν είναι από τη ταινία του James Bond. Είναι για τη μπάντα Pussy Galore. Έκανα κάποτε μια σειρά από πίνακες με ονόματα συγκροτημάτων».

«St. Mark’s Church. Έκανα κάποιου είδους περφόρμανς εκεί. Φαίνεται και ένα χέρι που βγάζει τη φωτογραφία».

«Αυτή είναι κάπως σαχλή. Τα γυαλιά είναι σίγουρα υπερβολικά. Αλλά ίσως και να είναι κάπως cool. Ήταν ένα μαγαζί στο Cleveland που πουλούσε ρούχα από τα 60s και τα 70s. Από εκεί είχα πάρει το μπλουζάκι. Ίσως και τα γυαλιά. Νομίζω πως η φωτογραφία είναι τραβηγμένη σε έναν δρόμο της Νέας Υόρκης. Κανείς δεν θέλει ποτέ τις φωτογραφίες που χαμογελάω».

«Αυτή ήταν για το Death Valley, το βίντεο που γύρισε ο Richard Kern. Είναι εμβληματική εικόνα. Νομίζω πως τραβήχτηκε στο Long Island και ότι πηδούσαμε από ένα φορτηγό».

«Το παντελόνι είναι από το ίδιο μαγαζί στο Ohio. Προσπαθώ να θυμηθώ πως το λένε. Τώρα θα έχει κλείσει. Ήμασταν σε περιοδεία με τον Neil Young. Νομίζω ήταν κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου. Φορούσα το ίδιο πράγμα κάθε βράδυ για δύο μήνες. Ήταν φανταστικό να είσαι σε περιοδεία με τον Neil Young αλλά το κοινό του μάλλον μας μισούσε.  Οι χίπιδες δεν είναι πάντα ανοιχτόμυαλοι. Ο Neil πάντως ήταν καταπληκτικός. Ήταν υπέροχο να τον βλέπεις να παίζει κάθε βράδυ».

«Μικρά σχέδια και ζωγραφιές μου. Είχα πάρει μέρος σε μια ομαδική έκθεση στο Βερολίνο».

«Νομίζω ήμουν 17 και είχα πάει με την παρέα μου στο Βανκούβερ. Με ωτοστόπ. Στην επιστροφή σταμάτησα στην Καλιφόρνια, στον ποταμό Klamath, στο ίδιο μέρος που πήγαιναν κάθε χρόνο οι γονείς μου με τους φίλους τους για ψάρεμα. Νομίζω είχα βρογχίτιδα εκεί. Με τζιν παντελόνι και χωρίς παπούτσια. Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ».

«Πήγαινα σχολείο στο Τορόντο, στα μέσα του ‘70. Μαζί με τους φίλους μου ξεκινήσαμε να πάμε στη Νέα Υόρκη για τις γιορτές. Φορούσα αυτό το παλτό που μου είχε δώσει η μητέρα μου».