Κανείς δεν αμφισβήτησε πως με την πάροδο του χρόνου η μόδα στο φλερτ, τα ραντεβού και τις σχέσεις αλλάζει. Αν αυτές οι αλλαγές μας αρέσουν, είναι μία άλλη συζήτηση, γιατί στην προκειμένη αρχικά θα πρέπει να ξέρουμε ποιες είναι, τι σημαίνουν και πώς διαμορφώνουν το τοπίο.

Δεδομένου ότι συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με ορολογίες που διαβάζουμε στο διαδίκτυο ή που ακούμε από κάπου και δεν έχουμε ιδέα περί τίνος πρόκειται, οι περισσότεροι από εμάς για να μη φέρουμε κανέναν σε δύσκολη θέση και ίσως για να μη μας θεωρήσουν άσχετους ή οπισθοδρομικούς, κάνουμε ό,τι κάνουμε σχεδόν για όλα: Ρωτάμε τη φίλη μας τη Google.

Σύμφωνα λοιπόν με τα πρόσφατα στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα του Civilised Health, υπάρχουν πέντε ερωτήσεις που συγκεντρώνουν τις περισσότερες αναζητήσεις αναφορικά με τα επίμαχα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε στην προσωπική μας ζωή.

Ερώτηση 1: Τι είναι το ghosting?
Το έχουμε αναλύσει πάμπολλες φορές, όμως από ό,τι προκύπτει από την έρευνα, οι περισσότεροι προσπαθούν να καταλάβουν αν το άτομο που τους ενδιαφέρει όντως εξαφανίστηκε μια και καλή από τη ζωή τους, χωρίς να απαντά σε μηνύματα και κλήσεις. Η αναζήτηση του εν λόγου όρου αυξήθηκε κατά 421% στη Google που σημαίνει ότι λούηδες χωρίς εξήγηση υπάρχουν πολλοί. Αν και εξήγηση υπάρχει και κατά κύριο λόγο πρόκειται για δειλία να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο που έχει η κακή τους συμπεριφορά στους άλλους.

Ερώτηση 2: Σεξ στο πρώτο ραντεβού, ναι ή όχι;
Old news θα έλεγαν οι φίλοι μας οι Άγγλοι και θα είχαν και δίκιο. Λίγο λιγότερο δημοφιλής από την προηγούμενη με 313% αύξηση στις αναζητήσεις, και είναι πολύ λογικό διότι οι απόψεις γύρω από το θέμα ανέκαθεν διίστανται. Παρόλα αυτά, είναι πολύ πιο νηφάλιο να σκεφτόμαστε πως κάποια πράγματα έτσι κι αλλιώς αν είναι να εξελιχθούν σε κάτι πιο σταθερό, θα εξελιχθούν όποια κι αν είναι η απάντηση. Εξαρτάται περισσότερο από το πόσο αμοιβαία είναι η έλξη, τη φάση που περνούν και οι δύο και κυρίως τη χημεία μεταξύ τους.

Ερώτηση 3: Να βγω με τον-τη συνάδελφο;
Το ενδεχόμενο να θέλει κάποιος να “συσφίξει” τις σχέσεις του με συνάδελφό του έχει αυξηθεί κατά 281% στις αναζητήσεις στη Google. Αυτό που για άλλους θεωρείται κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει για κανένα λόγο να περάσουν αν θέλουν να λέγονται επαγγελματίες, για άλλους θυμίζει θολό τοπίο ειδικά στην περίπτωση που υπάρχει συγκεκριμένο αντικείμενο πόθου. Πόσω μάλλον σε μία περίοδο που η αντικοινωνικότητα και η έλλειψη γνωριμιών αποτελούν σημεία των καιρών. Ένας λόγος παραπάνω φυσικά, η πανδημία που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ερώτηση 4: Τι είναι το bread crumbing;
Η συγκεκριμένη ερώτηση στην Google σημείωσε άνοδο κατά 333%. Οι γνώστες υποστηρίζουν πως λίγο πολύ όλοι μας επιδιδόμαστε σε αυτό, αφού η πλειοψηφία που και που μιλά μέσω μηνυμάτων ή αφήνει σχόλια σε φωτογραφίες ατόμων που θέλει να έχει stand by όταν βρεθεί σε ανάγκη για λίγη επιβεβαίωση. Επειδή όμως, οι προθέσεις όσων επιδίδονται σε αυτό το “trend” εύκολα παρεξηγούνται αφού ο παραλήπτης του δήθεν ενδιαφέροντος μπορεί όντως να ενδιαφέρεται, οι ειδικοί συστήνουν να ακολουθούμε τον κανόνα των τριών μηνυμάτων. Αν δηλαδή μέσα σε 3 φορές που έχουμε κάνει μια αρκετά ικανοποιητική κουβέντα δεν ειπωθεί τίποτα για συνάντηση, καλό είναι να ξέρουμε μέσα μας ότι δεν πρέπει να πάρουμε τίποτα στα σοβαρά. Για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας κυρίως.

Ερώτηση 5: Τι είναι το gaslighting;
Προέρχεται από την ομώνυμη ταινία “Gaslight”, κατά την οποία ένας χειριστικός σύζυγος πείθει τη γυναίκα του να αμφισβητεί συνέχεια τις σκέψεις, τις δράσεις και τις αναμνήσεις της με σκοπό να μπορεί να ασκεί έλεγχο πάνω της. Εδώ έχουμε τη δεύτερη δημοφιλέστερη ερώτηση με 416% αύξηση στις αναζητήσεις και αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μέθοδο που κάποιοι οικειοποιούνται σε οποιαδήποτε σχέση, ερωτική, φιλική, οικογενειακή, ακόμη και επαγγελματική.