H απαίσια, σκοτεινή, ιδιοφυΐα που γέννησε τη Silicon Valley
Στις 13 Φεβρουαρίου 1910 γεννήθηκε ο William B. Shockley, φυσικός και ένας εκ των επιστημόνων που εφηύραν το τρανζίστορ. Μια ιδιοφυία στην οποία οφείλουμε τους υπολογιστές, τα κινητά και τις τηλεοράσεις αλλά και ο άνθρωπος που δημιούργησε -ίσως άθελά του- τη Silicon Valley, υπήρξε μια τουλάχιστον αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, εξαιτίας των ακραία ρατσιστικών απόψεών του.
Όμως, ο ρόλος του Shockley στην επανάσταση των ηλεκτρονικών επισκιάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις τουλάχιστον αμφιλεγόμενες απόψεις του για τις φυλές, τη γενετική και την νοημοσύνη. Παρά την ακαδημαϊκή εξειδίκευση και τις μεγάλες επιτυχίες του στον χώρο της φυσικής, ο επιστήμονας αφιέρωσε τις δύο τελευταίες δεκαετίες της ζωής του στη γενετική. Παρότι δεν είχε κάνει σχετικές σπουδές, εντούτοις είχε αναπτύξει μια φιλοσοφία, η οποία ισχυριζόταν ότι η νοημοσύνη είναι θέμα γενετικής. Ο Shockley επέμενε ότι οι μαύροι είναι γενετικά κατώτεροι και άρα δεν μπορούν να είναι τόσο έξυπνοι όσο οι λευκοί.
Έφτασε στο σημείο να προτείνει να δίνεται σε όσα άτομα είχαν IQ κάτω του 100, αμοιβή 1.000 δολαρίων για κάθε μονάδα νοημοσύνης που τους χωρίζει από το όριο αυτό, εφόσον δέχονταν να υποβληθούν σε στείρωση. Κατά την άποψή του, αυτή η γενετική παρέμβαση ήταν αναγκαία, ώστε να περιοριστεί αυτό που ονόμαζε «δυσγενετική», δηλαδή η μεγάλη αναπαραγωγή όσων «μειονεκτούσαν γενετικά».
Ο ίδιος ο Shockley θεωρούσε ότι το έργο του πάνω στη γενετική ήταν σπουδαιότερο από εκείνο που είχε κάνει με το τρανζίστορ και όπως θα αποκάλυπτε η σύζυγός του, συνέχισε να συντάσσει σχετικές μελέτες και να αναλύει δεδομένα πάνω στις αμφιλεγόμενες απόψεις του μέχρι και λίγες ημέρες πριν από τον θάνατό του.
Οι ρατσιστικές απόψεις του είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί από τους συναδέλφους του να του γυρίσουν την πλάτη και άλλοι να τον λοιδορήσουν. Ακόμα και τα τρία παιδιά του τον απομάκρυναν, καθώς ποτέ δεν έκρυψε την άποψή του ότι αυτά ήταν πνευματικά κατώτερα από εκείνον, λόγω των γονιδίων της μητέρας τους.
Απαίσιο αφεντικό
Εκτός από ρατσιστής, ο Shockley ήταν και ένας απαίσιος προϊστάμενος. Ο Joel Shurkin, που έχει γράψει τη βιογραφία του, «Broken Genius», είχε πει στο NPR ότι υπήρξε ίσως ο χειρότερος μάνατζερ στην ιστορία των ηλεκτρονικών.
Παρότι είχε ένα εξαιρετικό ταλέντο να διαλέγει και να προσλαμβάνει τα καλύτερα και εξυπνότερα μυαλά, αντί να εμπνέει και να κινητοποιεί τους υπαλλήλους του, τους υπονόμευε και καταρράκωνε την αυτοπεποίθησή τους.
Η μικροδιαχείριση και η αμφισβήτηση των έγκριτων μηχανικών και φυσικών του είχε ως αποτέλεσμα οι επιδόσεις της ομάδας να πάσχουν. Πιστεύοντας ότι κάποιος έκανε σαμποτάζ στο εργαστήριό του, ο Shockley υπέβαλε τους υπαλλήλους του ακόμα και σε τεστ πολυγράφου.
Η ειρωνεία είναι ότι επειδή ο Shockley ήταν ένα τόσο κακό αφεντικό, πυροδότησε μια μαζική εξέγερση στο εργαστήριό του, με αποτέλεσμα οκτώ επιστήμονες να τον εγκαταλείψουν. Πρόκειται για τα άτομα που στη συνέχεια θα «έχτιζαν» τη Silicon Valley.
Οι οκτώ… προδότες ίδρυσαν την πρωτοπόρο εταιρεία Fairchild Semiconductor, πριν να φτιάξει ο καθένας τη δική του startup. Από αυτές τις εταιρείες βγήκαν τα μεγαλύτερα ονόματα της Silicon Valley, όπως οι Intel, AMD, Microchip Technology και Kleiner Perkins Caufield & Byers.
Σύμφωνα με τον βιογράφο του, ο Shockley δεν έβγαλε δεκάρα από την εταιρεία του.