Οι Iron Maiden είναι ένα Χέβι Μέταλ μουσικό συγκρότημα από την Αγγλία. Είναι από τους δημοφιλέστερους εκπροσώπους του είδους και ειδικά του New Wave of British Heavy Metal, για πάνω από 25 χρόνια. Οι πωλήσεις τους ανέρχονται σε πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα, αν και ποτέ δεν είχαν στήριξη από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση ή τον ευρύτερο μουσικό τύπο. Κομμάτια όπως το “The Τrooper“, “Number of the Beast“, “Fear of the Dark“, “Run to the Hills“, “Hallowed be Thy Name” και “Seventh Son Of a Seventh Son” αποτελούν ιστορικές στιγμές όχι μόνο για το χέβι μέταλ αλλά και γενικά για την ροκ σκηνή. Στο ενεργητικό τους έχουν πολλές πρωτιές σε εμπορικό επίπεδο αλλά έχουν βραβευτεί πολλές φορές και από κριτικούς αλλά και από το κοινό.

Δεκαετία του ’70

Οι Iron Maiden δημιουργήθηκαν στις 25 Δεκεμβρίου του 1975 από τον μπασίστα Στιβ Χάρις. Τα πρώτα χρόνια, η σύνθεση του συγκροτήματος άλλαζε διαρκώς. Ένας από τους τραγουδιστές που πέρασαν από τους Iron Maiden, ο Ντένις Γούιλκοκ, έφερε στο συγκρότημα τον κιθαρίστα Ντέιβ Μάρεϊ, ο οποίος παρέμεινε στο συγκρότημα μέχρι και σήμερα. Μετά από συνεχείς αλλαγές στις θέσεις του δεύτερου κιθαρίστα, του ντράμερ και του τραγουδιστή, με τη σύνθεση των Στιβ Χάρις στο μπάσο, Ντέιβ Μάρεϊ και Ντένις Στράτον στις κιθάρες, Κλάιβ Μπαρ στα τύμπανα και Πολ Ντι Άνο στα φωνητικά, υπέγραψαν, τον Δεκέμβριο του 1979, συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία EMI.

Δεκαετία του ’80

Το 1980 κυκλοφορεί το ντεμπούτο-άλμπουμ του συγκροτήματος, με τίτλο “Iron Maiden” και η φήμη τους εξαπλώνεται. Τραγούδια όπως τα “Phantom of the Opera“, “Running Free” και το ομότιτλο, παίζονται ακόμα και σήμερα στις ζωντανές εμφανίσεις των Iron Maiden, ενώ ο δίσκος ανέβηκε στο #4 των βρετανικών τσαρτ.Την επόμενη χρονιά, με τον κιθαρίστα Άντριαν Σμιθ στη θέση του Ντένις Στράτον, κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ τους, με τίτλο “Killers“, βασισμένο κυρίως σε υλικό που συνέθεσαν πριν την κυκλοφορία του ντεμπούτου της. Η πεσμένη απόδοση του τραγουδιστή Πολ Ντι Άνο, λόγω της χρήσης ναρκωτικών ουσιών οδήγησε στην απόλυσή του στα μέσα της χρονιάς.Τη θέση του ανέλαβε ο πρώην τραγουδιστής των Samson, Μπρους Ντίκινσον. Η νέα σύνθεση, κυκλοφόρησε το 1982, το “The Number of the Beast“, έναν από τους κορυφαίους χέβι μέταλδίσκους όλων των εποχών. Η επιτυχία του δίσκου ήταν μεγάλη, αφού ανέβηκε στην κορυφή των βρετανικών καταλόγων επιτυχιών και συνοδεύτηκε από μια μεγάλη παγκόσμια περιοδεία για την προώθηση του άλμπουμ, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1982 από την Αγγλία και έληξε στις 10 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, στην Ιαπωνία. Τραγούδια όπως το ομότιτλο, το “Run to the Hills” και το “Hallowed be thy Name” θεωρούνται κλασικά κομμάτια της μουσικής χέβι μέταλ.Μόλις την επόμενη χρονιά, κυκλοφόρησε το επίσης επιτυχημένο, “Piece of Mind“, με τις επιτυχίες “The Trooper” και “Flight of Icarus“, τα οποία ανέβηκαν στο βρετανικό Top-20. Νωρίτερα, όμως, ο Κλάιβ Μπαρ απολύθηκε από τη θέση του ντράμερ, για να τον διαδεχτεί ο Νίκο Μακ Μπρέιν, αποτελώντας έκτοτε αναπόσπαστο μέλος του συγκροτήματος.

Οι Iron Maiden συνέχισαν ακούραστα τη σύνθεση νέων κομματιών και το 1984 κυκλοφόρησαν το “Powerslave“, με επιτυχίες όπως το “Aces High” (#20), το “Two Minutes to Midnight” (#11) και το, διαρκείας 13 λεπτών, “Rime of the Ancient Mariner“. Η περιοδεία που ακολούθησε διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο, με το συγκρότημα να συμμετέχει σε μεγάλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο.[8]Τον Οκτώβριο του 1985, κυκλοφόρησε το ζωντανά ηχογραφημένο “Live After Death“, φθάνοντας στο #2 των βρετανικών τσαρτ. Ο δίσκος αυτός, θεωρείται ένας από τους καλύτερους ζωντανούς δίσκους του είδους και επανεκδόθηκε σε μορφή διπλού CD, το 1998. Οι ηχογραφήσεις του έγιναν τον Οκτώβριο του 1984 στο “Hammersmith Odeon” του Λονδίνου και το Μάρτιο του 1985, στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1986 κυκλοφόρησε ο δίσκος “Somewhere In Time“, το οποίο έγινε το πέμπτο άλμπουμ του συγκροτήματος που έφθασε στο βρετανικό Top-5. Το σινγκλ “Wasted Years” και το “Stranger in a Strange Land” έφθασαν για άλλη μια φορά στα πρώτα είκοσι τραγούδια στηΜεγάλη Βρετανία. Δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφορεί ο δίσκος “Seventh Son of a Seventh Son“, ο οποίος έφτασε μέχρι την πρώτη θέση στα βρετανικά τσαρτ, δείγμα της μεγάλης απήχησης που είχε αποκτήσει το συγκρότημα. Στο “Seventh Son of a Seventh Son“, περιεχόταν τα σινγκλ “Can I Play with Madness“, “The Clairvoyant“, “Infinite Dreams” και “The Evil That Men Do“, τα οποία ανέβηκαν στο Top-10, στη Μεγάλη Βρετανία. Στην περιοδεία για την προώθηση του δίσκου, οι Iron Maiden εμφανίστηκαν ως πρώτο όνομα, στο φεστιβάλ “Monsters of Rock”, μπροστά σε 107.000 οπαδούς τους.

Δεκαετία του ’90

Το 1990, αποχώρησε ο κιθαρίστας Άντριαν Σμιθ, λόγω διαφορών με τον μπασίστα Στιβ Χάρις, που αφορούσαν τη μουσική κατεύθυνση του συγκροτήματος. Τη θέση του πήρε ο Τζάνικ Γκερς, πρώην κιθαρίστας των Gillan. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το “No Prayer for the Dying“, με το “Bring Your Daughter…To The Slaughter” να γίνεται το πρώτο σινγκλ του συγκροτήματος το οποίο ανέβηκε στο #1 των βρετανικών τσαρτ. Το 1992, κυκλοφόρησε ο δίσκος “Fear of the Dark” με το ομότιτλο κομμάτι, το “Be Quick Or Be Dead“, το “From Here to Eternity” και το “Wasting Love” να αποτελούν τα σινγκλ του δίσκου. Το “Fear of the Dark“, είναι το τρίτο # 1 άλμπουμ του συγκροτήματος. Στην περιοδεία για την προώθηση του δίσκου, έπαιξαν για δεύτερη φορά σαν πρώτο όνομα στο φεστιβάλ “Monsters of Rock”, εμφάνιση η οποία ηχογραφήθηκε για να κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά σε μορφή CD και βίντεο, με τίτλο “Live at Donington“. Το 1993 ο τραγουδιστής Μπρους Ντίκινσον ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τους Iron Maiden, για να αφοσιωθεί στην προσωπική του καριέρα. Κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας περιοδείας του, ηχογραφήθηκαν τα άλμπουμ “A Real Live One” και “A Real Dead One“. Η τελευταία συναυλία του Ντίκινσον με το συγκρότημα, ήταν στις 28 Αυγούστου του 1993, στο Λονδίνο. Τον Ντίκινσον αντικατέστησε ο Μπλέιζ Μπέιλι, πρώην μέλος των Wolfsbane, οι οποίοι άνοιγαν συναυλίες των Iron Maiden το 1990. Το 1995 κυκλοφόρησαν το δίσκο “The X Factor” το οποίο έφθασε στη χαμηλότερη θέση στα βρετανικά τσαρτ, από το “Killers” του 1981. Σημαντικότερες στιγμές του δίσκου το επικό “Sign of the Cross” και τα σινγκλ “Man on the Edge” και “Lord of the Flies“. Τον Σεπτέμβριο του 1996, κυκλοφόρησε τη διπλή συλλογή “Best of the Beast“, με ένα νέο τραγούδι, το “Virus“. Το 1998, κυκλοφόρησε ο λιγότερο επιτυχημένος δίσκος του συγκροτήματος, το “Virtual XI“, ο οποίος έφθασε μόλις στο # 16 στη Μεγάλη Βρετανία.Το 1999, ο Μπέιλι αποχώρησε από το συγκρότημα και η επιστροφή των Μπρους Ντίκινσον και Άντριαν Σμιθ, σήμανε την έναρξη της νέας εποχής των Iron Maiden. Ο Τζάνικ Γκερς παρέμεινε στο συγκρότημα, έτσι η νέα και τρέχουσα σύνθεση αποτελείται από τους Μπρους Ντίκινσον, Στιβ Χάρις, Νίκο Μακ Μπρέιν, Ντέιβ Μάρεϊ, Τζάνικ Γκερς και Άντριαν Σμιθ.

Δεκαετία του ’00

Το 2000, κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ της επιστροφής των Ντίκινσον και Σμιθ, με τίτλο “Brave New World“, το οποίο δέχτηκε θετική ανταπόκριση από τους φίλους του συγκροτήματος. Στα πλαίσια της περιοδείας για την προώθηση του δίσκου, ηχογραφήθηκε και μαγνητοσκοπήθηκε η ζωντανή εμφάνιση τους στο φεστιβάλ “Rock in Rio“, στη Βραζιλία. Οι Iron Maiden συνέχισαν να είναι ενεργοί και το καλοκαίρι του 2003 κυκλοφόρησε το πολύ καλό “Dance of Death“, το οποίο ανέβηκε στο #2 των βρετανικών τσαρτ, υψηλότερη θέση δίσκου του συγκροτήματος από το 1992.Το 2005, το συγκρότημα πραγματοποίησε την περιοδεία “Eddie Rips Up the World”, εκτελώντας ζωντανά, υλικό μόνο από τους τέσσερις πρώτους δίσκους του. Την επόμενη χρονιά, κυκλοφόρησε το 14ο άλμπουμ των Iron Maiden, με τίτλο “A Matter of Life and Death“, συνοδευόμενο από το Top-10 σινγκλ, “Different World“. Το 2008, πραγματοποίησαν την περιοδεία “Somewhere Back In Time“, το set list της οποίας περιλάμβανε υλικό από τον πρώτο δίσκο μέχρι και το “Seventh Son of a Seventh Son“, για να ακολουθήσει το “From Fear to Eternity” το 2011, με τραγούδια από το “No Prayer for the Dying” του 1990 μέχρι και το “The Final Frontier” του 2010. Εμφανίσεις του συγκροτήματος, μαγνητοσκοπήθηκαν και κυκλοφόρησαν στο DVD “Flight 666“, τον Μάιο του 2009.

Δεκαετία του ’10

Το 2010, κυκλοφόρησε ο δίσκος “The Final Frontier“, ο 15ος του συγκροτήματος. Η επιτυχία του δίσκου ήταν πολύ μεγάλη, καθώς έφτασε στην πρώτη θέση των τσαρτ, σε πάνω από τριάντα χώρες.Η περιοδεία που ακολούθησε και περιελάμβανε σχεδόν εκατό ζωντανές εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο και θα ολοκληρώθηκε στις 6 Αυγούστου του 2011. Παράλληλα, το σινγκλ “El Dorado“, χάρισε στους Iron Maiden το πρώτο τους βραβείο Grammy.Τον Μάρτιο του 2012, κυκλοφόρησε το ζωντανά ηχογραφημένο CD και DVD, “En Vivo!“, με εικόνες από τη συναυλία του συγκροτήματος στο Σαντιάγκο της Χιλής.Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα για Grammy του τραγουδιού “Blood Brothers” από τη συγκεκριμένη κυκλοφορία.Το καλοκαίρι του 2012 όπως και το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς, οι Iron Maiden πραγματοποίησαν την περιοδεία “Maiden England World Tour” δίνοντας ογδόντα συναυλίες σε όλο τον κόσμο, προωθώντας το ζωντανά ηχογραφημένο το 1988 CD και DVD, “Maiden England ’88“. Κατά την περιοδεία αυτή, έπαιζαν κομμάτια από τη δισκογραφία τους μέχρι το 1988, όπως και δύο τραγούδια από το δίσκο “Fear of the Dark“. To 2015 κυκλοφόρησε το “Book of Souls” που αποτελεί την τελευταία στούντιο δουλειά τους.