Η TikTok, η εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης της ByteDance, αντιμετωπίζει εξονυχιστικό έλεγχο σχετικά με τις πολιτικές απορρήτου της.

Η απόφαση πάρθηκε από αξιωματούχους της ΕΕ οι οποίοι έδωσαν εντολή να συντονιστούν οι έρευνες σχετικά με την πολιτική απορρήτου της εφαρμογής.

Η ανακοίνωση της Τετάρτης από ένα θεσμικό πάνελ της ΕΕ το οποίο έχει επιφορτιστεί με τον συγκεκριμένο τομέα, έρχεται έπειτα από απόφαση του περασμένου μήνα από την επιτροπή προστασίας δεδομένων της Ολλανδίας, η οποία προέβλεπε να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις πολιτικές της εταιρείας για την προστασία των δεδομένων παιδιών, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή «σαφώς προτιμάται» από τα παιδιά της χώρας.

Η εταιρεία, που ανήκει στην ByteDance με έδρα το Πεκίνο, αντιμετωπίζει πολλές ανησυχίες από βουλευτές στις ΗΠΑ σχετικά με το εάν θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Η εταιρεία απορρίπτει τα σενάρια περί ελέγχου της από την κινεζική κυβέρνηση ή ότι τα δεδομένα χρηστών βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η ΕΕ έχει υιοθετήσει ένα από τα αυστηρότερα πλαίσια προστασίας δεδομένων στον κόσμο, με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων, ή αλλιώς GDPR, να παρέχει στις αρχές της ΕΕ την εξουσία να επιβάλλουν πρόστιμα σε εταιρείες έως και 4% επί των παγκόσμιων ετήσιων πωλήσεων τους ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.

Στο επίκεντρο και η Clearview

Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ εξέφρασε επίσης «ανησυχίες σχετικά με ορισμένες εξελίξεις στις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου», απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση από τις αστυνομικές δυνάμεις τέτοιων τεχνολογιών όπως αυτή της Clearview AI στις ΗΠΑ, μιας startup που αποκόμισε δισεκατομμύρια φωτογραφίες από λογαριασμούς κοινωνικών μέσων με σκοπό τη βοήθεια της αστυνομίας για την εύρεση υπόπτων, οι οποίοι είχαν καθαρό ποινικό μητρώο.

Η TikTok απάντησε σε email ότι «η πρώτη προτεραιότητα της εταιρείας είναι η προστασία του απορρήτου και της ασφάλειας των χρηστών μας» και ότι είναι «ευτυχής να συνεργαστεί» με τις αρχές της ΕΕ.

Η Clearview AI δήλωσε ότι η «τεχνολογία αναζήτησης εικόνων δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμη» στην ΕΕ, και ότι η εταιρεία «επεξεργάζεται αιτήματα πρόσβασης δεδομένων και διαγραφής δεδομένων από κατοίκους της ΕΕ».

Επιπλέον, ο CEO της Clearview εξήγησε ότι η υπηρεσίες της εταιρείας λειτουργούν με την «πραγματοποίηση αναζήτησης στο δημόσιο Διαδίκτυο όπως λειτουργεί δηλαδή οποιαδήποτε άλλη μηχανή αναζήτησης».

Οι αρχές της ΕΕ δήλωσαν ότι έχουν «αμφιβολίες» εάν υπάρχει νομική βάση για τη χρήση μιας υπηρεσίας όπως το Clearview AI.

«Mε την επιφύλαξη οποιασδήποτε μελλοντικής ή εκκρεμούσας έρευνας, η νομιμότητα αυτής της χρήσης από τις αρχές επιβολής του νόμου της ΕΕ δεν μπορεί να εξακριβωθεί», ανέφεραν οι αρχές της ΕΕ. «Η χρήση μιας υπηρεσίας όπως το Clearview AI από τις αρχές επιβολής του νόμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις παρούσες συνθήκες, πιθανότατα δεν θα ήταν σύμφωνη με το κοινοτικό καθεστώς προστασίας δεδομένων» πρόσθεσαν.